StoryEditorOCM
Dalmacijamorski biznis

Tune tove srdelama - potražnja raste

Piše PSD.
22. studenog 2012. - 17:58
Tuna je riba otvorenih mora, odličan plivač i jedna od najbržih koštunjača koja dostiže brzinu i od 70 kilometara na sat. Iako joj je tijelo krupno pa djeluje moćno, vrlo je osjetljiva pa i nakon najmanje ozljede − ugiba.

Brzim plivanjem tuna može prevaliti i 10.000 kilometara. Mrijesti se u toplim morima, u velikim skupinama, pri čemu mnogo mužjaka i ženki istodobno ispušta ikru i mliječ. Rasprostranjena je u svim morima osim u polarnima, a jadranska je tuna, tvrde znalci, najukusnija na svijetu.

Unatoč krizi, potražnja za njom raste, osobito u Japanu, gdje odlazi veći dio onoga što ulove i uzgoje ribari iz Kali i s Brača. Tuna se lovi mjesec dana godišnje, a moćni tunolovci iz Postira, primjerice, svoju kvotu izlove već za 20 dana.

Ulovljena tuna teži u prosjeku oko osam kila, a u ribogojilištima se za nepunih godinu i pol dana zna utoviti i do 40 i “kusur” kilograma. Da bi tune nahranili tonama srdele dnevno, u lov na plavu ribu izlaze “Sardina 1”, “Sardina 2” i “Davorin”. Brodovi su to iz flote tvornice “Sardina” iz Postira.

Zabilježili smo trenutak kad mornari hrane tunu srdelom. Istodobno, deseci malih brodova sidre se u blizini kaveza, a ribari na njima sa štapovima u rukama čekaju zgodnu priliku za ribolov.
S. Ljubičić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:59