StoryEditorOCM

Tučepi: u crkvenom masliniku ekshumirani posmrtni ostaci dvojice pripadnika vojske NDH

Piše PSD.
11. lipnja 2015. - 15:21
U gornjem selu Tučepi na dijelu crkvenog posjeda ekshumirani su posmrtni ostaci dvojice pripadnika vojske NDH, a proces je osobno predvodio Ivan Grujić, predsjednik komisije za nestale i zatočene.

- Prije pet dana dobili smo obavijest od fra Nedjeljka Šabića, tučepskog župnika, da su prilikom izvođenja radova otkriveni posmrtni ostaci. Odmah smo reagirali i okupili tim djelatnika MORH-a određenih za potrebe ekshumacije, patologa i policije te smo se okupili u Tučepi i izvršili iskapanje. Pronađeni predmeti ukazuju da se radi o vojnicima NDH. Ostaci će biti prevezeni na odjel sudske medicine u Split, kako bi se pokušalo utvrditi o kojim se osobama radi. Imamo pretpostavljeni identitet, a ako se preko rodbine to i potvrdi onda ćemo u dogovoru s obitelji posmrtne ostatke dostojno pokopati - rekao je Ivan Grujić, predsjednik komisije za zatočene i nestale.

Policiji su dostavljeni podaci s imenima pronađenih žrtava i pričom o događaju privođenja ustaša, pripadnika "Željezničke bojne" sa sjedištem u Makarskoj.

Jedna desetina ustaša je, naime, upućena na Brač krajem listopada 1943. g. po obalne topove koje su Talijani u povlačenju nakon kapitulacije ostavili.

Partizani su doznali za akciju, u Milni ih zarobili i doveli ih u Podgoru. Neki su strijeljani na podgorskom groblju, među njima i jedan Tučepljanin. Dvojica su dovedena u Gornje Tučepi i tu likvidirani i zakopani u crkvenom masliniku na predjelu Barušnica.

Na području Makarske odnosno Biokova do sada su pronađena dva stratišta iz kojih su žrtve iskopane i u zajedničku spomen kosturnicu na makarskom groblju položene. Ovaj put je u Tučepi ekshumaciju proveo tim Ministarstva branitelja.

Ana Dragičević
Foto: Ivo Ravlić/Cropix
 
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:13