StoryEditorOCM
Dalmacijapravna državo, gdje si?

Trojac iz Segeta: Dosta nam je zuluma nedodirljivog Zulima

Piše PSD.
21. svibnja 2015. - 19:11
Ante Barada, Ivica Marjanica i Jure Ćudina, trojac iz Segeta koji je odlučio raskrinkati višegodišnje afere svoga načelnika Vinka Zulima, tvrde da je on u zaštiti i nedodirljiv mjerodavnim institucijama (USKOK-u, DORH-u i policiji), iako su dobro upoznati s njegovim djelovanjem.

Žale se kako je Zulim, inače najdugovječniji dalmatinski načelnik, čovjek s “druge strane zakona”, a ipak navedene institucije “žmire” nad njegovim dosjeom.

– Protiv njega se pisalo mnogo, no uvijek se provlačio i prošao bi “lišo”. U rujnu prošle godine vaše novine su došle u posjed izvješća o radu TZ-a Seget koje upozorava na niz nepravilnosti u radu, zlouporabu položaja, izvlačenje novca preko TZ-a, i to sve u načelnikovoj režiji. To izvješće je bila lampica da se u USKOK-u upali alarm, to više jer mu je izvješće proslijeđeno na adrese u Splitu i Zagrebu.

Prošlo je gotovo osam mjeseci, ali se nije ništa dogodilo po pitanju reakcije ili pak eventualnog Zulimova uhićenja. USKOK u Splitu i Zagrebu redovito je dobivao upite i požurnice vezane uz prijave koje smo poslali, ali odgovor nismo dobili – kazuju Barada, Marjanica i Ćudina.

’USKOK radi traljavo’

Doznajemo kako je spomenuti trojac 10. prosinca prošle godine, zajedno s Denisom Milatom, otišao u zagrebački USKOK gdje ponovno podnosi prijavu protiv načelnika, te da se tada ujedno Ivica Marjanica očitovao o tome kako je deset godina službenim autom vozio Zulimova sina na treninge u HNK Hajduk u Split.

– Isti taj dan, navečer, na jednoj televiziji emitiran je dvanaestominutni prilog u kojemu je ukratko sažeto niz ilegalnih radnji koje je napravio Zulim, kao što su već navedeno korištenje službenog vozila u privatne svrhe i malverzacije u TZ-u Seget, te da je prenamijenio zemljišta svoje majke iz zelene površine u građevinsku radi izgradnje golf-terena, o mitu koje je zatražio za izgradnju lukobrana u Seget Vranjici, ali i prijetnji oružjem – kazuje Barada i podsjeća kako su i oni u toj emisiji dali izjave.

– Dakle, zagrebački USKOK ima sve te materijale o aferama u svojim ladicama, potkrijepljene dokazima. Zašto ni nakon gotovo osam mjeseci nije poduzeo ništa, pogotovo ako ima i Marjaničino svjedočenje? Da pravna država funkcionira i da je zakon za sve isti, Vinko Zulim bi već nakon prve prijave, u rujnu prošle godine, bio u rukama pravde. Ovako dolazimo do zaključka da mjerodavne institucije traljavo odrađuju svoj posao i daju prostora “povlaštenom” Zulimu – veli Ćudina.

Doznajemo i to kako je trojac, kojemu se priključio i Milat, bio na ispitivanju PNUSKOK-a u Splitu.

Cvitan je obećao...

– Ispitivanje je trajalo u prosjeku sat vremena, ispitivalo se nadugo i naširoko, ne smijemo reći točno što, ali naš dojam je da su bili poprilično nezainteresirani. Postavljen nam je niz pitanja, inspektor je sve uveo u svoj zapisnik i rekao da je to – to. Upitali smo ga koji su daljnji koraci i dobili odgovor da ne zna. To je sve što smo dobili iz Splita – rekao je Barada.

Kažu, nisu bili time zadovoljni, pa su nastavili telefoniranjem te slanjem upita, mailova i pisama USKOK-u u Zagreb, ali bezuspješno.

– Gotovo svakodnevno možemo čuti ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana kako govori da će se obračunati s lokalnim šerifima, no otkako je na toj funkciji, od obračuna još nema ništa, on i dalje govori, a lokalni šerifi i dalje šerifuju te na svoj osebujan način vladanja i dalje oštećuju blagajnu, kako lokalnu, tako i državnu.

Ponavljamo, od prve prijave u Splitu prošlo je više od osam mjeseci, od druge više od pet mjeseci, a još se ništa nije poduzelo. U međuvremenu su objavljivani brojni novinski tekstovi koje Zulima terete za razne druge stvari, primjerice lažno braniteljstvo, otimanje zemlje državi na kojoj je izgradio “kućicu za odmor” od nekoliko stotina metara četvornih, ilegalno nasipavanje plaža...

U cijeloj toj situaciji on je dobio jako puno vremena za utjecanje na svjedoke, kao i za “peglanje papira” – ogorčeno će naši sugovornici.

Izbrojili su 36 kaznenih i prekršajnih prijava podnesenih protiv Zulima te se upitali kako je moguće da mjerodavni nisu poduzeli još ništa i da on mirno spava.

Takvo ponašanje, čini nam se, moglo bi se svrstati u rubriku “vjerovali ili ne”, zaključuju Ante Barada, Ivica Marjanica i Jure Ćudina.


 PIŠE: Gordana Dragan,
FOTO: Jakov Prkić/CROPIX

USKOK: Izvidi su u tijeku

Obavještavamo vas da o predmetima u kojima su izvidi u tijeku, sukladno zakonskim odredbama, ne dajemo informacije – stoji u odgovoru glasnogovornika USKOK-a Vuka Đuričića na naš upit što je s prijavama koje mu je segetski trojac uputio u vezi s načelnikom Vinkom Zulimom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:25