StoryEditorOCM
Dalmacijasporna lokacija

Trogir brišu s UNESCO-ve liste zbog gradnje poslovno-stambenog centra?

Piše PSD.
26. travnja 2015. - 13:36
Ako se izgradi poslovno-stambeni kompleks tik uz staru gradsku jezgru Trogira, grad zbog toga može biti maknut s UNESCO-ove liste Spomenika svjetske kulturne baštine. Upravo se o tome u Trogiru već danima priča. Sve je počelo objavom Urbanističkog plana uređenja (UPU) Travarica zapad.

Taj plan predviđa gradnju na zelenoj površini u Solinama, koja je zona zaštite B Ministarstva kulture. Na mjestu parka trebala bi niknuti stambeno-poslovna zona. Riječ je o lokaciji koja neposredno graniči sa starom gradskom jezgrom, koja je pod zaštitiom UNESCO-a. Zbog toga se oko UPU-a posljednjih dana lome koplja - jedni ističu kako je neizbježno da se grad razvija te da bi bilo dobro da na otoku niknu zgrade koje će izgledom biti uklopljene u okolinu, dok drugi prijedlog smatraju idejnim rješenjem devastacije, piše Jutarnji list.

- Izgradnja može dovesti do problema s UNESCO-om. Rijetka je, doduše, situacija da uklanjaju s popisa neku zaštićenu kulturnu baštinu, no i to se događa. Dubrovnik trenutno očekuje monitoring komisija UNESCO-a zbog projekta na Srđu - kaže Marko Špikić, čelnik hrvatskog ogranka Međunarodnog savjeta za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS).

Profesor Ivo Babić sa splitskoga Arhitektonskog fakulteta smatra da bi bilo kakvi radovi u tom zelenom pojasu bili pravi zločin.

- Riječ je o području koje je sastavni dio općepoznate slike Trogira. Već je jedan perivoj na zapadnoj strani grada betoniran i zato po svaku cijenu treba zaustaviti radove. Razni špekulanti stoje iza ideje, a tko zna što je sve u pozadini priče - smatra Babić.

(JL)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 15:43