StoryEditorOCM
Dalmacijaarheološka istraživanja potvrdila priču koja se desetljećima kazivala pod biokovom

Trideset i osam njemačkih vojnika ekshumirano na starom makarskom groblju

Piše PSD.
27. ožujka 2012. - 22:49

Iz zemljanog nasipa na starom makarskom groblju na polutoku Sveti Petar ekshumirano je 38 tijela, od kojih su neka bila u raspadnutim drvenim sanducima, a preko tog improviziranoga grobišta prije pedesetak godina zasađeni su borovi, s očitom namjerom da se zaborave pokojnici koji ondje leže.

No, arheološka istraživanja lokaliteta prevažnog za povijest Makarske potvrdila su staru priču koju su Makarani desetljećima tek šaptali: navodno je riječ o njemačkim vojnicima ubijenima (u borbama) na Braču tijekom studenog 1944. godine, koji su dovezeni brodom u grad, neko su vrijeme odloženi u prizemlju palače Tonoli na rivi, a potom zakovani u sanduke i pokopani na poluotoku.

Neobično human pokop

Po svemu je riječ o neobično humanom pokopu za Drugi svjetski rat, koji je žrtve sijao posvuda, od jama do šuma, pa i iz same Makarske su komunisti u Zagvozdu i Kozici pokraj Vrgorca strijeljali dvadesetak građana, među njima četiri svećenika, a na novo su groblje dovedene 32 osobe iz drugih dalmatinskih i hercegovačkih mjesta te su pobijene i zatrpane u rovu.

− Pri obnovi srednjovjekovne crkve na Svetom Petru 1993. godine počelo se razgovarati o žrtvama rata koje ondje počivaju, ali tada su se arheolozi bavili samo terenom neposredno uz crkvu. Sada su se u ekshumaciju uključili Ministarstvo unutarnjih poslova, gradske vlasti, arheolozi, predstavnici Crkve, ali i izaslanstvo njemačkoga veleposlanstva; odlučili smo ove nesretne vojnike dostojno pokopati, pa čak i pokušati doći do njihovih obitelji, budući da je uz većinu nađena pločica s evidencijskim brojem, a u Njemačkoj postoji institucija koja ima popise žrtava i bavi se identifikacijom – objasnio nam je Zoran Rajčević, ravnatelj makarskoga groblja i predsjednik Komisije za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, navodeći da svi ostaci idu na Patologiju u Split, a potom će biti pokopani na splitskom ili zagrebačkom njemačkom vojnom groblju.

Marinko Tomasović, arheolog koji u ime Muzeja Grada vodi istraživanja na poluotoku, nije mogao komentirati nalaze, no kazao nam je da je ondje bilo jedno od groblja stare Makarske.

piše Damir ŠARAC
snimio Ivo RAVLIĆ/CROPIX

Nadamo se da će obitelji doznati za njih

Jedan od članova Komisije za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća je i msgr. Pavao Banić, župnik makarske katedrale, koji ističe da je njihova jedina namjera svim ratnim žrtvama naći dostojan počinak, pa su domaće žrtve komunističkog terora već pokopane u zajedničku grobnicu.

“Zanimljivo je da su pobijeni talijanski vojnici ekshumirani još 50-ih godina prošlog stoljeća, a za ove njemačke, iako se znalo za lokaciju, nitko se nije pobrinuo. Nadamo se da će obitelji ovih vojnika doznati za svoje članove, možda ih traže godinama, a mi ćemo svakako, kad završe istraživanja, organizirati komemoraciju i održati zadušnicu, moramo pokazati da smo humana zajednica koja poštuje sve žrtve”, kaže msgr. Banić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:15