StoryEditorOCM

TISUĆE VJERNIKA Gospi za rođendan na Gospinu otoku

Piše PSD.
8. rujna 2009. - 18:46
Prije početka propovijedi don Drago Šimundža prenio je pozdrave i poruku nadbiskupa Marina Barišića, koji je Solinjanima i njihovim gostima čestitao Dan grada Solina i Gospin rođendan, blagdan Male Gospe

Središnje svečano misno slavlje na Malu Gospu u marjanskom prasvetištu u Solinu predvodio je don Drago Šimundža, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, u koncelebraciji s brojnim svećenstvom.

Svetoj misi prethodila je procesija ulicama Solina s Gospinim kipom, u kojoj su, uz mnoštvo vjernika, sudjelovali i čelni ljudi grada Solina, brojni uglednici iz političkog, javnog i društvenog života naše županije te predstavnici državnih institucija.

Prije početka propovijedi don Drago Šimundža prenio je pozdrave i poruku nadbiskupa Marina Barišića, koji je Solinjanima i njihovim gostima čestitao Dan grada Solina i Gospin rođendan, blagdan Male Gospe.

Nadbiskupovim čestitkama pridružio se i don Šimundža, koji je u svojoj propovijedi naglasio da je Blažena Djevica Marija posrednik između čovjeka i Boga, te da je upravo ona tijekom čitave hrvatske povijesti zauzimala posebno mjesto u našim slavljima.

Marijina cesta do raja

− Pada mi na pamet jedna prekrasna crkvena pjesma koja kaže: “Ima jedna duga cesta, cesta koja vodi sve do raja, to je cesta mira, ufanja i ljubavi.” To je Marijina cesta, ali i naša cesta kojom idemo od rođenja do ovozemaljske smrti. Ta je cesta posuta preprekama i izazovima.

Jakov Prkić / CROPIX
Molimo našu Bogorodicu da nam pokaže pravi put, da nas sigurno vodi, da nas nadahne, da nam vrati mir u srca, da vrati mir našim obiteljima, našim zajednicama, institucijama, našoj državi, jer jedino s vjerom, ufanjem, ljubavlju i mirom u srcima moći ćemo sigurno kročiti cestom koja vodi sve do raja – kazao je don Šimundža, naglasivši da se ne smijemo bojati Boga i ceste koja vodi k njemu.

Don Šimundža je svoju propovijed zaključio pozvavši vjernike da se obrate Gospi za pomoć da im da snage koja će vratiti mir u naša srca i naše obitelji, jer ako budemo zdravi mi i naša obitelj, bit će nam zdravo i društvo i zemlja. Na svetoj misi okupilo se nekoliko tisuća vjernika, a pjevao je zbor “Kraljica Jelena”.

Fešta u Zavojanima

Blagdan Male Gospe proslavljen je u Zavojanima, a svetu misu s procesijom predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Ivan Ćubelić, uz asistenciju župnika fra Marka Bitange i don Nevena Vukovića. Raspelo Kristovo u procesiji je nosio Jordan Pivac, bandiru Želimir Pivac, kip Male Gospe Željko Majić, Ante Tamburović, Mitar Roso i Nikša Roso, a procesiju je zvonima pratio Tiho Jelaš. Na svečanom misnom slavlju msgr. Ćubelić udijelio je sakrament svete krizme za devetnaestero krizmanika iz Zavojana, Ravče i Dugih Njiva. U Zavojanima je tradicionalni “dernek” privukao brojne posjetitelje.

MATE PRIMORAC / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:00