StoryEditorOCM
Dalmacijau srcima župljana

Tiskana knjižica o istaknutim milnarskim svećenicima

Piše PSD.
18. srpnja 2015. - 01:15

Nedavno održana mlada misa don Ivana Jurina u Milni bila je baš dobra prigoda za tiskanje knjižice o istaknutim milnarskim svećenicima, iz župe uspostavljene 1620. godine, kad se odvojila od matične župe Nerežišća. Učinio je to don Josip (Bepo) Franulić , župnik Zastražišća i Poljica na Hvaru, što se moglo i očekivati jer je riječ o uglednom svećeniku i znanstveniku rodom iz Nerežišća na Braču.

Od uspostavljanja župe do danas u Milni je djelovalo 35 svećenika, a kao prvi spominje se don Luka Milovanić (1631.). Svi su oni, kako u svojem predgovoru kaže sadašnji milnarski župnik don Ante Tonči Kusanović, odgajali savjesti i srca župljana, te kulturno i duhovno izgrađivali duh svoga mjesta.

Naravno, u župi Milna poniknulo je više svećenika i redovnica koji su djelovali u Hvarsko-bračko-viškoj biskupiji i izvan nje (Italija, Australija, SAD). Jedini živući svećenik iz te župe je don Branimir Marinović, župnik u miru, a jedina živuća redovnica je č.s. Kanizija Mladinić, koja živi u Australiji, članica Sestara sv. Josipa.

– Povijesni prilozi don Ivice Eterovića i dr. Zdravka Mužinića, tiskani u milnarskom zborniku “Prvi libar o Milnoj” (Milna 1998.), sadrže popise svih milnarskih župnika od postanka župe, te mnogih milnarskih uglednika iz svećenstva i svjetovnjaka. Upućujući zainteresirane na te radove, predmetnu tematiku u svojoj knjižici dopunio sam osobnim izborom od predstavljene sedmorice istaknutih milnarskih svećenika, a to su braća dr. don Jeronim Bonačić (Milna, 1709. – Šibenik, 1762.) i dr. don Frane Bonačić (Milna, 1724. – Nerežišća, 1788.), don Ivan Babarović (Milna, 1896. – Milna, 1980.), don Ivo Lozić (Milna, 1935. – Milna, 1990.), don Branimir Marinović (Milna, 1939.), dr. don. Frane Fabris (Nerežišća, 1851. – Rim, 1935.) i don Petar Rudan (Bogomolje, 1887. – Hvar, 1975.) – kazao je autor, koji je u knjižici “Pojedini istaknuti milnarski svećenici” šire elaborirao činjenice iz njihova osebujnog života i zapaženog djelovanja.

Mirko Crnčević


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:46