StoryEditorOCM
Dalmacija299. alka, prvi dan

Tino Radanović osvojio Baru

Piše PSD.
1. kolovoza 2014. - 22:46
Pobjednik Bare, prvog natjecanja 299. alkarskih svečanosti, je Tino Radanović iz Sinja, 34-ogodišnji diplomirani kriminalist, zaposlenik MUP-a u Policijskoj upravi Split.

Radanović je pobjedio s ukupno 10 punata, poslije pripetavanja.

Čestitajući mu na pobjedi alkarski vojvoda Ante Vučić privezao je na Radanovićevo koplje 200 centimetara zelenog sukna, znamen Bare.

Radost i veselje za prvu dobijenu Baru Radanović će podijeliti sa svojim alkarskim momkom Mariom Bošnjakom, 26-ogodišnjim studentom matematike na zagrebačkom PMF-u.

Natjecanje za pobjednika Bare održano je pred oko 5.000 gledatelja, a u svečanoj loži bili su čelnici Viteškog alkarskog društva i gradova i općina alkarskog kraja predvođenih predsjednikom dr. Stipom Jukićem i gradonačelnikom Sinja Ivicom Glavanom. Uz ostale, u svečanoj loži još su bili predstavnici viteških udruga Ženevski granadiri i La Sartiglie sa Sardinije.

Natjecanje je otvorio alaj-čauš Ivica Filipović Grčić pogotkom "u sridu". Odmah iza njega u najmanji krug pogodio je i Ante Zorica, slavodobitnik 298. Sinjske alke.

U prvoj trci "u sridu" su još pogodili Ivo Zorica i Mario Šušnjara, tri alkara pogodila su "u dva", četiri "u jedan", dvojica "u ništa", a četiri alkara promašili su alkarsku metu. Ukupno su pogodili 22 punta.

U drugoj trci pogađali su bolje, za 5 punata, a u vodstvo je prešao Dušan Ivandić s 5 punata. U toj trci nije bilo pogodaka "u ništa", a samo jedan alkar je promašio.

Treća trka po broju punata bila je jednaka drugoj, ali se podigla atmosfera kada su Ivica Filipović Grčić, Tino Radanović i Alen Filipović Grčić sa po 7 punata iščekivali što će učiniti Ivandić. Da je pogodio "u sridu" bio bi pobjednik. Njegovo koplje zabilo je svoj vrh "u dva".

Nakon što ga je ađutant Frano Talaja izvijestio o postignutim rezultatima alkarski vojvoda Vučić zapovjedio je da se četvorica alkara pripetavaju do kraja.

Ivica Filipović Grčić u pripetavanju je promašio, Alen Filipović Grčić pogodio je "u jedan", Ivandić "u dva", a Radanović je pogotkom "u sridu" osigurao pobjedu s ukupno 10 punata jer je u prve dvije trke pogađao "u dva".

Radanović je alkar od 2002. godine, a od 2006. godine je među kopljanicima. Godinu kasnije postao je slavodobitnik.  

Za pobjedu na Bari Radanovića uz 200 centimetara zelenog sukna, koje simbolizira pravo na košenje livade "alkarice" u Sinjskom polju, pripada brončana plaketa Alke i novčana nagrada VAD-a od 15.000 kuna. Plaketa Alke istog sjaja pripada i njegovu alkarskom momku.

Ove subote s početkom u 17,30 sati održat će se natjecanje za Čoju.

Vicina Bara

Kiša koja je proteklih dana uvelike ometala alkare u pripremama prizvala je u sjećanje Baru koju je 60-ih godina prošlog stoljeća "dobio" tadašnji alkarski vojvoda Vice Buljan. Vidjevši raskvašenu stazu Vice je s Časnim sudom vijećao može li se Bara održati ili ne.

Kako se nisu mogli dogovoriti uzjahao je na konja, uzeo koplje od jednog alkara i pojahao trkalištem u punom galopu. Pogodio je "u jedan". Kada se vratio među alkare rekao je: "Staza nije za trčanje. Bara je moja. Ja sam je dobio jer imam najviše punata".

A onda je kao vojvoda zapovjedio alkarskom blagajniku da novcem koji pripada pobjedniku plati čašćenje svih alkara i momaka

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:49