StoryEditorOCM
Dalmacijabura otežava gašenje

Tijekom noći buknuo požar u Tučepima, evakuirani brojni mještani i turisti iz tri hotela; Vatrena stihija širi se prema Makarskoj, magistrala zatvorena za promet

Piše Nina Glučina
19. lipnja 2017. - 09:20
19402390_1582907331720568_1388243225_o

Duga i mukotrpna noć je iza vatrogasaca na Makarskoj rivijeri. Nakon cjelodnevnog  jučerašnjeg gašenja kod Podgore, sinoć je došlo do novog požara kod Tučepa i to ponovno oko 2.30 sati.

Krenulo je gorjeti na predjelu Zečevica poviše mjesta Tučepi, a jutros se požar proširio sve do makarske park šume Osejava. U noćnim divljanjima vatra je, isto kao i jučer, došla sve do mora pa su i kuće i tučepski hoteli bili ugroženi.

Evakuirani su hoteli Jadran, Neptun i Tamaris, a zahvaljujući 250 vatrogasaca koji su na terenu , hoteli i sve kuće su uspješno obranjene, javlja nam s terena Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi.

- Požar je krenuo sinoć oko Zečeva poviše Blata u Tučepima.  Je li došlo do kakvog kratkog spoja ili je uzrok nešto treće možemo samo nagađati. Ništa se još ne zna. Ovaj požar je krenuo skroz na drugoj strani u odnosu na jučerašnji,  od Tučepa prema Makarakskoj.

Dosad je stradala površina od trideset- četrdeset hektara i širi se dalje prema Biokovu, moru, Osejavi i Kotišini, doznajemo informacije s terena od tučepskog zapovjednika vatrogasaca.

Bura ponovno odnemaže rad i vatrogascima i kanaderima. Sličan scenarij se ponavlja kao i jučer..., izgleda da će se ljudske snage na terenu morati boriti bez zračne pomoći sve dok vjetar ne oslabi.

- Teška noć je iza nas. Sjever nam još gori, a na zapadu, prema Makarskoj imamo još problema. Kanaderi ponovno ne mogu raditi svoj posao pa čemo se boriti s ljudskim snagama koliko možemo, telefonski nam poručuje Dražen Glavina, vatrogasni županijski zapovjednik koji dodaje kako ozljeda na terenu nema, gosti iz evakuiranih hotela se već vraćaju u svoje sobe a situacija na požarištu se, ovisno o lokaciji, smiruje.

Na ovom dijelu Makarske rivijere ponovo nema električne energije, a zbog požara je za sav promet zatvorena državna cesta DC512 Makarska-Vrgorac te Jadranska magistrala (DC8) od Makarske do Tučepa, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Jedna čitateljica poslala nam je fotografije snimljene noćas iz svog doma u Makarskoj na kojima se vidi kako se plamen opasno približava gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:43