StoryEditorOCM
Dalmacijamrak caruje, sigurnost ne vlada

Ta ružna splitska noć: od 84 svjetla pod palmama, rade tek tri žarulje, građani nakon zalaska sunca izbjegavaju šetnju Rivom, a Banovini se ne žuri sa sanacijom!?; Stoje li iza svega neki privatni interesi?

6. studenog 2019. - 12:43
Ostaci ostataka nekad skupo plaćenog komunalnog projekta

Pokušajte zamisliti noćnu vizuru na razglednici Splita koju krasi prepoznatljiva rasvjeta na Rivi i na pročelju Dioklecijanove palače.

Ako danas želite fotografirati takvu, barem približno sličnu, kišnu i jesensku razglednicu Velog mista, nećete uspjeti i ne morate se ni truditi. Oni sugrađani kojima je noćna šetnja gradom navika ili dio svakodnevne rutine, mogli su primijetiti da već duže vremena ne radi podna rasvjeta ispod palmi na glavnoj splitskoj šetnici.

- Ne rade svitla još od lita, a sigurna san da nisu radila veći dil prošle godine - naglašava Anica, naša starija sugrađanka koja se gotovo svakodnevno s prijateljicama opušta u šetnji obalom.

Misleći da smo tu jer smo zaduženi za rješavanje tog problema koji prelazi granice komunalce crne ili bolje rečeno mračne točke, te ozbiljno ulazi i u zonu ugrožavanja sigurnosti prolaznika, prišla nam je upravo dok smo brojali svjetla koja rade, budući da je to puno lakši zadatak od zbrajanja onih koja nisu u funkciji.

Naime, od 84 rasvjetna tijela na potezu od zgrade Lučke kapetanije do samostana i crkve sv. Frane, radila su tek tri svjetla. Za cjelokupan dojam o ovoj priči, svakako treba spomenuti da je aktualni sustav rasvjete postavljen prilikom obnove splitskog simbola koja je dovršena u svibnju 2007. godine.

Nešto više osvijetljenih palminih grana je u blizini Turističke palače, ali i na tom dijelu šetnice se više podnih rasvjetnih tijela nalazi u mraku nego što ih radi. Iz Banovine su kao glavnog krivca za kvarove na tom dijelu komunalne opreme naveli “prodor vlage”, o čemu se, logika tako nalaže, trebalo voditi računa tijekom projektiranja rasvjete postavljene u zemlju oko stabala, i to u blizini mora.

Iz tvrtke “Prolux”, gradskog koncesionara za održavanje sustava javne rasvjete, doznali smo da su više puta imali problema pri održavanju podnih svjetiljki na zelenim površinama ispod palmi na Rivi, a najveća je manjkavost, kažu iz spomenute firme, što se “presijecanjem samo jednog kabela automatski gase sva svjetla”.

Tehnika narodu

Premda se na terenu nismo uvjerili u takve navode, budući da su svjetla na sredini šetnice, nasuprot pozornice, uredno u funkciji, ali ne i okolna, iz “Proluxa” su najavili skorašnje popravke cjelokupne podne rasvjete u podnožju palmi.

- Nekoliko puta smo sanirali kvarove na spornoj rasvjeti, a zadnji put u listopadu prošle godine i travnju ove godine. U planu je početkom ovog mjeseca pregledati ta rasvjetna tijela - najavio je Ivica Parčina, inženjer elektrotehnike i voditelj radova održavanja javne rasvjete u tvrtki “Prolux”, te je dodao kako bi za sporne elemente trebalo osmisliti drugačije tehničko rješenje zbog učestalih kvarova.

Upravo zbog toga iz Banovine najavljuju kako će se kroz investicijsko održavanje sanirati navedena rasvjeta u nadolazećoj 2020. godini, kada bi, konačno, Riva trebala “svijetliti” kao na razglednici. Nadamo se samo da će se tada pobrinuti i za onaj dio na pročeljima zgrada duž Rive koji je također izvan funkcije, posebice za rasvjetu koja je vjerojatno isključena (samo)voljom vlasnika turističkih smještajnih prostora kako ne bi ometala ugodan san njihovih gostiju. A građane koji su sve to platili tko šljivi... 

 

Još 12. srpnja 1920. na Rivi je prvi put zasvijetlila električna rasvjeta, a aktualna je postavljena tijekom obnove šetnice koja je dovršena u svibnju 2007. godine

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:41