StoryEditorOCM

Sud stao uz radnike Autoprijevoza: direktoru Jerkanu kazna 100 dnevnih dohodaka zbog otkaza sindikalistu Nasiću

Piše PSD.
18. rujna 2012. - 13:31
Općinski sud u Sinju izdao je kazneni nalog kojim je Joška Jerkana, direktora Autoprijevoza Sinj, nepravomoćno kaznio sa 100 prosječnih dnevnih dohodaka u RH, što iznosi 18.480 kuna.

Jerkan je dužan kaznu podmiriti u roku od 30 dana po pravomoćnosti presude ili će mu u protivnom kazna biti zamijenjena sa 100 dana zatvora, odnosno za svaki prosječni dohodak od 184,80 kuna jedan dan zatvora.

Ovakvu kaznu sud je razrezao Jerkanu na optužni prijedlog Općinskog državnog odvjetništva Sinj zašto što je 25. srpnja prošle godine kao direktor i odgovorna osoba Autoprijevoza Sinj uručio izvanredni otkaz ugovora o radu Veljku Nasiću, sindikalnom povjereniku iako je, stoji u obrazloženju suda, znao da je Nasić sindikalni povjerenik i da mu za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon njenog isteka ne može dati otkaz bez suglasnosti sindikata.

Takvim postupkom Jerkan je počinio kazneno djelo protiv sloboda i prava čovjeka i građanina. Drugom presudom, koja je postala ovršna, sud je Nasića vratio na posao, ali unatoč tomu Nasić i dalje nije zaposlenik Autoprijevoza.

Ova tvrtka izgubila je radne sporove s više zaposlenika koji su kao sindikalni aktivisti zahtjevali poštivanje minimalnih radnih prava. Otkazima ih se, čini se, nastojalo zastrašiti i ušutkati.

T. Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 18:46