StoryEditor
DalmacijaEvakuirana zgrada

Stravični prizori s Trstenika: zapalio se stan u neboderu, vatra se neobuzdano širi, a vatrogasci 15 minuta traže prolaz između nepropisno parkiranih vozila

Piše PSD
24. studenog 2019. - 10:28
pozar_papandopulova8-221119

12:25 - Zapovjednik smjene Tonči Mikuličić kaže da je šteta velika, no ne može pričati u ovome trenutku koliko je oštećena statika zgrade.

- Ono što nije gorjelo uništeno je dimom, a uslijed izgaranja stvorila se jako visoka temperatura. U stanu je moguće bio materijala neprimjerenog stambenim prostorima - izjavio je novinarima Tonći Mikuličić. Još uvijek nisu nikoga zatekli u stanu, a o crnom scenariju ne žele špekulirati. Opširnije OVDJE.

11:50 - Možemo potvrditi da su stanari koji žive iznad zapaljenog stana neozljeđeni. Međutim, u stan u kojem je došlo do požara još uvijek ne možemo ući zbog prevelike količine dima te ne znamo kakva je situacija u njemu - za Slobodnu kaže jedan od vatrogasaca.

11:30 - Za sada nema ozlijeđenih u zgradi. Naši ljudi pretražuju katove iznad zapaljenog stana, zatekli su ljude koji su, srećom, neozljeđeni. U tijeku je pretraga svih stanova, nadamo se da neće biti žrtava - izjavio je za Slobodnu jedan od vatrogasaca.

11:18 - Požar u Papandopulovoj ulici je ugašen! Iz videa kojeg nam je poslao čitatelj vidi se kako iz stana i dalje suklja dim, no otvorenog plamena, kako su potvrdili iz VOC-a, više nema. Na teren će sada izaći policija te će se više detalja o požaru znati nakon očevida.

11:14 - U trenutku dok je žena izlazila iz zgrade nešto joj je palo na glavu, mislimo da je staklo. Srećom, nije ništa strašno, samo su joj zašili dva punta na glavu - doznali smo od susjeda. Osim gospođe koja je lakše ozlijeđena, lakše su ozlijeđena i tri vatrogasca koji su se nagutali dima, no vrlo brzo su se vratili natrag na posao i nastavili gasiti požar.

10:45 - Iz Vatrogasnog operativnog centra potvrdili su nam kako je jedna osoba ozlijeđena, ali prema prvim informacijama nije riječ o težim ozljedama. Također, dodali su kako je požar planuo na šestom katu zgrade te da je stan u kojem je vatra krenula u potpunosti izgorio dok se vratra preko balkona "prebacila" na stanove na sedmom i osmom katu. No, kako se čini, zahvaćeni su samo vanjski rubovi ovih stanova, ne i unutrašnjost.

10:40 - Kako neslužbeno doznajemo od svjedoka na terenu jedna osoba je ozlijeđena, ali nije riječ o opeklinama već o ozljedama zadobivenim od stakla. Naime, od topline plamena pucala su stakla na zgradi što je vjerojatno bilo uzrok nesreće.

9:00 - Jutros oko devet sati vatrogascima je dojavljeno da je planuo požar u stanu na Trsteniku na adresi Papandopulova 9.
Na teren je izašlo pet vozila Javne vatrogasne postrojbe sa 16 vatrogasaca te jedno vozilo DVD-a Split s troje ljudi.

Prema izjavama stanovnika okolnih zgrada, u jednom trenutku iz stana su se začule i eksplozije.

Kako doznajemo od svjedoka na terenu, plameni jezici zahvatili su balkon stana, a gust dim i miris paljevine koji se širi iz stana, nošen jakim jugom, osjeti se i u drugim dijelovima grada, pa čak i na zapadnom dijelu.


Osim jakog juga, vatrogascima otežavaju posao i nepropisno parkirani automobili. Na zemljanom parkiralištu kod bivše upravne zgrade "Uzora" imaju problema zbog pristupa zgradi, pa je na teren izašlo i pauk vozilo "Split parkinga" koje uklanja automobile. Veliki broj policijskih snaga izašao je na teren i blokirao promet s Poljičke ceste prema Putu Trstenika. 

Iz Javne vatrogasne postrojbe također saznajemo kako se sa slobodnih dana "diže" i dodatan broj vatrogasaca, budući da je gotovo cijela postrojba na intervenciji gašenja požara na Trsteniku.

Na terenu su vatrogasci, hitna pomoć i policija, a kako neslužbeno doznajemo od svjedoka na terenu, vatra se proširila i na drugi stan.

- Vatrogasci su se pojavili nakon pet minuta, ali su dosta vremena izgubili kako bi pronašli pristupni put zgradi. Kružili su 10-15 minuta tražeći mjesto kuda bi mogli prići. Možda do ovoga ne bi došlo u ovoj mjeri da su oni mogli prići bliže - kazao je obližnji stanar razočarani situacijom na terenu, budući da problem stvara i slab pritisak u hidrantima tako da mlaz vode jedva seže do prvog kata i nije od nikakve pomoći u gašenju vatre.

Nakon dolaska vatrogasaca evakuirana je čitava zgrada, a pripadnici vatrogasnih postrojbi bore se sa stihijom koja se proširila na još najmanje jedan stan u neboderu.

Izdvojeno

09. srpanj 2020 21:13