StoryEditorOCM
Dalmacijaajme nama!

STRAVA U RADUNU Stotinjak učenika autobus čeka u objektu koji će se svaki čas srušiti!

Piše PSD.
2. veljače 2012. - 23:50
Priča o derutnoj, dotrajaloj staroj kući, koju stotinjak djece iz kaštelanskog Raduna koristi kao autobusno stajalište, svakako bi se mogla svrstati u kategoriju “vjerovali ili ne”. Pitanje je dana kada će netko od djece nastradati jer je prostor u vlasništvu Hrvatskih željeznica doslovno pred rušenjem.

Problem je, kako nam kažu građani, aktualan već 20 godina, no nitko se očito njime ne želi pozabaviti.

 - Sve dok se nekome nešto ne dogodi. Ovo je nacionalna sramota. Sigurna sam kako nitko u Hrvatskoj nema ovakvo stajalište za autobus. Ova kuća zapravo i nije službeno stajalište, no djeca su je prisiljena koristiti. Gdje će kada vani lije kiša ili dere bura.

Drugoga mjesta nemaju. Sramotno, ali istinito, veli nam Mirjana Dorić, majka učenika koji pred dotrajalom barakom svaki dan čeka autobus do škole.

 - Teško je stanje i navečer, čujte, tu se okupljaju svakakvi tipovi, strah nas je kada nam navečer djeca dolaze s treninga. Moramo ih stalno pratiti. Ovo bi hitno trebalo srušiti jer će biti kasno kada se dogodi zlo, poručuje Mirjana Dobrić.

‘Djeca nemaju gdje’

Isto mišljenje dijeli i Željka Miljak, majka učenice drugog razreda škole u Kaštel Starom.

 - Strah nas je, pa pogledajte na što to sliči. Djeca nemaju gdje, prisiljena su se tu skloniti. Neshvatljivo mi je, kao i mnogima u našem naselju, da svako selo ima autobusnu nadstrešnicu, a ovdje je nema. Pa u Čvrljevu je imate, a mi nemamo, kaže nam Miljak.

Inače, dotrajala kuća prijeti urušavanjem zadnjih nekoliko godina. U noj je, kako nam kažu stariji mještani, čak podmetnut i požar kada je izgorjelo cijelo krovište, a nakon toga bila je podmetnuta i eksplozivna naprava.

Građani se žale kako je zadnjih godina i leglo narkomana, podovi su prepuni narkomanskih igala, a ima građana koji u nju odlažu i smeće. Predsjednik Mjesnog odbora Raduna Goran Samardžić potvrdio nam je kako su poslali službeni zahtjev HŽ-u i zatražili da se sporni objekt sruši ili pak potpuno renovira.

 - Ovakvo stanje je nedopustivo, riječ je o opasnom objektu, ponajprije za djecu. Prema mojim informacijama, i bivši saziv Mjesnog odbora tražio je da se ovaj problem riješi, no očito nitko ovo ne shvaća ozbiljno. A kada se nekom nešto dogodi, onda će se tražiti krivce, veli Samardžić.

                                                              jakov žarko / vojko bašić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 08:40