StoryEditorOCM

STIŽU DVA TJEDNA KIŠE Snijeg pada na imotskom području – bura zatvorila dio A1

Piše PSD.
1. travnja 2012. - 15:10
Snijeg u manjim količinama pada na području Imotskog i okolice.

Zbog olujnih udara vjetra dionica autoceste A1 Gornja Ploča-Maslenica zatvorena je za sve skupine vozila. Autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica- Delnice i cestom D54 Maslenica-Zaton Obrovački smiju voziti samo osobna vozila, javlja HAK.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su sve katamaranske linije na riječkom području.

Stiže kiša i neće stati još 15 dana

Nedjelja donosi Hrvatskoj i Dalmaciji hladnu frontu s kišom, a oborina će biti i tijekom sljedećeg tjedna. Osim dugoočekivane kiše, u najvišem gorju iznad 1500 metara može pasti malo snijega. Time završava dugotrajno sušno razdoblje koje je kulminiralo rekordnom sušom u ožujku – najavljuje Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”.

Veljača je bila u znaku ekstremnih vremenskih neprilika, donijela je Dalmaciji nevjerojatni temperaturni raspon od 44 stupnja, brojne ciklone i rekordne visine snijega koji se zadržao gotovo mjesec dana.

No već krajem veljače temperature su podivljale, zagrijale zrak, zemlju i more, te cijeli mjesec donijele proljetni ugođaj s obiljem sunca.

Uz opasno marčano sunce, ožujkom se nastavila dugotrajna suša, neviđena posljednjih desetljeća na ovim prostorima. Uobičajeni izraz o ‘par kapi kiše’ i ekstremnoj suši nedoživljenoj u zadnjih 60 godina potvrđuju sada na kraju mjeseca i službeni, meteorološki podaci za ožujak.

- U najvećem dijelu zemlje količine oborina bile su male jer je u ožujku palo samo od 1 do 2 litre kiše po četvornom metru – kaže Popadić. Uz vrlo važne meteorološke podatke ekstremnu sušu potvrdili su žedni usjevi, isušena jezera, rijeke i potoci, podzemne vode, a ovakvo sušno razdoblje najbolje oslikava i najnoviji podatak za Split.

- U Splitu je palo manje od jedne litre kiše po metru četvornom, a kišni prosjek za ožujak je 70 metara po četvornom metru – naglašava Popadić. Zato će poput pravog dara s neba zazvučati prognoza za prvi dan travnja: - Hladna fronta donijet će promjenu vremena, s kišom snijegom i povremenim sunčanim razdobljima – najavljuje Popadić. Lokalno u nedjelju postoji mogućnost slabe kiše, a ponegdje i pljuska praćenog grmljavinom, a puhat će umjereno jugo koje će okretati na umjerenu i pojačanu buru uz osjetan pad temperature zraka.

Hladni ponedjeljak

Najjača bura očekuje se podno Velebita, a jaka bura zapuhat će i u ostalim dijelovima Dalmacije, no neće biti u znaku orkanskih udara. Do bure će još biti toplo, a s prolaskom fronte temperature će biti u padu pa će nedjelja navečer biti prohladna. Niže temperature zraka očekuju se tijekom noći pa bi najhladniji, prema najavama, trebao biti ponedjeljak ujutro.

U kotlinama Dalmatinske zagore temperature će biti oko nule, a slabog bi mraza moglo biti u kontinentalnom dijelu zemlje. Proljetno sunce brzo će zagrijati zrak, najavljuje Popadić, pa će danju temperature biti oko 15 stupnjeva, dok će bura oslabjeti i prestati. Nakon bure, vjetar će okrenuti na jugo, najviše tijekom utorka, a srijeda će biti najkišniji dan.

Prema sadašnjim prognozama, u srijedu se u Dalmaciji očekuje 15 litara kiše po četvornom metru. Zbog dugotrajne suše takve obilne količine neće značajno popraviti hidrološku sliku, no razveselit će poljoprivrednike i natopiti sušna polja. Pomorce posebno za srijedu treba upozoriti na ekstremne neprilike na moru s jakim jugom, na otvorenom s olujnim udarima. Kakva je sinoptička situacija za nastavak tjedna, Popadić najavljuje:

- Bit će nestabilno vrijeme, od četvrtka povremeno sunčana i oblačna razdoblja s kišom, no neće biti hladno. Zbog jakog utjecaja ciklone nad Srednjom Europom, često će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja - kaže Popadić, a kiše će biti gotovo svakodnevno, očekuje se da bi do kraja tjedna na području Dalmacije trebalo pasti 30 litara kiše po četvornom metru, dok će nestabilno vrijeme potrajati sve do polovice travnja.

Godina je, poznato je, počela burnim siječnjom, nastavila se snježnom veljačom, sunčanim i sušnim ožujkom, travanj za sada najavljuje dugo očekivanu kišu. Dok se pitamo što još možemo očekivati od nevremena u ovoj godini, kažimo kako sve vrijedi od 1. travnja, Međunarodnog dana šale, no ova prognoza poput svih dosadašnjih - nije šala.

Treći najsušniji ožujak

Ovogodišnji ožujak je treći najsušniji, rekord drži ožujak 1953. kada oborine uopće nisu zabilježene, dok je daleke 1948. godine palo 0,7 milimetara kiše.

OJDANA KOHAREVIĆ


PSD / ARHIV / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:49