StoryEditor
Dalmacijaplaninarski preko rilića pohodili vrgorački kraj

Stipe Božić ‘otkriva’ stare trgovačke staze

Piše PSD.
11. studenog 2008. - 00:35
Slavni alpinist planinare predvodio vrhovima planine Rilić, povijesnim karavanskim putovima kojima je primorje trgovalo sa zaleđem

U organizaciji Hrvatskog planinarskog društva “Mosor“ iz Splita, osamdesetak planinara predvođenih slavnim hrvatskim alpinistom Stipom Božićem zaputilo se na put Zaostrog - Zjatva - etnoselo Kokorići. Put dug četiri sata prolazi vrhovima planine Rilić koja vrgorački kraj dijeli od mora. U prošlosti je Rilićem prolazio karavanski put kojim je primorje trgovalo sa zaleđem. Na putu su planinari posjetili geološki fenomen Zjatve, jamu bez dna.

Prema riječima Stipe Božića, cilj ekspedicije je spasiti od zaborava stare karavanske rute kojima se nekada trgovalo, putove koji su bili žila kucavica Dalmatinske zagore i primorja. Ujedno se željelo skrenuti pozornost na jedinstvenu kulturnu baštinu Dalmatinske zagore i vrgoračkoga kraja. Ekspediciji, koja je na put krenula iz Zaostroga, u susret su stigli Njego Tolj i Ivan Šalinović Šumar, članovi Planinarske udruge “Matokit“ iz Vrgorca. Put je simbolično završio u etnoselu Kokorići iz kojega je, prema predaji, na svoj put krenula slavna Hasanaginica.

Umorne planinare, iscrpljene zahtjevnim putem, prihvatio je vlasnik etnosela Kokorići Zvonko Pervan. Na stolu, u povodu domjenka organiziranog za ovu prigodu, našli su se tradicionalni specijaliteti: kruh ispod sača, kupus s koštradinom te poznati Hasanaginičin lonac, a sve se zalilo domaćim vinom. Ovo nije prvi put da Stipe Božić dovodi planinare u svoj rodni kraj. Rodom iz Zavojana, slavni alpinist otkriva nam kako i na ovaj način prikuplja snagu za novi pohod na Himalaju.

Stipe Božić s prijateljima alpinistima prilikom jednog od uspona na Matokit iznad Vrgorca                                                                                                                                EPEHA

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 07:13