StoryEditorOCM
DalmacijaIMOVINA 78-GODIŠNJE KRISTINE ŠTAMBUK PROPADA DOK SE BORI ZA NJU

Stari Grad: troje nasljednika umrlo čekajući povrat hotela

Piše PSD.
12. studenog 2008. - 12:29
Samo jedan dan prije Zakona o denacionalizaciji, uz podršku pravobraniteljice Ine Hančević, “Helios” u svoj kapital upisuje njihovu kuću

Kristina Štambuk ima 78 godina
Uprava za građansko pravo Ministarstva pravosuđa je tek nakon 8 godina donijela rješenje povodom žalbi Mate Makjanića iz Rijeke i Kristine Štambuk iz Starog Grada, te Hrvatskog fonda za privatizaciju, vezano za pravo povrata prelijepe zgrade ‘Kokotića paloc’ na Novoj rivi br. 4, a koja evidentno propada posljednjih 18 godina.

Što je najtužnije, trebalo je gotovo dva desetljeća da bi netko prvostupanjskom tijelu naložio da utvrdi površinu poslovnog prostora i zemljišta za koju će se odrediti naknada, a ona se ovlaštenicima ima isplatiti u dionicama “Hotela Helios”, a ne u imovini koja im je oduzeta Rješenjem Komisije za nacionalizaciju NO Hvar.

- Naši su stari zgradu kupili 1923. i iznajmljivali je sve do 1959. godine kada je nacionalizirana, za što je tadašnja vlast mojim roditeljima ponudila jednu manju kuću, ali nam je Crveni križ koji je kod nas bio smješten uspio vratiti prvi kat u vlasništvo. Općina je prizemlje i drugi kat ustupila ‘Hotelima Helios’, gdje je to poduzeće sve do 1990. poslovalo kao Hotel ‘Jadran’. Tada su se hotelijeri iz zgrade iselili i vratili nam ključeve, međutim, jedan dan prije stupanja na snagu Zakona o denacionalizaciji, uz podršku državne pravobraniteljice Ine Hančević, tu imovinu uvrštavaju u kapital hotelske kuće, pa od tada za nas nastupa pravi pakao – žali se Kristina.

Upravni odbor ‘Hotela Helios’ 1999. godine odrekao se te imovine i složio se da se nekretnine fizički – u naravi - vrate bivšim vlasnicima, o čemu su pisanim aktom obavijestili HFP i Ispostavu Ureda za imovinsko pravne poslove u Jelsi. No, Dinka Novak u ime tog Ureda u Jelsi godinu dana kasnije donosi pravni akt o naknadi u dionicama. Na njega je, kako Kristina kaže, uslijedila žalba na čije Rješenje se čekalo 8 godina, a u ovom trenutku samo ona ima pravo naknade kao jedina nasljednica prvog nasljednog reda. Naime, preostali nasljednici su u međuvremenu umrli, pa njihov udio pripada državi, a koliko birokracija može naštetiti ljudima i njihovoj imovini najbolje pokazuje to što je kroz vrijeme rješavanja žalbe umrlo njih troje u prvom nasljednom redu. Za nasljednike u inozemstvu će se postupak voditi naknadno, što znači da bi se sve skupa moglo rastegnuti još koje desetljeće.

Naravno, Kristina Štambuk najnovije Rješenje pokušava osporiti tužbom Upravnom sudu, a zgrada u međuvremenu propada predstavljajući pravo ruglo na najljepšoj lokaciji drevnog Farosa. Kristina, kao najmlađa od nasljednika prvog reda, danas ima 78 godina. Pita se hoće li dočekati odluku Upravnog suda ili će činovnici, kojima uistinu nitko ništa ne može, sve uraditi da se imovina njezinih roditelja potpuno otuđi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 08:50