StoryEditorOCM

Stari Grad: studija za "Tusto brdo" na javnom uvidu

Piše PSD.
22. veljače 2009. - 11:44

Upravni odjel za zaštitu okoliša SDŽ stavio je na javni uvid Studiju utjecaja na okoliš eksploatacije tehničko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju »Tusto brdo« kod Starog Grada na Hvaru. Javni uvid će potrajati do 18. ožujka 2009, a obavljat će se u prostorijama Grada, gdje se mogu dati mišljenja, prijedlozi i primjedbe ili ih dostaviti Upravnom odjelu.

Javnost je, naravno, kao i na drugim područjima vrlo zainteresirana za okolnosti pod kojima će se kamen eksploatirati, jer je udaljenost polja približno 2,5 km zračne udaljenosti jugozapadno od središta grada, a 1,2 km od Zapadne luke Faros. Inače, Studiju je izradila zagrebačka tvrtka »Dvokut ecro«, a nositelj zahvata je »Viadukt« također iz Zagreba.

Ranije je eksploatacija tehničko-građevnog kamena na tom lokalitetu obavljana 10-tak godina, pa je formiran manji površinski kop u sjeverozapadnom dijelu polja. Sadašnja potreba za eksploatacijom mineralne sirovine vezana je za izraženu potražnju za tom vrstom kamena. Lokacija polja je pak utvrđena Rješenjem Ureda za gospodarstvo SDŽ, a tekstualno je i grafički obrađena i u PPU Grada Starog grada.

Osnovna koncepcija daljnje eksploatacije u kamenolomu se, kako doznajemo, zasniva na proširenju započetih rudarskih radova na jedinstvenu eksploataciju vapnene i dolomitne komponente s razvojem otkopne fronte po čitavoj dužini (polukružno). Izračunate količine prašine koje će biti prisutne u zraku i pasti na tlo ispod su graničnih vrijednosti prema Uredbi koja to regulira.

Sukladno Zakonu o prostornom uređenju i gradnji izrađena je i razmotrena jedina varijanta s godišnjom eksploatacijom kamena od 5000 metara kubičnih u sraslom stanju, na površinama od 3 x 5 hektara. Kako će pak na sve to reagirati stanovnici okolnih naselja tek će se vidjeti, a svoje stavove svakako mogu iznijeti i na javnoj raspravi o čijem datumu će biti pravodobno obaviješteni.

Mirko CRNČEVIĆ/EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 00:13