StoryEditorOCM
Dalmacijaželjezara - četvero sindikalista štrajkaju glađu da bi 480 zaposlenika dobilo plaće

STALO IM JE Iz ureda Jadranke Kosor pitali za zdravlje štrajkaša u Željezari

Piše PSD.
26. kolovoza 2009. - 19:54
Predstavnike Sindikata Željezare Split koji četvrti dan štrajkaju glađu, u srijedu je telefonski kontaktirao šef kabineta premijerke Jadranke Kosor i to bi, nadaju se, mogli biti prvi koraci u rješavanju njihove ali i agonije svih 480 zaposlenika tvrtke.

- Oko 14 sati razgovarali smo s ljudima iz kabineta predsjednice Vlade. Osim zahtjeva za koje smo im još jednom jasno kazali da tražimo njihovo ispunjavanje u potpunosti, zanimalo ih je u kakvom smo zdravstvenom stanju, te se nadamo što hitnijoj reakciji premijerke kojoj se ovim putem i zahvaljujemo - kazao je u ime Štrajkaškog odbora Tonči Mužić.

Tijekom posjeta tvornici zajedno sa štrajkašima obišli smo prostore u kojima spavaju, a kažu da im se zdravstveno stanje ‘‘lagano pogoršava’’. Evo pogledajte na čemu spavamo. Okrenem se po sto puta u noći s jedne strane na drugu, mi uopće ne spavamo, više kunjamo. Počeli su bolovi u leđima, jer ipak noći provodimo na tlu, a od najezde komaraca nemamo mira - kaže Mladen Bekavac iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Nakon tri dana gladovanja, radnici Željezare kažu kako su ipak počeli osjećati slabost u organizmu.

- To je i normalno, ipak oko 90 sati ne uzimamo hranu, život održavamo isključivo na vodi. Jozo Ivančević i ja smo još k tomu i pušači pa vjerojatno i to utječe na stanje organizma - kaže Mužić, a jedina štrajkašica glađu među tri muškarca Katica Nejašmić kaže kako se osjeća odlično.

- Sada bih se mogla s nekim i potući koliko imam snage - kazala nam je unatoč primjetnom umoru i iscrpljenosti na njezinu licu. Na upit čime se bave i kako provode vrijeme u tvornici, kratko su odgovorili:

- Čitamo knjige, tijekom jutra pripremamo dokumentaciju za elaborat u kojemu će se iznijeti cijelo stanje u proteklih godinu dana u tvornici. Ponekad pogledamo televiziju, međutim, slika nam je katastrofalna pa vrlo brzo odustanemo. S gladovanjem nastavljaju dalje.

Jakov žarko / epeha


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:32