StoryEditor
DalmacijaSIROMAŠNO POLUGODIŠTE

Sredina je studenog, a učenici Splitsko-dalmatinske županije su u školama proveli samo 39 dana; Ministarstvo i sindikati ne slažu se oko brojke štrajkaša

Piše PSD
13. studenog 2019. - 15:59

Kaotična školska godina 2019./20. ostat će upamćena kao nastavna godina u kojoj je velika većina nastavnika u Hrvatskoj štrajkala u neizvjesnoj borbi za veće plaće. Danas je 12. studenog, a učenici Splitsko-dalmatinske županije su u školskim klupama proveli samo 39 radnih dana.

Osim neradnih vikenda i dvaju praznika, tom iznimno velikom broju dana "bez škole" pridonijela je i jedna "spajalica" s blagdanom, te šest dana štrajka.

Idemo redom: nastavna godina je počela 9. rujna; u tom su mjesecu učenici imali 16 radnih dana.

Već u četvrtak, 10. listopada, započeo je veliki štrajk prosvjetnih radnika.

Pritom valja napomenuti kako nastave nije bilo ni 7. i 8. listopada (osmog je bio Dan neovisnosti, a sedmog ponedjeljak- zgodna "spajalica").

Potom se u Splitsko-dalmatinskoj županiji štrajkalo ponovno u petak, 11. listopada, pa je u ponedjeljak, 21. listopada, bio opći štrajk, da bi u srijedu, 30. listopada, ponovno bio štrajk u SDŽ.

Dakle, u cijelom listopadu, učenici su u školskim klupama proveli samo 17 radnih dana.

Studeni je počeo neradnim petkom (blagdan Svih svetih), pa je bio opći štrajk prošle srijede, 6.11, a jučer opet "županijski". Sve u svemu, danas učenici Splitsko-dalmatinske županije broje svoj peti radni dan u mjesecu studenom.

Kad se sve zbroji i oduzme, većina osnovaca i srednjoškolaca ostala je uskraćena za lijepu cifru nastavnih sati.

I dok je većina prosvjetnih radnika i dalje ustrajna u štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva, u nekim školama se ipak radilo i u dane štrajka.

To su ponajprije Treća gimnazija, te Zdravstvena i Elektrotehnička škola.

Zanimljivo je i da se podaci o postotku štrajkaša bitno razlikuju. Svaki sindikat ima "svoju" brojku, iako, ruku na srce, baš svi podaci svjedoče kako su učitelji ovoga puta iznimno motivirani za štrajk.

Prema podacima pristiglim iz škola, štrajkalo je 84,83 posto zaposlenih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, objavio je jučer Sindikat Preporod.

Prema privremenim rezultatima, u štrajku je 96,59 posto zaposlenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, objavio je Sindikat hrvatskih učitelja.

 

 

 

 

Izlaznost u osnovnim školama je 97,27 posto, a u srednjima 90,73 posto, objavio je, pak, jučer Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

A što kaže resorno Ministarstvo? Njihove brojke su bitno različite od onih sindikalnih: u osnovnim školama štrajka 68, 57 posto zaposlenih, a u srednjima 72 posto. U ovim prvima radi 13, 47 posto radnika, a u drugima 16, 55 posto. Gdje je ostatak? 

 

 

- Podaci kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja se odnose na sve zaposlenike, a nisu obuhvaćeni samo oni koji su na bolovanju ili iz drugih razloga nisu bili prisutni na radnome mjestu, zbog službenog puta ili rada u drugoj školi - pojasnili su nam iz MZO-a.

Objasnili su i kako su podatke o broju štrajkaša dobili od Ureda državne uprave, a njima su ih, pak, poslale škole.

#MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA# ŠTRAJK# NASTAVNICI# PROFESORI#ŠTRAJK U ŠKOLAMA#SINDIKAT PREPOROD#ŠTRAJK NASTAVNIKA#ŠTRAJK U SPLITU# SHU# SINDIKAT ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 20:38