StoryEditorOCM
DalmacijaČEKAJU TRANSPORT

Splitski GSS-ovci u dramatičnoj akciji, ometaju ih snijeg i zahtjevan teren: u tijeku je spašavanje dvije osobe na sjevernoj strani Mosora, jedna je ozlijeđena

Piše PSD, M. Ilić
15. siječnja 2017. - 01:47
mosor.JPG

0:49 - Akcija spašavanja ozlijeđenog planinara s mosorskog vrha Ljubljan poprimila je zaista dramatične razmjere.

Spašavatelji su odustali od spuštanja zbog loših uvjeta, snijega i zahtjevnog terena. 

Gradi se bivak na mjestu nesreće gdje će ozlijeđeni s 3 spašavatelja provesti noć. 

Dogovoren je helikopter u jutarnjim satima koji bi ih trebao izvući. 

Ovaj dio Mosora je iznimno teško prohodan, obiluje škrapama i vrtačama. Ostatak HGSS-a se sklonio i čekat će u slučaju negativnog ishoda helikopterskog spašavanja.

22:57 - U tijeku je noćna akcija spašavanje dvoje osobe na sjevernoj strani Mosora u blizini vrha Ljubljan (1262 m). Radi se o dvoje ljudi od kojih je jedan ozlijeđen (ozljeda noge), koji su očigledno poželjeli uživati u svježe palom snijegu na Mosoru.

Prilikom silaska jedan od njih se je ozlijedio, a zbog ozljede, gubitka orijentacije, noći te izuzetno neprisupačnog terena, zatražili su pomoć. Nisu bili u stanju sami se spustiti, već su pored upaljene vatre na otvorenom čekali HGSS. 

Poziv je upućen nešto prije 18 sati, a u pomoć je krenulo 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split, koji su se satima po izuzetnoj hladnoći probijali do unesrećenih te su ih u 22 sata uspjeli locirati u planini.

Prva ekipa došla je do njih te je u tijeku zbrinjavanje i utopljavanje, budući da su noćne temperature u planini na tim visinama iznad tisuću metara izuzetno niske. Po zbrinjavanju krenut će težak transport u dolinu, jer se radi o vrlo nepristupačnom i stjenovitom i zaleđenom području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:44