StoryEditorOCM
DalmacijaPUNA BLAGAJNA

Splitska Županija dobila proračun težak 829 milijuna kuna, Ževrnja tvrdi da ima viziju, ali mu oporba baš i ne vjeruje

21. prosinca 2016. - 22:28
zupanijska_skupstina10-211216

S 33 glasa "za", te devet "protiv" i jednim "suzdržanim", u srijedu je, na 35. sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, usvojen proračun za 2017. godinu. On u iznosu od 829 milijuna kuna, što je 11 posto manje u odnosu na rebalans, nije zadovoljio oporbene vijećnike, no ne zbog proračunskog novca i programa, nego zbog toga što u tom najvažnijem financijskom dokumentu županije nema – ni viziji ni strategije.

– Klub SDP-a je protiv usvajanja proračuna! Imamo dovoljno sredstava u proračunu i prenosimo 40 milijuna kuna jer ih nismo potrošili. Je li to zbog lošeg planiranja ili nedostatka strategije? Očito ovog drugog, i zbog toga smo protiv – jasan je bio vijećnikVedran Lendić, dok je Veljan Radojkovićzatražio i očitovanje župana Zlatka Ževrnjebudući da je proračun ipak politički dokument.

– Mi ostajemo pri tome da razvoj u županiji mora biti ravnomjeran i pomažemo svima, bez obzira u kojem se dijelu županije nalaze, te je i ovaj proračun nastavak takve politike. Za primarnu zdravstvenu zaštitu izdvajamo 45 posto, za obrazovanje 22 posto, za socijalu šest posto, te četiri posto za kulturu, a sedam posto za poticanje razvoja gospodarstva, pa turizam, poljoprivredu... Puno toga mogu nabrajati i držim kako je naš proračun uravnotežen – istaknuo je župan Ževrnja, posebno zadovoljan što je osiguran novac, i to prvi put, i za stipendije za studente iz obitelji s pet i više djece.

Riječ je o 64 studenta, koji će dobiti 6250 kuna neto, ukupno 400.000 kuna. Ujedno je župan, na upit vijećnika Milana Lažete o prebukiranosti i neuvjetima rada Osnovne škole "Stjepan Radić" u Imotskom, najavio:

– Školu pohađa 1138 učenika u dvije zgrade i već smo u dogovorima s Gradom da se osnuju dvije školske jedinice, budući da je i po standardima predviđeno oko 900 učenika u školi. Očekujem kako će sve biti okončano do nove školske godine.

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, nakon stopiranja projekta Lećevica, odnosno izgradnje centra za gospodarenjem otpadom, nanovo je obećao kako će se zaustavljena procedura obnoviti i okončati do Nove godine, kako bi se mogla ishoditi lokacijska dozvola.

– Na sastanku u Zagrebu, 19. prosinca, opet sam potaknuo tu temu, pa mi je obećano kako će sve biti riješeno uskoro – doznajemo od župana Ževrnje, koji ponavlja kako je riječ o projektu (centar i šest pretovarnih stanica, od kojih je pet gotovo) vrijednom 530 milijuna kuna, od čega je 400 milijuna nepovratno.

– Kao da želite kupiti golfa 7, te vam netko daje 75 posto od cijene, a vi se premišljate i želite ferrarija, no morate ga uzeti isključivo samo od svog novca. I uz to ako ga ne kupite u određenom roku, dobivate i novčane penale, što će se dogoditi ako centar ne izgradimo do 2018. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:23