Dalmacija Split

gradonačelnik je bijesan

Važno arheološko otkriće na Pjaci u sjeni velikog skandala: ispilali stare kamene ploče, gradski oci prijavili vlastitog koncesionara; Opara: Ovo je devastacija!

gradonačelnik je bijesan

Dok su radnici tvrtke "Point Split" radi polaganja HEP-ovih kabela uništavali kamene ploče na Pjaci, pileći ih "u ravno", ni ne pomislivši da bi trebali vaditi kamen po kamen kako bi ga kasnije složili u izvornom obliku, naletjeli su na vrlo važan arheološki nalaz.

Odmah su stigli i stručnjaci Konzervatorskog odjela, izvadili alate, prebrisali površinu i došli do zaključka da bi se moglo raditi o ostacima crkve. Potvrdio nam je to dr. Radoslav Bužančić, nadležni pročelnik.

– Pjaca je povijesno znana kao Trg svetog Lovre jer ondje postoji istoimena crkva. Datira još iz kasne antike, a jedna je od najranijih splitskih crkava. Postojala je u sedmom, a srušena u 15. stoljeću. Istraživanja su je locirala sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a ovdje se pojavljuju zidovi koji bi mogli pripadati objektu koji je tada definiran. Svejedno, nemamo još dokaza da se radi o crkvi svetog Lovre za kojom tragamo – oprezno je rekao šef konzervatora.

Arheolozi će na Pjaci tek sada zasukati rukave.

– Svakako je riječ o srednjovjekovnoj monumentalnoj građevini. Tek kad proširimo istraživanja potvrdit ćemo nalazište. Čak i ako je neka druga arhitektura iz tog vremena, nalaz je silno važan za Split jer dokazuje pretvorbu Dioklecijanove palače u antički grad, pokazuje širenje iz palače prema zapadu – dodaje dr. Bužančić.

Ako se potvrdi da je u pitanju crkva svetog Lovre, mogli bismo reći da je nasrtaj na trg tijekom obnavljanja strujnih instalacija riješio povijesnu enigmu. Za sada možemo samo reći da će izvođaču radova nadležni inspektori pokucati na vrata.

Gradska je uprava zbog devastacije kamena prijavila svojeg koncesionara za nogostupe, tvrtku "Point Split" u vlasništvu Stipe Latkovića. Prijave su stigle na adrese građevinskih inspektora i Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara nazvao je postupke "Pointa Split" devastacijom, a dodao je kako ga "nikakve vijesti o iskopinama ni arheologiji ne zanimaju ako će se ovako tretirati baština".

Ponašanje izvođača smatra potpuno neprihvatljivim, a osim povrata Pjace u prvobitno stanje, tražit će, kažu nam u njegovo ime iz Grada, i odgovornost i odštetu.

Zaprimili smo i poslanu prijavu. Potpisnik je Goran Nikšić, voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru i baštinu. Odmah u početku navodi da su radovi izvedeni suprotno odobrenjima iz Banovine.

– Po gradonačelnikovoj uputi, prijavljujemo vam građevinske radove na polaganju električnog kabela na Narodnom trgu koji su izvedeni suprotno odobrenjima nadležnog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu, te Konzervatorskog odjela. Dostavljamo vam navedene akte, kao i zapisnik Komunalnog redarstva – navodi se u prijavi kojoj su dodane i fotografije zatečenog stanja.

Gradski su oci u dopisu inspekcijama dodali i ovo:

– Izvođač radova "Point Split", koji ima dopuštenje za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ispilio je kameni pločnik u najvećem dijelu iskopanog kanala, umjesto da se kamene ploče pažljivo demontiraju, kako stoji u uvjetima iz rješenja Konzervatorskog odjela. Budući da se radi o devastaciji kulturnog dobra, tražimo hitno postupanje u skladu s vašom nadležnošću.

'Ovo bi mogao biti južni kantun crkve'

Pročelnik Bužančić detaljnije se osvrnuo na spomenuta istraživanja iz 1978. godine:

– Tada su radovi bili na drugom mjestu, uz Gradsku vijećnicu. Pronađen je kantun zgrade za koju je tada Franko Oreb smatrao da se radi o crkvi svetog Lovre. Ne možemo tvrditi da jest. Ovo bi trebao biti južni kantun tog istog objekta, a tada je pronađen sjeverni.

 

Naslovnica Split