StoryEditorOCM
Dalmacijagradski oci trljaju ruke

Posjetili smo jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj: čak 300 stanova 'niče' u jednom 'cugu', a o njima svi šute!; Jedan od investitora bio je priveden zbog iznude

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
19. prosinca 2018. - 11:45

Snijeg napadao na Biokovu, spustio se i do Dubaca, u zraku oko pet stupnjeva, red kiše, red bure, no ništa ne smeta radnicima na najmanje pet bauštela koji na parcelama prema Velikom brdu, odmah ispod Peveca i Konzuma, štemaju k'o mali mravi.

Devet dizalica, građevinske parcele jedna do druge pa ih je zbilja teško i pobrojati, jednako kao i temelje za čak 10 stambenih zgrada s najmanje 300 stanova.

Dobro ste pročitali, 300 stanova u jednom se ''cugu'' gradi u Makarskoj i o njima svi šute, kao da se u tajnosti grade. Ni gradski vijećnici previše ne propitkuju. Na prošlotjednoj sjednici bilo ih je 15 (od 17), imali su pravo na aktualnom satu postavljati pitanja o svemu i svačemu, i pitali su, ali gradnju u Velikom brdu nisu spomenuli. Zanimalo ih je, recimo, gdje će se organizirati doček Nove godine, zašto se djeca ne bave sportom, kakva je sudbina zgrade Vodovoda i palmi koje je "uhvatila" pipa.

Gradnju kakva se na makarskome području ne pamti jedino je za vrijeme rasprave o usvajanju proračuna za nadolazeću godinu spomenuo šef oporbe, SDP-ov vijećnik Sretan Glavičić, i to u kontekstu 56 milijuna kuna koliko će Grad iduće godine "ubrati" od komunalnog doprinosa koji će, naravno, platiti i investitor odnosno vlasnici spomenutih 10 zgrada i 300 stanova.

Tko, dakle, gradi u Velikom brdu? Je li sve prema propisima? Na licu mjesta, rekosmo, teško je pobrojati sve dizalice, jednako kao što nam je teško zamisliti tko će kupiti sve te puste stanove.

Gradilište, a teško da ovakvoga u cijeloj zemlji trenutačno ima, propisno je ograđeno, dok se na informacijskim tablama nalaze imena investitora, u rasponu od bosanskohercegovačke Busovače do Zagreba. Na svakoj tabli navedeno je kako je riječ o višestambenoj građevini.

Jedan investitor su "Željko Laštro i ostali" iz Busovače u Bosni i Hercegovini kojemu je glavni projektant diplomirana inženjerka arhitekture Silvana Marinović, a izvođač radova je "Šanjić gradnja" iz Runovića, dok pravomoćna građevinska dozvola datira od 26. rujna ove godine od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Makarska.

Imao je spomenuti Odjel puno posla ove godine pri izdavanju građevinskih dozvola, pa je tako drugom investitoru, tvrtki "Vivo turizam" iz Zagreba vlasnika Frane Bašića, koji također radi na izgradnji višestambene građevine, građevinska dozvola izdana 2. listopada, a građevina se gradi po projektu ureda ovlaštenog arhitekta Ive Marinovića, dok je izvođač GTP Vrgorac.

Po povratku u redakciju, uslijedilo je "zivkanje". Zanimalo nas je koliko će poduzetnici uložiti u gradnju, kolika je cijena kvadrata stana, kada će zgrade biti dovršene i tko su zapravo kupci stanova. Djelatnica zagrebačke tvrtke Vivo turizam" kazala nam je kako je gospodin Frane Bašić na putu i da će mu prenijeti našu poruku i zamolbu da s nama stupi u kontakt. Ali, eto, Bašić se nije javio, očito mu se nije dalo pričati s novinarima.

Nema veze. Možda će se na mobitel javiti Željko Laštro, drugi investitor, možda će nam on reći detalje o gradnji u Velikom brdu. Neće. Mobitel mu je cijelo vrijeme isključen.

Nema veze. Kontaktirat ćemo ovlaštene makarske projektante navedenih investitora. I jesmo. Nisu nam previše rekli, ali smo ipak saznali kako će Laštrina zgrada imati oko 50 stanova visokog standarda, a Bašićeva oko 40 stanova, dok se ispod i iza Peveca gradi još sedam zgrada s oko 80 stanova, jedna će ih imati 30, a šest po osam stanova.

Napominjemo kako se ove brojke odnose samo na gradilišta do čijih smo podataka uspjeli doći, na kojima smo zamijetili table jer je, ponavljamo, nemoguće bilo proći kroz labirint svih ograđenih parcela.

Iako smo od projektanata, ali i naših izvora, doznali kako jednu zgradu gradi i makarska tvrtka "Migros", vlasnik Milan Ravlić opovrgnuo nam je te informacije i kazao da mu nije u planu gradnja u Ulici Put Velikog brda.

Što o gradnji kaže prvi čovjek Makarske Jure Brkan?

- Zgrade se rade po zakonu i zbog toga proračun za 2019. godinu ima velik udio od komunalnog doprinosa. Gradnja na parcelama u Ulici Put Velikog brda potpuno je legalna jer je riječ je o "žutoj" građevnoj zoni u kojoj je izmjenama i dopunama Prostornog plana predviđena stambena izgradnja. Meni je to normalno za Makarsku. Kupaca stanova, očito, ima čim se gradi jer tržište tako diktira, a i osigurana je potrebna infrastruktura - veli Brkan.

Napominje kako je zbog povećane stanogradnje u tijeku realizacija projekta "Velikobrdski put" kojim se planira veliki zahvat na prometnici od zgrada POS-a do Zadarske ulice, a investicija uključuje izgradnju ceste s oborinskom odvodnjom i fekalnom kanalizacijom.

Iako o stanovima tijekom sata predviđenog za vijećnička pitanja, nije spomenuo gradnju 10 zgrada, vođa oporbe Glavičić obrušio se na potez Grada koji je dozvolio betonizaciju.

- Gradska vlast izgubila je sve uzde u zaštiti javnog interesa, da nije tako, gradnju zgrada i, koliko sam ja upoznat, 400 stanova, stopirali bi na sve moguće načine, ali neće i nisu jer će jedini prihod koji će Grad imati dogodine biti od komunalnog doprinosa - tvrdi Glavičić.

Za vrijeme rasprave o proračunu, Brkana je upitao od koje se to izgradnje planiraju ovoliki prihodi od 56 milijuna kuna ili se samo hoće zadovoljiti apetite HDZ-ovih glasača.

- Je li to znači da će se u 2019. godini raditi ogroman broj novih građevinskih objekata i da dopuštate divlju izgradnju? Već sada znamo da ste dozvolili gradnju oko 400 stanova na Zelenki. Pitanje je, a na koji svi znamo odgovor, je li Makarskoj treba bujanje nekontrolirane stambene izgradnje? Uništavamo li i ono malo površina koju su nam preostale? Ako zaista ovoliko novca prikupite od komunalnog doprinosa i komunalne naknade, to znači da se opet u mandatu HDZ-a dopušta betonizacija - zaključio je Glavičić.

Kako bilo, proračun će biti "podebljan" za 56 milijuna kuna komunalnog doprinosa, a koliko će svjetala biti upaljeno u 300 stanova za vrijeme zime...?

Investitor Laštro bio je prije osam godina priveden zbog iznude

Godine 2010., 9. lipnja, Večernji list objavio je članak sljedećega sadržaja:

"Federalna policija privela je jučer Željka Laštru, vlasnika hotela Tisa i restorana Venecija u Busovači, te Igora Jurića koji su osumnjičeni da su umiješani u kamatarenje i iznude. Prema neslužbenim informacijama, u akciji policije, koja je počela rano ujutro po nalogu Županijskog tužiteljstva u Travniku, pretreseni su hotel i restoran u vlasništvu Laštre te još nekoliko objekata osoba čija imena nisu spominjana. U ovom tužiteljstvu i policiji nisu željeli otkrivati imena privedenih, potvrdivši tek da se od dvije osobe uzimaju izjave zbog sumnje da su umiješane u kamatarenje i iznude. Navodno je jedan od njih i bivši šef policije.

- U akciji je izvršen pretres na dvije lokacije te su privedene dvije osobe na istražno ispitivanje u Sarajevo - samo je htio reći Ćamil Kreso, pomoćnik direktora FUP-a."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:17