StoryEditorOCM
Dalmacijarevizori nezadovoljni

Curi na sve strane: evo gdje su najveći gubici u vodovodnoj mreži i tko je najštedljiviji

23. rujna 2018. - 20:52
Krstulovićevom ulicom potoci iz vodovoda teku najmanje jednom godišnje

Državni revizori su prije pet godina istraživali stanje u 10 tvrtki zaduženih za javnu vodoopskrbu u našoj županiji i, među ostalim, utvrdili da "cijene usluga javne vodoopskrbe nisu dovoljno ekonomski opravdane".

Nakon provedenih nadzora istaknuli su i "nepravilnosti i propuste koji se odnose na sustav unutarnjih kontrola, prihode, način utvrđivanja cijena vodnih usluga, odnos cijena za domaćinstvo u odnosu na gospodarstvo te gubitke vode".

Revizori su tada dali i preporuke komunalcima kako da se stvari poprave, ali su u novom izvješću zaključili da se poduzeća zadužena za javnu vodoopskrbu u srednjoj Dalmaciji u međuvremenu nisu dovoljno potrudila da poprave svoje poslovanje.

- Državni ured za reviziju ocijenio je da nije postignut zadovoljavajući napredak, jer je provedeno 20 od 49 danih preporuka, a 29 nije provedeno. Pozitivni učinci su postignuti u vezi s pripremom projekata na temelju kojih će se financirati kapitalna ulaganja iz bespovratnih sredstava Europske unije, zatim poduzimanjem mjera za naplatu, zbog čega su potraživanja od kupaca manja, usklađenjem odluka o cijeni vodnih usluga u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje cijene za socijalno ugrožene građane i usklađenjem cijene s izračunom najniže osnovne cijene vodne usluge - navodi se u zaključku.

Primjetno je da gradske i općinske tvrtke najmanje uspjeha imaju u smanjivanju gubitaka vode u javnoj mreži. Najlošiji su Vrgorac, Imotski i Vrlika s više od 70 posto izgubljene vode u cijevima do krajnjih potrošača, i to Vrgorac s gotovo 80 posto, pa će revizori i dalje pratiti taj dio priče.

Splitski "Vodovod i kanalizacija" (ViK) na tom planu, ističu revizori, stoji vrlo loše, jer je na neslavnom četvrtom mjestu kao gubitaš vode. U ViK-u je, piše u izvješću, "radi smanjenja gubitaka vode ustrojen poseban Odsjek za otkrivanje kvarova i neovlaštenu potrošnju" koji je svojedobno predvodila Radojka Jeločnik, bivša direktorica te tvrtke u kratkom mandatu početkom 2010. godine kada je vlast u Banovini držao Željko Kerum.

Ali, od 2014. do 2017. gubitak u javnoj opskrbi smanjen je sa 59,5 na 58,2 posto, odnosno za samo 1,3 posto. Podsjetimo, ViK opskrbljuje potrošače na priobalnom potezu od Podstrane do granice općine Marina sa Šibensko-kninskom županijom, ali i na otoku Šolti.

- Poduzete mjere nisu značajno utjecale na smanjenje gubitaka - zaključuju nezadovoljni revizori.

Ipak, ViK-u je priznato da je uvažio preporuku za pripremu projekata koji će biti financirani bespovratnim sredstvima iz EU-ovih fondova, kao i da je cijenu vode uskladio za socijalno ugrožene građane, što nisu svi u županiji napravili.

Nije jasno zašto revizori nisu u splitskoj komunalnoj tvrtki pratili provedbu naplate potraživanja od potrošača, jer prema ViK-u postoje najveći dugovi. U godišnjim izvješćima koje je to poduzeće slalo u Banovinu od 2014. do 2017. vidi se da su potraživanja prema klijentima u tri godine smanjena s 40,5 milijuna kuna na 35 milijuna.

Iako je to neosporan napredak, gledano u postocima najbolji je Omiš, koji je dugovanja kupaca vode "srezao" za čak 32 posto.
No, ima onih koji ne mogu izaći na kraj s neplatišama, pa tako u Sinju, Imotskome i Supetru rastu nenaplaćena potraživanja od potrošača. Od 10 komunalnih poduzeća osam je poslušalo revizorsku preporuku da se prijave za nepovratan novac iz EU-a, što nisu učinili Vrgorac i Vrlika.

'Svjesni smo problema, odlučni smo ga riješiti'

Prvi čovjek ViK-a Tomislav Šuta kaže kako je gubitak vode gorući problem koji su odlučni riješiti:

- Ovdje se radi o pet mreža, što je ogroman zalogaj. Ali, svjesni smo problema i radi se na tome. S "Hrvatskim vodama" potpisali smo ugovor vezano za sustavno otkrivanje gubitaka vode. U sektoru Zagore smanjili smo ogromne gubitke koji su bili oko 70 posto na 28 posto. Kad se gleda u prosjeku, to još uvijek ne ispadaju velike uštede. Krenut ćemo sanirati gubitke na području Solina i sektora Split - Zapad. Cilj nam je doći do 30 posto gubitaka, smatra se da više od toga ulaganja za smanjenje gubitaka nije isplativo. U četiri godine vrlo rado bismo voljeli doći do tog cilja. Napravili smo sve da se osigura novac.

Tuga s juga

Gubici vode u komunalnim poduzećima su veliki problem, a revizori su zadovoljni samo s tvrtkom 'Komiža' koja je u tri godine smanjila gubitak s 36,8 na 23,6 posto. U Supetru je gubitak vode narastao s 20 na 24,6 posto.

Gubici po lokalnim tvrtkama:

1. Vrgorac 79,4 posto

2. Imotski 72,5 posto

3. Vrlika 71,5 posto

4. Split 58,2 posto

5. Omiš 58 posto

6. Makarska 43,5 posto

7. Sinj 37,6 posto

8. Jelsa 35,9 posto

9. Supetar 24,6 posto

10. Komiža 23,4 posto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:34