Dalmacija Split županija

pametna odluka

Kažnjavanje pljuvanja na ulici je odlična ideja, ali žalosno je da tu mjeru uopće moramo uvoditi

pametna odluka

Manje je poznato da su uoči Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine stanovnici trenirali lijepo ponašanje po naputcima kineske Vlade koja je, želeći svoju zemlju prikazati u što boljem svjetlu, uvela kampanju za promjenu loših navika poput guranja na ulicama, vikanja, psovanja, pljuvanja na javnim mjestima i slično. Izradili su brošure, plakate, slogane, novčano su kažnjavali one koji su se odupirali lijepom ponašanju, ali sve uzalud.

Jedan drugi azijski div, Singapur, poznat je kao najčišći grad/država na svijetu, a tome su sigurno pridonijeli pomalo bizarni zakoni i drakonske kazne, pa se tako pljuvanje na ulici kažnjava s 1000 dolara, a crtanje grafita ni manje ni više nego bičevanjem.

I Makarska je odlučila stati na kraj takvoj vrsti vandalizma, pa je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća donesena nova odluka o komunalnom redu koja sadržava niz pravila i zabrana s nemalim novčanim kaznama u slučaju prekršaja. Tako se novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1000 kuna može kazniti fizička osoba ako piše grafite, kupa se u fontanama ili ako iz njih uzima kovanice, odnosno ako ne očisti iza svog psa, uništava ploče i znakove, baca otpad izvan kanti, obavlja nuždu i pljuje na javnim površinama.

Dakle, pljuvanje - zadržimo se na pljuvanju - dobro bi po džepu moglo "opaliti" Makarane. I sve one koji u Makarsku svrate. Poznato je, name, da Dalmatinci vole pljuvati. Po svemu, pa tako i po ulici. Ili barem pljuckati. U dokolici. Ili u šetnji, prije večere. Stoga smo i priupitali Makarane što misle o odluci gradskih otaca, a zauzvrat smo dobili i zanimljive prijedloge o identifikaciji počinitelja.

- Apsolutno su u pravu oni koji su donijeli takvu odluku, kazna je primjerena, a ako ti se baš pljuje, ponesi maramicu pa pljuni u nju - jasno će i glasno Tonči Pivac.

Po njemu, treba zabraniti ne samo pljuvanje, nego i pušenje, a posebice bacanje čikova po cesti. Tonči Andrijašević ide još i dalje pa predlaže kažnjavanje i psovanja u javnosti.

- Sve je to pitanje kulture, zar ne? - pita se ovaj Makaranin.

I još ga nešto muči. Kako će se, naime, prekršaj pljuvanja dokazivati? Kamerama ili će netko skupljati uzorke? Hoće li se dodatno zaposliti "spit spotteri"?

- Ja bih predložio da se čipira pljuvačka, pa da se može odmah odrediti čija je - kaže Tonči Andrijašević.

Ružica Čović u prilog dobroj odluci gradskih vlasti, jer naravno da takve poteze ona podržava, iznosi vlastiti primjer.

- Najprije, ružno je to vidjeti. Imala sam par slučajeva da prolazim kraj čovjeka, a on pljune i sad ja ne znam je li on pljunuo jer sam ja naišla ili je to bilo tek tako. To je nešto strašno ružno i gadljivo. Kad bi se nekoga opalilo po džepu par puta, možda bi se i spriječilo njegovo daljenje pljuvanje. Ljeti to od gosta nikad nećemo vidjeti, a naši ljudi, od kojih se čovjek i ne bi nadao da pljuju po svome, to naprave - ogorčeno će Ružica Čović

Emilija Ravlić kratko nam je dobacila kako je odluka, citiramo, super, odlična, potpuno je podržavam, dok Danijel Matković izražava skepsu.

- Odluka jest pametna, ali ne vjerujem da će se ljudi kažnjavati, u nas je sve dopušteno tako da će i pljuvanje biti bez obzira na kazne - veli Danijel.

Makaranin Bogo smatra kako je pljuvanje "ružna navika ostala otprije pedeset godina" te ne vjeruje u kažnjavanje nego u - edukaciju.

- Nije moguće da u današnje vrijeme čovjek koji je imalo došao pameti može to napraviti, mislim pljunuti na pod - Bogo će.

A evo nam i jednog turista, Aleksandar mu je ime, Zirojević, iz Crne Gore.

- Odluka vaših gradskih vlasti sasvim je okej, iako mislim da svaki normalan i kulturan čovjek ne pljuje po ulici. Zar ne bismo trebali biti u 21. stoljeću?! - govori Aleksandar, zaključujući kako mu nije jasno kako će komunalna policija dokazivati prijestupe i hvatati prijestupnike.

Hoće li nas ova odredba odvesti na trag singapurske čistoće ili ćemo se nastaviti praviti Englezi, u ovom slučaju Kinezi, pokazat će vrijeme. Zasad možemo samo reći da za vrijeme našeg anketiranja građana, niti jedna ulica nije bila oskvrnuta.

Naslovnica Split županija