StoryEditorOCM
Dalmacijabez iznenađenja

Split spreman za 'Sibirski udar': ralice trenirale po Dugopolju, Crveni križ slaže hranu za nemoćne, Promet ima zimske gume, a 'Parkovi' strahuju od lomljenja stabala

Piše Leo Kovačić, Milena Budimir, Nikolina Lulić
5. siječnja 2017. - 22:41

Premda se snijeg u utorak ujutro s Mosora spustio sve do Gornjeg Sitnog i tako barem nakratko zabijelio i komadić administrativnog teritorija našega grada, u Banovini, kako nam tvrdi Filip Butorović, pročelnik Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje, za sada nema panike.

Traume iz veljače 2012. godine, kada je grad zbog neočišćenog snijega koji se pretvorio u debeli ledeni prekrivač na nekoliko dana ostao paraliziran, a bolnica preplavljena polomljenim sugrađanima, očito su učinile svoje. Naime, sve gradske službe su u stanju pripravnosti, posipa se sol na kritičnim lokacijama, "Cestarove" ralice "treniraju" po Dugopolju, organizirana su vikend-dežurstva...

– Kontaktirali smo meteorološku službu i, prema informacijama kojima raspolažemo, idućih dana područje grada trebalo bi ostati suho. Dakle, smetnje bi mogle predstavljati tek niske temperature. Rizična su jedino područja Gornjeg i Donjeg Sitnog, no tamo su već poslane ekipe. Radnici "Cestara", koji je naš koncesionar za održavanje prometnica, posipaju ceste u podnožju Mosora zbog moguće poledice koja je zapravo najveći problem – ističe Butorović.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se pahulje ipak spuste do Splita, na raspolaganju je ukupno šest ralica: pet ih je u "Cestarovoj" garaži na Stinicama, a jedno vozilo stacionirano je u krugu Javne vatrogasne postrojbe (JVP) u Kopilici.

– Poslali smo već ljude da asistiraju u Dugopolju, pomagali su kolegama, a dobro im je došlo da malo "uhvate ruku". Budući da se bliži blagdan Tri kralja i vikend, organizirali smo s Crvenim križem dežurnu ekipu koja će u slučaju da se vrijeme dodatno pogorša ili zbog ekstremno niskih temperatura biti od pomoći starijima i nepokretnima, dok će dio članova Civilne zaštite biti u pripravnosti. Još ranije smo po gradskim kotarevima osigurali dovoljne količine soli i sipine. S obzirom na događaje otprije pet godina, pušemo i na hladno – zaključuje pročelnik.

Ekipa županijskog Crvenog križa, prema riječima ravnatelja Tomislava Goje, potpuno je spremna za "ne daj Bože".

– Grad je tražio od nas da od petka imamo na raspolaganju dežurne ekipe, na što su naši volonteri odmah odgovorili. Centar 112 ima sve naše kontakte u slučaju potrebe – kaže Gojo.

Premda je teško unaprijed procijeniti hoće li uopće biti potrebe za takvim načinom pomoći, ravnatelj se prisjetio kako su "momci u crvenom" prije gotovo pet godina donosili hranu potrebitima, starijima i nemoćnima, ali i vodu onima koji su bez nje ostali. Zapovjednika JVP-a nije trebalo previše pitati jesu li spremni za eventualnu nepogodu.

– Bilo ljeti, bilo zimi, mi smo uvijek, svaki dan "ap-tak" – naglašava Ivan Kovačević.

– Svako naše vozilo ima pile, lanci su naoštreni, za slučaj da budu zbog leda pucala stabla i grane, zimske gume su dio standardne opreme, montirana je i ralica koju imamo i stoji Gradu na raspolaganju – dodaje "prvi vatrogasac".

Da nam se ne bi ponovila snježna i ledena zima 2012. godine, komunalci su spremni za najavljeni "sibirski udar". U "Parkovima i nasadima" pripravni su i za snijeg i za led, potvrđuje Gordan Tahirbegović, voditelj odjela održavanja gradskog zelenila u ovoj komunalnoj tvrtki.

– Spremni smo za najavljene vremenske neprilike, sva vozila su nam opremljena zimskim gumama, tako da nema straha. No, ja se više bojim bure zbog mogućeg lomljenja stabala. No, i za to smo se pripremili, naši ljudi su u pripravnosti za izaći na teren bez obzira na predstojeće neradne dane – kaže Tahirbegović i dodaje kako su se "Parkovi" opskrbili i s 50 lopata, bude li snijega, koje su sami nabavili.

Miroslav Delić, direktor "Čistoće", umiruje nas kako su itekako spremni za sve nepogode koje se spremaju.

– Sukladno planu koji je dogovoren u gradskoj upravi, sva naša specijalna vozila i strojevi su pripravni za predstojeće zahlađenje, kao i naši djelatnici. Bez obzira na temperature koje će biti ispod nule, plan pranja i čišćenja grada, kao i odvoz komunalnog otpada, odvijat će se kao i svakim drugim danom – najavljuje Delić.

U "Vodovodu i kanalizaciji" sve su terenske službe u pripravnosti, kao i sva mehanizacija te vozila, potvrđuje Božidar Čapalija, voditelj Operativnog sektora, te dodaje kako će za svaki slučaj u pričuvi biti još jedna dežurna ekipa.

I u "Prometu" su poduzeli sve mjere kako bi svi autobusi bili pripremljeni za najavljene zimske uvjete. Kako tvrdi Tomislav Vojnović, prvi čovjek javnog prijevoznika, za sada se zbog vremenskih prilika nisu planirale izmjene u voznim redovima gradskih i prigradskih linija, koje bi trebale prometovati po blagdanskom voznom redu za Tri kralja, odnosno prema oraru za dane vikenda. To će se, kaže, dogoditi samo u slučaju ekstremnih uvjeta, poput jake mećave ili slične pojave.

– Što se tiče samih vozila, sva su spremna za izlazak na ulice i primjereno su održavana u skladu s našim mogućnostima – naglašava Vojnović.


Svatko ima svoju lopatu

Iz "Parkova i nasada" poručuju da su, u slučaju snijega, njihovi djelatnici zaduženi za prioritetno čišćenje Kavanjinove, Manđerove, Bihaćke i Vukovarske ulice do zgrade "Higijenskog", kao i dijela Ulice Matice hrvatske od raskrižja s Ulicom slobode do Bušićeve, te Tolstojeve od Mažuranićeva šetališta do Zagrebačke. N.L.


KONTRA MRAZA U ČETIRI TOČKE

Iz "Vodovoda i kanalizacije" obavještavaju potrošače da zaštite vodovodne instalacije od smrzavanja, prvenstveno okna vodovodnih priključaka, vanjske slavine, cijevi izvan objekata i u negrijanim prostorijama (garaže, vikendice...).

Preporučene mjere:

1. Zaštititi vodomjerno okno tkaninom, starim dekama, jutenim vrećama i slično.

2. Ispustiti vodu iz slavina u dvorištu i internih cijevi koje nisu na propisanoj dubini.

3. U vikendicama i objektima gdje se stalno ne stanuje zatvoriti ventil iza vodomjera i ispustiti vodu.

4. Pripaziti na vodomjere u zgradama ili podrumima koji nisu grijani. N.L.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 07:54