StoryEditorOCM

Solin - Klis: radovi na brzoj cesti stvorili gužve, kada će biti gotovi?

Piše PSD.
5. lipnja 2010. - 22:07

Prometovanje do Dupopolja i Sinja u subotnje dopodne obilježile su gužve jer je bila blokirana brza cesta Solin-Kis. Od solinskog rotora se moralo ići na staru cestu prema Klisu, a put do Dugopolja za neke je trajao i više od 45 minuta.

Razlog blokade, koja se odvijala od pet sati ujutro do podne i pol, bilo je dovoženje montažnih rasponskih nosača za vijadukte "Jamani" i "Izvor Jadra". Na trasu brze ceste došla je dizalica od 300 tona radi koje je morao biti zatvoren promet.

Ovi radovi se obavljaju u sklopu izgradnje 220 milijuna kuna "teškog" zapadnog dvotračnog kolnika sa kojim će se znatno rasteretiti promet na brzoj cesti Solin-Klis.

Puštanje u promet novog dijela brze ceste najavljeno je za ljeto iduće godine. Ali, kako doznajemo od radnika na terenu, obilne kiše uzrokovale su zastoje u radovima, tako da je termine dovršetka ovog projekta nezahvalno prognozirati jer nitko ne zna kakve nas vremenske prilike očekuju u idućih godinu dana.

Tako je i zahvat koji se odigrao u subotu trebao biti ranije obavljen, ali je odgođen zbog kiša, jer se radi o kompliciranim radovima koji su iziskivali suho vrijeme zbog sigurnosti prometa i ljudi.

Miniranje tunela Mačkovac nastavit će se i idući tjedan, ali i dinamika minerskih radova ovisi o vremenskim prilikama. Kako nam kažu ljudi koji obavljaju te poslove, ne može se minirati dok traju grmljavine.

Oni radovi na zapadnom kolniku brze ceste zbog kojih se privremeno obustavlja prometovanje na susjednom kolniku trebali bi u načelu biti zaustavljeni početkom turističke sezone. No, da li će se oni stopirati baš 15. lipnja, kada ona službeno započinje, ili će se s miniranjem i ostalim aktivnostima koje zaustavljaju promet malo produžiti, odlučit će nadležne institucije.

Naime, kako doznajemo, neuobičajeno velike količine kišnih dana u ovom periodu stvorile su bojazan da bi se slična situacija mogla ponoviti i u devetom mjesecu, što bi znatno usporilo dinamiku radova na ovom značajanom projektu koji se, da stvar bude složenija, odvija na vrlo osjetljivom terenu vodozaštitne zone rijeke Jadra.

Već je sada sigurno da će se, ukoliko stvari budu išle po planu, i tijekom turističke sezone izvoditi radovi betoniranja zapadnog kolnika. Naime, zbog njih se promet neće obustavljati  na trotračnom istočnom kolniku brze ceste. Kad sve jednog dana bude gotovo, tri će prometna traka brze ceste Solin-Klis voziti prema sjeveru, a nova dva prema jugu.

sandi vidulić
foto: jadran babić/cropix

Miniranje tunela Mačkovac

Narednog tjedna nastavljaju se miniranja tunela Mačkovac, zbog čega će promet u toku dana biti zaustavljan tri puta dnevno po pola sata - i to u terminima od 09 do 09.30 te od 13 do 13.30, a zadnja "blokada" bit će od 17 do 17.30 sati. Iznimke su ponedjeljak, kad neće biti jutarnjeg zatvaranja prometa, te petak, kada se cesta neće zatvarati u kasnopopodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:23