StoryEditorOCM
Dalmacijaposljedice dokapitalizacije

Smijenjen predsjednik Uprave vinarije, Plančići kreću u pravnu bitku

Piše PSD.
19. studenog 2013. - 23:29
Antun Plančić, predsjednik Uprave Vinarije Plančić koju je prije četiri godine dokapitalizacijom teškom 7,5 milijuna kuna preuzela Croatia Lloyd, smijenjen je s tog mjesta, kako objavljuje Poslovni Dnevnik.

Mjesto predsjednika Uprave preuzeo je Tomislav Tukić, splitski poduzetnik i osnivač nekoliko investicijskih fondova. Tukić nam je potvrdio pisanje medija, ali o detaljima nije htio govoriti, navodeći da je pred tvrtkom put restrukturiranja i oporavka.

U NO Vinarije ostaje Antunov brat Jerki Plančić, a preostala dva člana NO, Zorana Vrcana i Ivanu Kožić, postavio je većinski vlasnik.  

No, obitelj Plančić ne želi odustati od vinarije pa su krenuli u pravnu bitku.

„Ne želim ništa komentirati“, rekao nam je Antun Plančić navodeći samo da će se sljedećih dana znati puno više informacija. Uputio nas je na svog odvjetnika Vinka Radovanija.

- Ova smjena nije od jučer, ona se dogodila prije više mjeseci, ne znam zašto je to tek sada izišlo vani. O detaljima radnji koje smo poduzeli vam ne mogu govoriti, ali mogu potvrditi da smo temeljem Zakona o trgovačkim društvima poduzeli određene korake kako bi pobijali tu smjenu, bilo preko Suda ili drugih tijela. Gospodin Plančić je angažirao više odvjetnika – rekao nam je Radovani.

Došli smo i do Antunovog brata Jerkija Plančića koji je također potvrdio da su se dogodile promjene u vinariji, ali o detaljima ne želi govoriti dok se ne posavjetuje s pravnicima.

Inače, kad su 2009. dokapitalizacijom preuzeli 51 posto dionica, Vinarija Plančić imala je 7,1 milijuna kuna prihoda. Već dogodine, piše Poslovni, prihodi su pali na 4,8 milijuna kuna.

U 2011. ostvarili su 2,5 milijuna kuna, a lani se prihod lagano podigao na tri milijuna kuna, no i to je manje od polovice prihoda iz 2009. godine.

Vinarija dosad nije bila u gubicima, no situacija se ove godine promijenila. Račun vinarije, napominju mediji, blokiran je već 200 dana, još od 1. svibnja, a tu je i porezni dug od 1,2 milijuna kuna.

Posljednjih godina, najveći  projekt Antuna Plančića je bio podizanje golemog  vinograda, pa je tako od države 2008. dobio pravo služnosti na 40 godina za 262 hektara neplodnog zemljišta na vrhu Hvara.

Projekt težak 150 milijuna kuna predviđao je sadnju 1,6 milijuna čokota, koji su trebali donositi desetke milijuna eura prihoda godišnje.

"Kad se ostvari moj san, tu će se moći proizvesti milijun i pol boca vina plavca premium kvalitete. Nijedan svjetski veletrgovac neće s vama razgovarati ako nemate makar dvije berbe na zalihi u produkciji od više stotina tisuća boca", objašnjavao je tada Plančić.

SD/S. J. Tomas
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:22