StoryEditorOCM
Dalmacijapotvrđena presuda

Slučaj "Agava": Balija ide u zatvor i vraća 2,5 milijuna kn duga

Piše PSD.
23. listopada 2014. - 01:03
Davor Balija, direktor propale zagrebačke tvrtke “Herus građenje” morat će iza rešetaka provesti dvije godine i 10 mjeseci. Presudio je tako pravomoćno Županijski sud u Splitu potvrdivši presudu Općinskog suda. U odnosu na drugo dvoje okrivljenih, Blagu Begića, poznatog makarskog poduzetnika i njegovu kćer Maju Mihaljević, koji su na Općinskom sudu oslobođeni krivnje, Županijski je sud ukinuo presudu i vratio je na ponovno odlučivanje, no samo zbog tehničkih razloga.

Balija, čija je tvrtka bila izvođač radova na izgradnji stambene zgrade “Agava” u Makarskoj, čiji je investitor bio upravo Begić, po presudi je podizvođačima ostao dužan gotovo dva i pol milijuna kuna koje će morati vratiti.

Begića se teretilo da je kao vlasnik zgrade, a Balija kao glavni izvođač radova, držao u zabludi svoje kooperante da će im platiti za izvršene radove na Agavi iako su znali da je račun “Herus građenja” u blokadi. Begićeva kći Maja bila je okrivljena zbog bog pogodovanja vjerovnicima jer je cesijama podmirivala vjerovnike mimo redoslijeda.

Dakle, po pravomoćnoj presudi Balija mora firmi “Bagarić alati” vratiti preko 205 tisuća kuna, tvrtki “Tonix” 115 tisuća kuna, makarskoj tvrtki “Merlin company” preko milijun kuna, firmi “Dajaković” preko 422 tisuće kuna, tvrtki “Sekon” iz Tučepa gotovo 278 tisuća kuna, tvrtki “Termomontaža” iz Slavonskog Broda 167 tisuća kuna te obrtu “Zelić” iz Makarske 234 tisuće kuna i obrtu “Medak” nešto više od 15 i pol tisuća kuna. Također, dužan je podmiriti i troškove sudskog postupka koji iznose 25.300 kuna.

Nedovoljan kapital

Tijekom suđenja, a što je potvrdio i viši sud, i Begić i njegova kći tvrdili su da su oni novac dali Baliji, no da je on sredstva nenamjenski trošio i da za to što podizvođači nisu plaćeni, nisu oni krivi već “Herus građenje”.

U svom obrazloženju u odnosu na osuđujući dio presude prema Baliji, Županijski sud, među ostalim, navodi da je “neprijeporno da je Balija sa svojom firmom ušao u posao od 13 milijuna kuna, premda je kapital kojim je tada njegova tvrtka raspolagala bio samo 20 tisuća kuna što upućuje na neprijeporan zaključak da je tada i te kako znao da tako obiman posao sa svojim kapitalom neće moći obaviti”.

- Nakon što je već ušao u taj posao i nakon što su oštećenici obavili svoj dio posla, nije im platio radove niti materijal unatoč tome što je od Blage Begića kao investitora dobio novac koji je tome bio namijenjen, već je jednostavno taj novac nenamjenski potrošio.

Prvostupanjski je sud pravilno utvrdio da je investitor i po dinamici i po iznosu platio više nego dovoljno da bi se podmirili oštećenici, a činjenica da se to nije dogodilo isključiva je krivnja Davora Balije - stoji u presudi Županijskog suda u Splitu.

V. URUKALO


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 23:40