StoryEditorOCM
Dalmacijaploveći milijuni u brodotrogiru

Skupocjene jahte na remontu u trogirskom doku

Piše PSD.
28. listopada 2013. - 17:15
Uz jahtu “Jo”, staru poznanicu trogirskih škverana, u ploveći dok u saldunskoj uvali uplovila je jahta “Reverie” na kojoj će se obaviti dvotjedni remont nakon ljetnih krstarenja Jadranom i Sredozemljem. Kako doznajemo u “Brodotrogiru”, škverani će raditi u unutrašnjosti broda, ali i na trupu i u strojarnici.

“Reverie” je u svakom portu privlačila pažnju prolaznika i ljubitelja mora, jer je na njezinih 70 metara dužine smješteno sedam paluba na kojima se u luksuzno opremljenim kabinama i salonima, za čiji se interijer pobrinuo poznati engleski dizajner John Munford, može smjestiti 12 putnika, o kojima skrbi čak 27 članova posade na čelu sa zapovjednikom iz Dubrovnika.

Jahta vrijedna 55 milijuna dolara izgrađena je 2000. godine u talijanskom “Benettiju” za Kjella Ingea Rökkea, vlasnika norveške kompanije “Aker Kvaerner”, koja se bavi izgradnjom naftnih platformi i sličnih postrojenja. Skandinavski tajkun je prije desetak godina prodao brod Peteru Sperlingu, čelniku “Apollo Groupa”, koji drži niz uglednih američkih sveučilišta i obrazovnih ustanova.

No, jedan od 400 najbogatijih Amerikanaca rijetko je na brodu, pa na njoj većinom uživaju biznismeni koji za dnevni najam mogu izdvojiti okruglih 100.000 dolara.

Znatno manja jahta “Jo” i proteklu je zimu provela na popravcima i “šminkanju” u “Brodotrogiru”. Riječ je o brodu dugom 50 metara, izgrađenom 2004. godine također u “Benettijevu” škveru u talijanskom Viareggiu.

Na “Jo” se može ukrcati 12 putnika i isto toliko članova posade čiju većinu trenutačno čine Britanci i Australci. Za razliku od “Reveriea”, izgled unutrašnjosti manje jahte potpisuje talijanski “meštar” dizajna François Zuretti.
Tekst i foto: J. Brešan
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:42