StoryEditorOCM
Dalmacija'Erasmus plus'

Školarci iz pet država u Trogiru tražili Kairosa: 'Sve smo dobro zbrojili i oduzeli, pa smo boga sreće uhvatili za čuperak'

Piše Gordana Dragan
20. studenog 2018. - 11:19

Nakon dva sata potrage po ulicama i kaletama trogirske povijesne jezgre te zalaženja u neke od sakralnih objekata, tridesetak učenika Osnovne škole Kralja Zvonimira iz Segeta Donjeg te njihovih kolega iz Nizozemske, Italije, Poljske i Rumunjske uspjelo je "uloviti" Kairosa, starogrčkoga boga sretnog trenutka, u benediktinskom samostanu sv. Nikole.

Riječ je o projektu iz programa "Erasmus plus" koji financira EU, a provodi segetska osmoljetka, pri čemu je "lov" na Kairosa bio središnji događaj. Ideju da se kulturna i povijesna baština UNESCO-ova Trogira upozna kroz matematičke priče kako bi taj predmet postao omiljeniji učenicima osmislio je školski tim: Iris Alajbeg Vukelić, Milena Zulim Ezgeta, Tatjana Šijaković Katarinček, a u realizaciji pomogla im je i Jelena Barada.

Kairosa su trebali pronaći rješavajući matematičke zadatke, što im je, kako su nam kazali, išlo s lakoćom. Projekt se provodi u suradnji sa školarcima iz još četiriju država, pa je na središnjem trogirskom trgu bilo živahno kao usred turističke sezone.
- Kada su pronašli Kairosa, njihovoj sreći nije bilo kraja. Osim što su mali Nizozemci, Poljaci, Talijani i Rumunji u čudu gledali skulpturu koja ih je dočekala u samostanu, doznali su zanimljivu legendu o njoj. Osim priče o njegovu čuperku kojega trebaš uhvatiti da budeš sretan, časna sestra Alojzija ispričala im je kako je pronađen u jednom zabačenom kutu stare kuće, kako je služio kao "piz" u bačvi sa slanim srdelama, te kako se na njemu sa stražnje strane vide rupe koje su nastale dok su se na njemu "tukle" bajame. To se dogodilo, jer se nije znalo za njegovu pravu povijesnu vrijednost - kazala je Milena Zulim Ezgeta.

- Uh, kada smo ga našli, uhvatila sam ga za čuperak. Za vrijeme dok smo ga tražili svi smo bili uzbuđeni, upoznavali smo neka mjesta na kojima dosada nismo bili i željeli smo našim prijateljima pokazati povijesne znamenitosti Trogira. Stekla sam i puno novih prijatelja s kojima ću ostati u kontaktu, a u ožujku iduće godine idem u Italiju - pohvalila se učenica Ana Medić.

- Bilo je zanimljivo tražiti Kairosa, upoznati bogatu spomeničku baštinu, ali je dobro i to što smo provježbali matematičke zadatke - dodala je Antonija Ivica koja je posebno pogledavala prema jednom dječaku iz Rumunjske, ali radi li se o "amorovoj strelici" koja ju je pogodila, nije nam htjela otkriti.

U prigodnom programu održanom na središnjem trgu sudjelovali su članovi KUD-ova "Kvadrilja" i "Labišnica", te Segetske mažoretkinje. Orila se ojkavica, plesala se kvadrilja, pa toj atmosferi nije mogla odoljeti publika koja je gotovo bez stanke pljeskala.

Posebno ponosni bili su predstavnici Grada Trogira, Općine Seget, te gosti - Hrvoje Šimac, nizozemski počasni konzul u Splitu, Maja Medić, počasna konzulica Italije, te Alina Danet, predstavnica konzulata Rumunjske. Zadovoljstvo nisu krili ni Dominik Matković, ravnatelj segetske osmoljetke, kao i vodeći ljudi trogirskih škola Edita Bratinčević (OŠ Petra Berislavića), Jakša Geić (Srednja škola Ivana Lucića) i Karmen Sinanović (Srednja strukovna škola Blaža Jurjeva Trogiranina).

Inače, kako nam je kazala Iris Alajbeg Vukelić, u posljednje vrijeme u njihovoj školi je jako aktivno i veselo. Osim sudjelovanja na školskim natjecanjima, provode se brojni projekti od posjeta Zubomobila u kojemu su sudjelovali i svi učenici nižih razreda matične i područne škole u Ljubitovici do nekoliko radionica organiziranih za roditelje u suradnji s vanjskim predavačima (Liga za prevenciju ovisnosti).

- Organizirali smo i predavanja za učenike u suradnji s policijom te djelovanja kluba volontera, održavanja radionica o različitim temama, akcija darivanja knjiga, ozelenjivanja školskog vrta, posjeta Nizozemskoj, upoznavanja drugih kultura kroz projektne dane te sudjelovanje u spomenutom Erasmus plus projektu. Djelovanjem učenika volontera pokrenuto je i ostvareno nekoliko humanitarnih aktivnosti poput Adventskog svjetla, socijalne samoposluge i pomoći za školu za Ruandu. Naši nastavnici zajedno s učenicima i roditeljima će pripremiti i dane Poljske, Mađarske, Južnoafričke Republike, Albanije i Rusije. Djeca se najviše vesele degustaciji hrane te upoznavanju razlika između školskih sustava. Krajem školske godine planira se izložba na kojoj će svi zainteresirani građani moći osjetiti dašak dalekih i susjednih zemalja koje smo upoznali kroz radionice te se upoznati sa svim navedenim projektima - zaključila je naša sugovornica.

Okusi i mirisi: Poljski kupus i nizozemske kobasice na dalmatinskom pjatu

U gradskoj loži nastala je prava gužva. Sudionici su sladili svoja nepca fritulama i kroštulama te kušali jela koje su za njih pripremili učenici "Blaža Jurjeva Trogiranina". Mario Pavić, nastavnik kuharstva, pohvalio je srednjoškolce koji su pripremili tradicionalna jela zemalja sudionica. To su bile tripice na rumunjski način, špageti napolitana, poljski specijalitet golupce, sličan našoj sarmi, ali s mesom umotanim u svježi kupus, te nizozemsko jelo hotspot - pire od mrkve, krumpira i kapule posluženo s dimljenim kobasicama.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:20