stdClass Object ( [id] => 256067 [title] => Škaričić: Evo sedam razloga zbog kojeg HDZ neće podržati omiški proračun [alias] => skaricic-evo-sedam-razloga-zbog-kojeg-hdz-nece-podrzati-omiski-proracun [catid] => 246 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ivan Škaričić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, a sada gradski vijećnik, poslao je javnosti priopćenje u kojem pojašnjava razloge zbog kojih Hrvatska demokratska zajednica grada Omiša neće podržati prijedlog proračuna Grada Omiša za 2015.g.

Evo sedam Škaričićevih točaka:

1. Sanacija stijena iznad grada Omiša


Grad Omiš je tijekom 2007.g. i 2008.g. izradio projektnu dokumentaciju sanacije stijena. U tu svrhu utrošeno je 1.200.000 (milijun i dvjesto tisuća) kuna vlastitih sredstva. Na osnovu te dokumetacije, Vlada RH 27.listopada 2011.g. donosi zaključak kojim osigurava 51.000.000 (pedeset i jedan milijun) kuna za sanaciju stijena. Sredstva su osigurana kroz proračun Fonda za zašitu okoliša i energetska učinkovitost. I tim zaključkom Grad Omiš se zadužuje da pribavi sve potrebne suglasnosti i dozvole nadležnih ministarstava na projektu dokumentaciju, te da provede postupak javne nabave sukladno Zakonu. Nakon što je Grad ishodio lokacijsku dozvolu u lipnju 2012.g., ishođena je i potvrda glavnog projekta sanacije, te je prije lokalnih izbora 2013.g. od Fonda zatraženo da se osnuje zajedničko povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za odabir izođača radova.

Također je od Vlade RH zatraženo da se sanacija omiških stijena proglasi javnim interesom za RH. To je Vlada tek ovih dana i učinila, a čime se sada neopravdano hvali aktualni gradonačelnik Ivan Kovačić. Nadalje, Vlada Republike Hrvatske je u proračunu za 2014.g. osigurala 3.200.000 (tri milijuna i dvjesto tisuća) kuna, a u projekciji Proračuna za 2015.g. i 2016.g. pod 20.500.000 (dvadeset milijuna i petsto tisuća ) kuna, (Narodne novine 17.prosinca 2013.g.) međutim u 2014.g. nije potrošeno ništa od tih sredstava, a neće biti ni u 2015.g. i 2016.g., jer gradonačelniku Kovačiću ne odgovara ovakav projekt, koji nije obuhvatio sve stijene, a što je ustalom gotovo i nemoguće. Njega ne brine ili ne zna što će isteći važnost lokacijske i građevinske dozvole pa će projekt u potpunosti propasti, a za što će biti jedino on odgovoran, međutim to nam je slaba utjeha.

2. Gradska luka u Omišu

Grad Omiš je izradio pored 15 (petnaest) drugih i urbanistički plan uređenja gradske luke ( UPU). Ovaj UPU donesen je općim konsenzusom, naime za njega su glasali svi vijećnici u gradskom vijeću. Gradonačelnik Kovačić ga želi promjeniti u skaldu s njegovim shvaćanjima ili interesima. Međutim njegov prijedlog na javnoj raspravi doživljava dosta kritika i primjedbi, te se nakon izgubljene godine i pol on vraća gotovo identično rješenje koje smo mi usvojili prije četri godine. K tome još pridodaje takozvanu malu zaobilaznicu ( tunel gradska luka-Planovo) kao strateški interes grada, a da se o tome na niti jednom relavantnom mjestu nikada nije niti raspravljalo (Vlada, Županija, Grad , Hrvatske ceste i slično). Pametnom dosta!

3. Cesta Omiš-Gata

Gradonačelnik Ivan Kovačić nije učinio ni najmanji napor da se izgradi preostalih 500 (petsto) metara ove ceste u Zakučcu, nego je to prepustio vremenu, držeći se one narodne poslovice „Vrijeme gradi kule kroz kotare, vrijeme gradi vrijeme razgrađuje“.

4. Zaobilaznica Gata-Zvečanje i spoj na autocestu-čvor Blato na Cetini

Našim zalaganjem Hrvatske ceste su dobile potvrdu glavnog projekta na poddionicu Gata (Smovo) -Čišla), dužine cca. 4 (četiri) km, međutim na tome je stalo, jer se gradonačelnik drži već spomenute poslovice.

5. Vodoopskrba srednji tok rijeke Cetine ( Gornja Poljica i Nova Sela)

Sve što je do danas napravljeno na izgradnji spomenutog vodovoda napravljeno je na osnovu Ugovora sklopljenih prije promjene gradske vlasti u Omišu. Ono što gradonačelnik Kovačić propušta je koristiti 1.000.000 (jedan milijun) kuna osiguranih u proračunu Hrvatskih voda za 2013.g. Tako on sada svu projektnu dokumetaciju i radove druge faze, prijavljuje za sredstva EU fondova, a mogao je koristiti sredstva Hrvatskih voda u 2013.g. i 2014.g. za projektnu dokumetaciju. Pa se tako moglo ići već sada na ishođenje građevinske dozvole , te tako ići s gotovim projektom prema EU fondovima. Međutim njemu se ne žuri ili ima važnijeg posla.

6. Kanalizacija Grada Omiša

Grad Omiš je u vrijeme vlasti HDZ-a potrošio više od 40 milijuna kuna na izgradnju kanalizacijskog sustava. Aktualna vlast nije osigurala sredstva niti započela izradu projketne dokumentacije od Brzeta do Male Luke nego i to prebacuje na financiranje iz EU fondova. Neshvatljivo!

7. Srednja škola u Omišu

HDZ-a vlast osigurala je zemljište, izradila projektnu dokumetaciju, te je 24. svibnja 2013.g predana projektna dokumentacija i zatražena potvrda glavnog projekta od Ureda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije. Škola je također pijavljena za financiranje iz EU fondova. Gradonačelnik Kovačić taj projekt proglašava megalomanskim, te ga drži po strani godinu dana, da bi ga nakon toga prijavio za program javno-privatnog partnerstva a što je po nama neprihvatljivo za grad Omiš.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih nećemo podržati prijedlog Proračuna Grada Omiša za 2015.g., jer smo uvjereni da Ivan Kovačić treba što prije otići s mjesta gradonačelnika, jer njegovo ostajanje donosi preveliku štetu gradu Omišu.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Omiša
Ivan Škaričić, prof.

Odoše Mile i Filip pod skute HDZ-a

Kako se bliži utorak, 9. prosinca, i nastavak 15. sjednice omiškog Gradskog vijeća na kojoj bi se, među ostalim, trebalo raspravljati i o proračunu za iduću godinu, tako su sve glasnije i ćakule o tome kako će se ovaj put ponijeti Filip Jurjević, vijećnik HDSSD-a, koji prošli utorak nije nazočio sjednici zbog čega je ona u konačnici i prekinuta.

Prvotno je tako gradom počela kružiti priča kako će se Jurjević iznenada predomisliti, te ne samo doći u sljedeći utorak na sjednicu nego i glasovati za proračun, te tako produžiti život i gradonačelniku Ivanu Kovačiću i sadašnjem sazivu Gradskog vijeća.

Razlog tom činu, moglo se čuti od dobro upućenih u omiški politički život, bili su pozivi koje je Jurjević primio iz Zagreba, konkretno od predsjedničkoga kandidata Milana Kujundžića, koji predvodi Savez za Hrvatsku, u kojemu se nalazi i Jurjevićeva strančica.

Kujundžić “puca” na glasače tradicionalno okrenute HDZ-u, i to ne samo tijekom ove kampanje, nego još više za onu parlamentarnu, koja nas očekuje koncem iduće godine, i najmanje što mu u ovom trenutku treba - a trenutak kaže da mu popularnost, za razliku od ostalih kandidata, iz dana u dan raste - jesu nekakvi neposlušnici i odmetnici. Ma koliko god nebitni i minorni bili.

Kujundžić je, kako saznajemo, zaprijetio i Jurjeviću i njegovu šefu Mili Kovačiću, da će HDSSD biti izbačen iz Saveza za Hrvatsku, no ove to, kako sada stvari stoje, nije puno pogodilo. Svjesni su da će to označiti kraj za njihovu stranku - ne zaboravimo da je M. Kovačić predsjednik, a F. Jurjević glavni tajnik čitavog HDSSD-a - no ionako će im, pametno rezoniraju, pod HDZ-ovim skutima biti i toplije i sigurnije.

Stoga i ne čudi što je Mile Kovačić ovu nedjelju iskoristio da se javno pred Omišanima pokaže sa svojim novim prijateljima. Prošetao je gradom pod ruku s Ivanom Škaričićem, predsjednikom omiškog HDZ-a, i Mijom Mimicom, budućim HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika, popili su i zajedničku kavu, vjerojatno negdje i ručali, te tako, da nas sve skupa liši neizvjesnosti, jasno pokazao uz koga će biti 9. prosinca.

V. VUKOVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-12-08 10:41:00 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-12-08 10:41:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-12-08 10:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3722 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 246 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--dalmacija [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmacije. [menu-meta_keywords] => zadar, šibenik, dubrovnik, obala, otoci, zagora [secure] => 0 [page_title] => Dalmacija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/12/08/AAA/split_hdz9-070414.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x508" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 13 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8350467 Threads: 2 Questions: 1712960423 Slow queries: 5114374 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113194552 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dalmacija/skaricic-evo-sedam-razloga-zbog-kojeg-hdz-nece-podrzati-omiski-proracun-256067 [printLink] => /dalmacija/skaricic-evo-sedam-razloga-zbog-kojeg-hdz-nece-podrzati-omiski-proracun-256067?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 303494 [name] => omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 211292 [name] => ivanškaričić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanskaricic [link] => /tag/ivanskaricic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škaričić: Evo sedam razloga zbog kojeg HDZ neće podržati omiški proračun [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-23-25-04-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/08/AAA/split_hdz9-070414.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/12/08/AAA/split_hdz9-070414.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Ivan Škaričić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, a sada gradski vijećnik, poslao je javnosti priopćenje u kojem pojašnjava razloge zbog kojih Hrvatska demokratska zajednica grada Omiša neće podržati prijedlog proračuna Grada Omiša za 2015.g.

Evo sedam Škaričićevih točaka:

1. Sanacija stijena iznad grada Omiša


Grad Omiš je tijekom 2007.g. i 2008.g. izradio projektnu dokumentaciju sanacije stijena. U tu svrhu utrošeno je 1.200.000 (milijun i dvjesto tisuća) kuna vlastitih sredstva. Na osnovu te dokumetacije, Vlada RH 27.listopada 2011.g. donosi zaključak kojim osigurava 51.000.000 (pedeset i jedan milijun) kuna za sanaciju stijena. Sredstva su osigurana kroz proračun Fonda za zašitu okoliša i energetska učinkovitost. I tim zaključkom Grad Omiš se zadužuje da pribavi sve potrebne suglasnosti i dozvole nadležnih ministarstava na projektu dokumentaciju, te da provede postupak javne nabave sukladno Zakonu. Nakon što je Grad ishodio lokacijsku dozvolu u lipnju 2012.g., ishođena je i potvrda glavnog projekta sanacije, te je prije lokalnih izbora 2013.g. od Fonda zatraženo da se osnuje zajedničko povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za odabir izođača radova.

Također je od Vlade RH zatraženo da se sanacija omiških stijena proglasi javnim interesom za RH. To je Vlada tek ovih dana i učinila, a čime se sada neopravdano hvali aktualni gradonačelnik Ivan Kovačić. Nadalje, Vlada Republike Hrvatske je u proračunu za 2014.g. osigurala 3.200.000 (tri milijuna i dvjesto tisuća) kuna, a u projekciji Proračuna za 2015.g. i 2016.g. pod 20.500.000 (dvadeset milijuna i petsto tisuća ) kuna, (Narodne novine 17.prosinca 2013.g.) međutim u 2014.g. nije potrošeno ništa od tih sredstava, a neće biti ni u 2015.g. i 2016.g., jer gradonačelniku Kovačiću ne odgovara ovakav projekt, koji nije obuhvatio sve stijene, a što je ustalom gotovo i nemoguće. Njega ne brine ili ne zna što će isteći važnost lokacijske i građevinske dozvole pa će projekt u potpunosti propasti, a za što će biti jedino on odgovoran, međutim to nam je slaba utjeha.

2. Gradska luka u Omišu

Grad Omiš je izradio pored 15 (petnaest) drugih i urbanistički plan uređenja gradske luke ( UPU). Ovaj UPU donesen je općim konsenzusom, naime za njega su glasali svi vijećnici u gradskom vijeću. Gradonačelnik Kovačić ga želi promjeniti u skaldu s njegovim shvaćanjima ili interesima. Međutim njegov prijedlog na javnoj raspravi doživljava dosta kritika i primjedbi, te se nakon izgubljene godine i pol on vraća gotovo identično rješenje koje smo mi usvojili prije četri godine. K tome još pridodaje takozvanu malu zaobilaznicu ( tunel gradska luka-Planovo) kao strateški interes grada, a da se o tome na niti jednom relavantnom mjestu nikada nije niti raspravljalo (Vlada, Županija, Grad , Hrvatske ceste i slično). Pametnom dosta!

3. Cesta Omiš-Gata

Gradonačelnik Ivan Kovačić nije učinio ni najmanji napor da se izgradi preostalih 500 (petsto) metara ove ceste u Zakučcu, nego je to prepustio vremenu, držeći se one narodne poslovice „Vrijeme gradi kule kroz kotare, vrijeme gradi vrijeme razgrađuje“.

4. Zaobilaznica Gata-Zvečanje i spoj na autocestu-čvor Blato na Cetini

Našim zalaganjem Hrvatske ceste su dobile potvrdu glavnog projekta na poddionicu Gata (Smovo) -Čišla), dužine cca. 4 (četiri) km, međutim na tome je stalo, jer se gradonačelnik drži već spomenute poslovice.

5. Vodoopskrba srednji tok rijeke Cetine ( Gornja Poljica i Nova Sela)

Sve što je do danas napravljeno na izgradnji spomenutog vodovoda napravljeno je na osnovu Ugovora sklopljenih prije promjene gradske vlasti u Omišu. Ono što gradonačelnik Kovačić propušta je koristiti 1.000.000 (jedan milijun) kuna osiguranih u proračunu Hrvatskih voda za 2013.g. Tako on sada svu projektnu dokumetaciju i radove druge faze, prijavljuje za sredstva EU fondova, a mogao je koristiti sredstva Hrvatskih voda u 2013.g. i 2014.g. za projektnu dokumetaciju. Pa se tako moglo ići već sada na ishođenje građevinske dozvole , te tako ići s gotovim projektom prema EU fondovima. Međutim njemu se ne žuri ili ima važnijeg posla.

6. Kanalizacija Grada Omiša

Grad Omiš je u vrijeme vlasti HDZ-a potrošio više od 40 milijuna kuna na izgradnju kanalizacijskog sustava. Aktualna vlast nije osigurala sredstva niti započela izradu projketne dokumentacije od Brzeta do Male Luke nego i to prebacuje na financiranje iz EU fondova. Neshvatljivo!

7. Srednja škola u Omišu

HDZ-a vlast osigurala je zemljište, izradila projektnu dokumetaciju, te je 24. svibnja 2013.g predana projektna dokumentacija i zatražena potvrda glavnog projekta od Ureda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije. Škola je također pijavljena za financiranje iz EU fondova. Gradonačelnik Kovačić taj projekt proglašava megalomanskim, te ga drži po strani godinu dana, da bi ga nakon toga prijavio za program javno-privatnog partnerstva a što je po nama neprihvatljivo za grad Omiš.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih nećemo podržati prijedlog Proračuna Grada Omiša za 2015.g., jer smo uvjereni da Ivan Kovačić treba što prije otići s mjesta gradonačelnika, jer njegovo ostajanje donosi preveliku štetu gradu Omišu.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Omiša
Ivan Škaričić, prof.

Odoše Mile i Filip pod skute HDZ-a

Kako se bliži utorak, 9. prosinca, i nastavak 15. sjednice omiškog Gradskog vijeća na kojoj bi se, među ostalim, trebalo raspravljati i o proračunu za iduću godinu, tako su sve glasnije i ćakule o tome kako će se ovaj put ponijeti Filip Jurjević, vijećnik HDSSD-a, koji prošli utorak nije nazočio sjednici zbog čega je ona u konačnici i prekinuta.

Prvotno je tako gradom počela kružiti priča kako će se Jurjević iznenada predomisliti, te ne samo doći u sljedeći utorak na sjednicu nego i glasovati za proračun, te tako produžiti život i gradonačelniku Ivanu Kovačiću i sadašnjem sazivu Gradskog vijeća.

Razlog tom činu, moglo se čuti od dobro upućenih u omiški politički život, bili su pozivi koje je Jurjević primio iz Zagreba, konkretno od predsjedničkoga kandidata Milana Kujundžića, koji predvodi Savez za Hrvatsku, u kojemu se nalazi i Jurjevićeva strančica.

Kujundžić “puca” na glasače tradicionalno okrenute HDZ-u, i to ne samo tijekom ove kampanje, nego još više za onu parlamentarnu, koja nas očekuje koncem iduće godine, i najmanje što mu u ovom trenutku treba - a trenutak kaže da mu popularnost, za razliku od ostalih kandidata, iz dana u dan raste - jesu nekakvi neposlušnici i odmetnici. Ma koliko god nebitni i minorni bili.

Kujundžić je, kako saznajemo, zaprijetio i Jurjeviću i njegovu šefu Mili Kovačiću, da će HDSSD biti izbačen iz Saveza za Hrvatsku, no ove to, kako sada stvari stoje, nije puno pogodilo. Svjesni su da će to označiti kraj za njihovu stranku - ne zaboravimo da je M. Kovačić predsjednik, a F. Jurjević glavni tajnik čitavog HDSSD-a - no ionako će im, pametno rezoniraju, pod HDZ-ovim skutima biti i toplije i sigurnije.

Stoga i ne čudi što je Mile Kovačić ovu nedjelju iskoristio da se javno pred Omišanima pokaže sa svojim novim prijateljima. Prošetao je gradom pod ruku s Ivanom Škaričićem, predsjednikom omiškog HDZ-a, i Mijom Mimicom, budućim HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika, popili su i zajedničku kavu, vjerojatno negdje i ručali, te tako, da nas sve skupa liši neizvjesnosti, jasno pokazao uz koga će biti 9. prosinca.

V. VUKOVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/skaricic-evo-sedam-razloga-zbog-kojeg-hdz-nece-podrzati-omiski-proracun-256067 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ea734ef99d0d526d3c3161ab047bc8dbbf662171 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kari%C4%8Di%C4%87%3A+Evo+sedam+razloga+zbog+kojeg+HDZ+ne%C4%87e+podr%C5%BEati+omi%C5%A1ki+prora%C4%8Dun+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fskaricic-evo-sedam-razloga-zbog-kojeg-hdz-nece-podrzati-omiski-proracun-256067 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fskaricic-evo-sedam-razloga-zbog-kojeg-hdz-nece-podrzati-omiski-proracun-256067 )
Array ( )
StoryEditorOCM

Škaričić: Evo sedam razloga zbog kojeg HDZ neće podržati omiški proračun

Piše PSD.
8. prosinca 2014. - 11:39
Ivan Škaričić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, a sada gradski vijećnik, poslao je javnosti priopćenje u kojem pojašnjava razloge zbog kojih Hrvatska demokratska zajednica grada Omiša neće podržati prijedlog proračuna Grada Omiša za 2015.g.

Evo sedam Škaričićevih točaka:

1. Sanacija stijena iznad grada Omiša


Grad Omiš je tijekom 2007.g. i 2008.g. izradio projektnu dokumentaciju sanacije stijena. U tu svrhu utrošeno je 1.200.000 (milijun i dvjesto tisuća) kuna vlastitih sredstva. Na osnovu te dokumetacije, Vlada RH 27.listopada 2011.g. donosi zaključak kojim osigurava 51.000.000 (pedeset i jedan milijun) kuna za sanaciju stijena. Sredstva su osigurana kroz proračun Fonda za zašitu okoliša i energetska učinkovitost. I tim zaključkom Grad Omiš se zadužuje da pribavi sve potrebne suglasnosti i dozvole nadležnih ministarstava na projektu dokumentaciju, te da provede postupak javne nabave sukladno Zakonu. Nakon što je Grad ishodio lokacijsku dozvolu u lipnju 2012.g., ishođena je i potvrda glavnog projekta sanacije, te je prije lokalnih izbora 2013.g. od Fonda zatraženo da se osnuje zajedničko povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za odabir izođača radova.

Također je od Vlade RH zatraženo da se sanacija omiških stijena proglasi javnim interesom za RH. To je Vlada tek ovih dana i učinila, a čime se sada neopravdano hvali aktualni gradonačelnik Ivan Kovačić. Nadalje, Vlada Republike Hrvatske je u proračunu za 2014.g. osigurala 3.200.000 (tri milijuna i dvjesto tisuća) kuna, a u projekciji Proračuna za 2015.g. i 2016.g. pod 20.500.000 (dvadeset milijuna i petsto tisuća ) kuna, (Narodne novine 17.prosinca 2013.g.) međutim u 2014.g. nije potrošeno ništa od tih sredstava, a neće biti ni u 2015.g. i 2016.g., jer gradonačelniku Kovačiću ne odgovara ovakav projekt, koji nije obuhvatio sve stijene, a što je ustalom gotovo i nemoguće. Njega ne brine ili ne zna što će isteći važnost lokacijske i građevinske dozvole pa će projekt u potpunosti propasti, a za što će biti jedino on odgovoran, međutim to nam je slaba utjeha.

2. Gradska luka u Omišu

Grad Omiš je izradio pored 15 (petnaest) drugih i urbanistički plan uređenja gradske luke ( UPU). Ovaj UPU donesen je općim konsenzusom, naime za njega su glasali svi vijećnici u gradskom vijeću. Gradonačelnik Kovačić ga želi promjeniti u skaldu s njegovim shvaćanjima ili interesima. Međutim njegov prijedlog na javnoj raspravi doživljava dosta kritika i primjedbi, te se nakon izgubljene godine i pol on vraća gotovo identično rješenje koje smo mi usvojili prije četri godine. K tome još pridodaje takozvanu malu zaobilaznicu ( tunel gradska luka-Planovo) kao strateški interes grada, a da se o tome na niti jednom relavantnom mjestu nikada nije niti raspravljalo (Vlada, Županija, Grad , Hrvatske ceste i slično). Pametnom dosta!

3. Cesta Omiš-Gata

Gradonačelnik Ivan Kovačić nije učinio ni najmanji napor da se izgradi preostalih 500 (petsto) metara ove ceste u Zakučcu, nego je to prepustio vremenu, držeći se one narodne poslovice „Vrijeme gradi kule kroz kotare, vrijeme gradi vrijeme razgrađuje“.

4. Zaobilaznica Gata-Zvečanje i spoj na autocestu-čvor Blato na Cetini

Našim zalaganjem Hrvatske ceste su dobile potvrdu glavnog projekta na poddionicu Gata (Smovo) -Čišla), dužine cca. 4 (četiri) km, međutim na tome je stalo, jer se gradonačelnik drži već spomenute poslovice.

5. Vodoopskrba srednji tok rijeke Cetine ( Gornja Poljica i Nova Sela)

Sve što je do danas napravljeno na izgradnji spomenutog vodovoda napravljeno je na osnovu Ugovora sklopljenih prije promjene gradske vlasti u Omišu. Ono što gradonačelnik Kovačić propušta je koristiti 1.000.000 (jedan milijun) kuna osiguranih u proračunu Hrvatskih voda za 2013.g. Tako on sada svu projektnu dokumetaciju i radove druge faze, prijavljuje za sredstva EU fondova, a mogao je koristiti sredstva Hrvatskih voda u 2013.g. i 2014.g. za projektnu dokumetaciju. Pa se tako moglo ići već sada na ishođenje građevinske dozvole , te tako ići s gotovim projektom prema EU fondovima. Međutim njemu se ne žuri ili ima važnijeg posla.

6. Kanalizacija Grada Omiša

Grad Omiš je u vrijeme vlasti HDZ-a potrošio više od 40 milijuna kuna na izgradnju kanalizacijskog sustava. Aktualna vlast nije osigurala sredstva niti započela izradu projketne dokumentacije od Brzeta do Male Luke nego i to prebacuje na financiranje iz EU fondova. Neshvatljivo!

7. Srednja škola u Omišu

HDZ-a vlast osigurala je zemljište, izradila projektnu dokumetaciju, te je 24. svibnja 2013.g predana projektna dokumentacija i zatražena potvrda glavnog projekta od Ureda za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije. Škola je također pijavljena za financiranje iz EU fondova. Gradonačelnik Kovačić taj projekt proglašava megalomanskim, te ga drži po strani godinu dana, da bi ga nakon toga prijavio za program javno-privatnog partnerstva a što je po nama neprihvatljivo za grad Omiš.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih nećemo podržati prijedlog Proračuna Grada Omiša za 2015.g., jer smo uvjereni da Ivan Kovačić treba što prije otići s mjesta gradonačelnika, jer njegovo ostajanje donosi preveliku štetu gradu Omišu.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Omiša
Ivan Škaričić, prof.

Odoše Mile i Filip pod skute HDZ-a

Kako se bliži utorak, 9. prosinca, i nastavak 15. sjednice omiškog Gradskog vijeća na kojoj bi se, među ostalim, trebalo raspravljati i o proračunu za iduću godinu, tako su sve glasnije i ćakule o tome kako će se ovaj put ponijeti Filip Jurjević, vijećnik HDSSD-a, koji prošli utorak nije nazočio sjednici zbog čega je ona u konačnici i prekinuta.

Prvotno je tako gradom počela kružiti priča kako će se Jurjević iznenada predomisliti, te ne samo doći u sljedeći utorak na sjednicu nego i glasovati za proračun, te tako produžiti život i gradonačelniku Ivanu Kovačiću i sadašnjem sazivu Gradskog vijeća.

Razlog tom činu, moglo se čuti od dobro upućenih u omiški politički život, bili su pozivi koje je Jurjević primio iz Zagreba, konkretno od predsjedničkoga kandidata Milana Kujundžića, koji predvodi Savez za Hrvatsku, u kojemu se nalazi i Jurjevićeva strančica.

Kujundžić “puca” na glasače tradicionalno okrenute HDZ-u, i to ne samo tijekom ove kampanje, nego još više za onu parlamentarnu, koja nas očekuje koncem iduće godine, i najmanje što mu u ovom trenutku treba - a trenutak kaže da mu popularnost, za razliku od ostalih kandidata, iz dana u dan raste - jesu nekakvi neposlušnici i odmetnici. Ma koliko god nebitni i minorni bili.

Kujundžić je, kako saznajemo, zaprijetio i Jurjeviću i njegovu šefu Mili Kovačiću, da će HDSSD biti izbačen iz Saveza za Hrvatsku, no ove to, kako sada stvari stoje, nije puno pogodilo. Svjesni su da će to označiti kraj za njihovu stranku - ne zaboravimo da je M. Kovačić predsjednik, a F. Jurjević glavni tajnik čitavog HDSSD-a - no ionako će im, pametno rezoniraju, pod HDZ-ovim skutima biti i toplije i sigurnije.

Stoga i ne čudi što je Mile Kovačić ovu nedjelju iskoristio da se javno pred Omišanima pokaže sa svojim novim prijateljima. Prošetao je gradom pod ruku s Ivanom Škaričićem, predsjednikom omiškog HDZ-a, i Mijom Mimicom, budućim HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika, popili su i zajedničku kavu, vjerojatno negdje i ručali, te tako, da nas sve skupa liši neizvjesnosti, jasno pokazao uz koga će biti 9. prosinca.

V. VUKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 01:25