StoryEditorOCM
Dalmacijabezakonje moćnika

Skandal u Kaštelima: nezakonito nasuta plaža u blizini kuće direktora HBOR-a Antona Kovačeva

Piše PSD.
27. lipnja 2012. - 20:43
Tko je iskoristio vikend kako bi nezakonito nasuo pomorsko dobro u Kaštel Lukšiću, u neposrednoj blizini obiteljske kuće predsjednika Uprave HBOR-a Antona Kovačeva, još nije poznato, no jedno je jasno − Grad s tim nema nikakve veze i ograđuje se od toga. Građani koji su se u trenutku nasipanja mora zatekli pod obližnjim tamarisima pozvali su komunalne redare i policijske službenike da utvrde što je posrijedi.

− Odmah nakon dojave o tim radovima, koji su nezakoniti jer se izvode bez ikakvog projekta ili dozvole, obavijestio sam policiju. Što se utvrdilo i jesu li počinitelji otkriveni, još ne znam, no nadležne službe u Gradu ni “Vlastiti pogon”, koji inače održava i nasipa plaže, s ovim nemaju ništa. Ograđujemo se od toga − kazao je šef gradskog komunalnog redarstva Jozo Škaro. Građani s kojima smo jučer razgovarali podijeljenih su mišljenja, no više je onih koji drže da nije u redu da netko radi što mu padne na pamet.

Velike face u susjedstvu

− Došli su tu i iskrcavali taj šljunak u more, sigurna sam, bez ikakve dozvole. I prije toga se nasipalo, ali kamenim gromadama od kojih je napravljen manji lukobran. Mislili smo da to radi Grad pa nismo reagirali, no doznali smo da nije tako. Ima ovdje u susjedstvu “velikih faca”, tko zna što je kome u glavi. Ljeto, kupanje, vrijeme vikenda, nema inspekcija.

Svašta se iz toga da zaključiti − veli nam naša sugovornica koja je htjela ostati anonimna, napominjući da kamion iz kojega se iskrcavao šljunak nije imao nikakvu oznaku tvrtke, a ni registracije se ne sjeća. I nasip i kamene gromade još stoje uz lukšićku šetnicu jer se ne zna tko ima nadležnost postupanja na područjima pomorskog dobra.

Nema prijave

− Građani su dojavili da se na tome mjestu nasipa šljunak protivno zakonskim propisima. Naši redari izišli su na teren, ali nikoga nismo zatekli. Budući da to područje pomorskog dobra, sve je u nadležnosti Pomorske inspekcije – kazao nam je Jozo Škaro.

Iz Pomorske inspekcije, koja ima ovlasti i na pomorskim dobrima, o slučaju ovog nasipanja ne znaju ništa, te navode da je za to nadležno gradsko komunalno redarstvo pozivajući se na članke 10. i 11. Zakona o pomorskom dobru, koji kaže da o dijelu pomorskog dobra koji je u općoj upotrebi, a riječ je uglavnom o plažama, šetnicama i sličnim područjima, skrbe jedinice lokalne samouprave, pa se i problemi određenih nezakonitih postupanja rješavaju kao i nezakonite radnje vezane uz javne prostore. To znači intervencijama i postupanjem komunalnih redarstava.

− Naše ovlasti regulirane su kako zakonskim propisima, tako i Odlukom o komunalnom redu grada Kaštela. U staroj Odluci o komunalnom redu bilo je uređeno postupanje komunalnih redara i njihove ovlasti, ali samo na službenim i uređenim plažama, no u novoj Odluci nema ni toga – tvrdi Škaro.

Kaštelanski dogradonačelnik Marinko Kovačev kazao nam je da ne želi komentirati priče koje kruže u javnosti te da Grad nije izvođač ovih nelegalnih radova. Iako nam je Jozo Škaro kazao da su o ovom slučaju upoznali policiju, oni su nam rekli da nemaju nikakvu prijavu za remećenje javnog reda i mira, neki drugi prekršaj ili kazneno djelo, pa o svemu ne mogu imati stajalište, kao ni poduzimati službene radnje.

Kupači, koje ne zanima što je u čijoj nadležnosti, apeliraju da se dio obale vrati u prvobitno stanje, a onima koji žele šljunak poručuju da prošetaju dvadesetak metara dalje, gdje postoji pješčana plaža.

JAKOV ŽARKO
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Kovačev nedostupan

Unatoč pozivima, do čelnika HBOR-a Antona Kovačeva nismo uspjeli doći ni dobiti njegov komentar o nasipanju obale u blizini njegove kuće.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 13:57