StoryEditorOCM
Dalmacijadobri ljudi

Siromašnoj obitelji Stipetić iz Ugljana izgradili novu kuću

Piše PSD.
21. rujna 2012. - 01:31
Blagoslovom don Ivana Kovačevića, župnika župe Srinjine, Dolac Gornji i triljskih Novih Sela, u Ugljanima je jučer obavljena primopredaja novoizgrađene stambene kuće, vrijedne 370.000 kuna, čiju je izgradnju za potrebe obitelji Stipetić financirao Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije, uz potporu Grada Trilja, Županije i brojnih donatora. Kuća ima oko 70 četvornih metara korisne površine, a sastoji se od kuhinje s dnevnim boravkom, dviju spavaćih soba, jedne veće i jedne manje kupaonice.

- Danas ovdje zajednički dijelimo sreću s obitelji Stipetić koja je dobila kvalitetan krov nad glavom, a do sada je živjela u neuvjetnih 28 metara četvornih, bez tekuće vode i sanitarnog čvora. Nadbiskupski Caritas kroz svoj projekt poboljšanja stambenih uvjeta godišnje izgradi jednu kuću za odabranu siromašnu obitelj, a većem broju obitelji osigura poboljšanje stambenih uvjeta adaptacijom i dogradnjom postojećih objekata. Ove godine uspješno smo sudjelovali u 13 takvih slučajeva – kazao je Slavko Jerončić, ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa nositelja ovog projekta.

- Prigodom prvog blagoslova prije pet godina, uvidjevši u kakvim uvjetima živi obitelj Stipetić, s Caritasom naše nadbiskupije pokrenuo sam inicijativu da im se pomogne. Useljenje obitelji Stipetić u njihovu novu kuću veliki je dan za cijelu našu župu. Svi sa Stipetićima dijelimo radost – kazao je župnik don Ivan Kovačević.

Don Ivan Kovačević: Svi sa Stipetićima dijelimo radost

- Hvala Caritasu, župniku, Županiji i svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnom rješavanju stambenih potreba obitelji Stipetić. Nažalost, na području grada imamo puno ljudi u sličnim neprilikama, a naše mogućnosti su ograničene. Zato vjerujem da ćemo po istom obrascu kao i kod obitelji Stipetić osigurati krov nad glavom još nekim višečlanim obiteljima – kaže triljski gradonačelnik Ivan Šipić.

- Prošlo je svega devet mjeseci od polaganja temeljnog kamena. Tada smo gledali članove obitelji Stipetić pune nade, a danas su sretni i veseli što napokon imaju dom dostojan čovjeka. Županija pomaže u brojnim sličnim prilikama, a to će u okviru raspoloživih mogućnosti činiti i ubuduće – kazao je dožupan Luka Brčić. Najradosniji su bili članovi obitelji Stipetić. U kući smo zatekli majku Nedjeljku s dvjema najmlađim kćerima, Ivanom, učenicom osmog, i Andreom koja pohađa šesti razred. Suprug Ante teško je bolestan, pokretan uz pomoć, nije bio prisutan, jednako kao i dvije starije kćerke: Matea, završena trgovkinja koja je ove godine prvi put radila kao sezonac u Baškoj Vodi, te Anita, učenica 3. razreda srednje Turističke škole u Omišu.

- Lijepo nam je u kući. Teško nam se naviknuti na ovoliki prostor. Do sada je nas šestero živjelo u 28 kvadrata, a sada Ivana i ja imamo svoju sobu. Sigurno ću u ovim uvjetima biti puno bolji đak – kaže najmlađa Andrea. - Presretni smo i zahvalni svima koji su na bilo koji način pridonijeli da dobijemo ovako lijep krov nad glavom. Hvala najprije našem župniku don Ivanu, Caritasu i njegovu ravnatelju gospodinu Jerončiću, gradonačelniku Šipiću, dožupanu Brčiću, tvrtki “Pavela trade” koja je kuću izgradila, “Kozina projektima” koji su darovali projekt, tvrtki “Aran” koja nam je darovala kompletnu kuhinju, susjedu Ivanu Leji koji nam je darovao spavaću sobu, mome ocu Jakovu Čuviću koji nam je darovao parcelu i dio namještaja te svima koje nisam posebno spomenula – kazala je Nedjeljka Stipetić, sretna što šće sa suprugom i svojim djevojčicama napokon moći živjeti kako to priliči ljudima.

toni paštar
Snimio Niola vilić / cropix


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 03:39