StoryEditorOCM
Dalmacijabespravna gradnja

Sinjani se pobunili: Ne želimo bazne stanice na 15 metara od prozora! Prvu su postavili prošle godine na Dan mrtvih, na sam praznik...

31. srpnja 2019. - 12:15
Prosvjednici uz antenski stup koji čeka podizanje

Skupina nezadovoljnih građana Sinja održala je prosvjed protiv izgradnje novih baznih stanica na zgradi bivše industrijske pekare u Ulici Miljenka Buljana.

Građani su pozvali i saborskog zastupnika Mira Bulja i od njega zatražili da ih pokuša zaštititi, kad država na svim razinama to očit, nema namjeru.

– Ovdje se opet nelegalno postavlja nova bazna stanica protivna odredbama GUP-a grada Sinja. Vlasnik ovog industrijskog objekta zatražio je da mu u okviru izmjena i dopuna GUP-a Gradsko vijeće omogući prenamjenu iz industrijskog u poslovni prostor. Mi smo takvom zahtjevu dali zeleno svjetlo uz uvjet da se ukloni bazna stanica. Umjesto da se ukloni postojeća nelegalno postavljena prošle godine, sada se u krugu bivše pekare postavljaju nove stanice. U okruženju su, u što se svatko može lako uvjeriti, obiteljske stambene kuće i zgrade sa stanovima, a u blizini su dječji vrtić i autobusni kolodvor – kazao je Bulj i dodao da je ovaj najnoviji slučaj prijavio HAKOM-u, Državnom inspektoratu, posebno Građevinskoj inspekciji i Gradu Sinju.

– Moj prozor udaljen je od ovoga što su napravili samo 15 metara – navodi Anđelka Jurić.

– U mene je još bliže. Kuća mi je od antene udaljena samo 10-ak metara. Prvu stanicu postavili su prošle godine na Dan mrtvih, na sam praznik. Od mene kao susjede nikada nitko nije tražio nikakvu suglasnost – kaže Vesela Jelinčić.

– Ja sam tu iz susjedstva, kuća mi je udaljena manje od 100 metara. Svima nam je poznato da su u Hrvatskoj skrojili propise po kojima za postavljanje baznih stanica ne treba građevinska dozvola. Oni su, međutim, ovdje rušili i gradili bez građevinske dozvole. Najprije su industrijski dimnjak fizički odvojili od objekta pekare, za koju je bio napravljen. Oko temelja dimnjaka postavili su golema armiranobetonska ojačanja, a potom su nastavili armiranobetonskim učvršćivanjem samog dimnjaka. To je bila gradnja, novi objekt, a oni za taj objekt nisu tražili ni dobili građevinsku dozvolu. Da jesu, onda bi to znali susjedi, od kojih je trebalo tražiti suglasnost. Zbog toga se radi o bespravno izgrađenom objektu. Evo prilike pravnoj državi, neka se iskaže jer bespravna je gradnja po zakonu kazneno djelo – rekao je Željko Poljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:06