StoryEditorOCM
Dalmacijanakon NEKOLIKO MJESECI, OŽIVIO JEDAN OD SIMBOLA GRADA ALKARA

Sinj: opet zvoni stari sat na Kamičku

Piše PSD.
28. kolovoza 2009. - 20:33
Stari je sat opet u funkciji zahvaljujući trudu Ognjena Kolaka, zaljubljenika u rodni Sinj, koji dodaje da mu je veliku pomoć pri popravljanju sata pružio Miro Talaja

Foto: Vito Perić / EPEHA
Nakon duljeg vremena, Sinjani mogu zapjevati pjesmu Zorana Jelenkovića “Opet zvone stara zvona”. Naime, nakon nekoliko mjeseci ponovno se čuje zvono staroga sata na kuli Kamičak, nekadašnjoj mletačkoj utvrdi na uzvisini u središtu grada.

Stari sat koji je jedan od simbola alkarskoga grada opet je u funkciji, zahvaljujući trudu Ognjena Kolaka, entuzijasta i zaljubljenika u rodni Sinj, koji dodaje da mu je veliku pomoć pri popravljanju sata pružio gradski službenik Miro Talaja.

− Pozvali su me iz gradske uprave i rado sam pomogao, te uredio ovaj zanimljiv mehanizam. Sada, kao i prije, pri svakom punom otkucaju sata zvono zazvoni točno onoliko puta koliko je sati. S tim da zvoni u dva navrata, tri minute prije punog sata i na puni sat − objašnjava Kolak, koji je besplatno odradio posao popravka.

Inače, u mehanizmu koji je u unutrašnjosti kule napravljen vjerojatno u drugoj polovici 19. stoljeća, nalaze se dva utega u kanalu dubokom šest metara i navijaju se svakih 30 sati. Na vrhu kule je brončano zvono izrađeno 1828. godine, na kojemu je ugraviran alkar na konju sa spuštenim kopljem, raspelo i Djevica Marija s Djetetom u naručju.

Sat je ugrađen u kulu koja je, prema dostupnim podacima, služila kao vojna promatračnica oko 1850. g. Kula i sat posljednji su put bili obnovljeni 1989. godine, a nakon ovog popravljanja satnoga mehanizma trebalo bi obnoviti i unutrašnjost kule jer su zidovi u vrlo lošem stanju.

Kamičak je popularno okupljalište sinjske mladeži u večernjim satima tijekom vikenda, pa oni u igri znaju štapovima zaustaviti kazaljke i tako poremetiti satni mehanizam. Miro Talaja, gradski službenik koji vodi brigu o satu, kaže kako svakih nekoliko dana mora ponovno namještati kazaljke da bi sat proradio.

Brdo Kamičak, na kojemu se nalazi kula sa satom, dobilo je naziv prema posjedu Kamičac na Krki u vlasništvu hrvatskih velikaša, knezova Nelipića koji su vladali Sinjem.

A prije pola stoljeća na toj su uzvisini organizirani plesnjaci, dok je udruga mladih S.K.U.P. prije dvije godine ponovno oživila prostor organiziravši večeri performansa na kojima su nastupili poznati performeri Siniša Labrović, Marko Marković i drugi.

Iz gradske uprave, koja je pokrenula inicijativu za uređenjem sata i cijelog Kamička, pozivaju mlade da im se pridruže u zajedničkim akcijama očuvanja tog simbola Sinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:02