StoryEditorOCM

Sinj: kolinje ove godine skromnije, ali bez trihinele

Piše PSD.
14. prosinca 2011. - 12:33
U ambulantama veterinarskih stanica Sinj i Hrvace i Likomed veterine u Sinju, Trilju, Vrlici, Hrvacama i Brnazama od početka kolinja do polovice prosinca na trihinelu su pregledani uzorci oko 8 tisuća utovljenih svinja.

Svi nalazi bili su negativni, ni jedna svinja nije bila zaražena trihinelom.

Svaki uzorak obrađuje se takozvanom umjetnom probavom koja je puno pouzdanija metoda od samog pregledavanja trihineloskopom, kako je to bila praksa do prije nekoliko godina.

Još prije 4-5 godina trihinela je bila redovito prisutna u bar nekoliko uzoraka zaklanih svinja. Podatak da ove godine nije pronađena u pregledanim uzorcima ne znači da je istrijebljena.

Iz Veterinarske stanice Sinj potvrđuju da su nedavno potvrdili zaraženost trihinelom dvije divlje svinje čije su im uzorke na analizu donijeli lovci.

Svake godine u Sinju i Cetinskoj krajini za zimnicu se pripremalo između 12 i 15 tisuća utovljenih svinja.

Najveći dio tih svinja tovljen je u seljačkim domaćinstvima. Prema riječima veterinara ove godine sinjski seljaci gotovo su prepolovili broj tovljenika, ponajprije zbog visoke cijene kukuruza i druge stočne hrane.

Istovremeno veterinari naglašavaju da raste broj građana koji u trgovinskim lancima za solenje i sušenje kupuju gotove svinjske polutke.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:09