StoryEditorOCM

Sinj: Festival znanosti postao je regionalni!

Piše PSD.
11. travnja 2011. - 11:50
U Sinju je u nedjelju popodne otvoren 2. festival znanosti, prvi u Hrvatskoj regionalnog karaktera, jer osim hrvatskih ove godine na sinjskom festivalu sudjeluju znanstvenici iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Festival je otvorila prof. dr. sc. Ankica Marinović, osobna izaslanica predsjednika RH dr. Ive Josipovića, koja je naglasila da je već svojim prvim izdanjem prošle godine Festival znanosti prepoznat u akademskom miljeu i najširoj javnosti.

Osim sadržajne zanimljivosti i edukativnosti ovaj festival ima još izraženu socijalnu i humanu dimenziju koja se očituje u povezivanju znanstvenika, naročito mladih ljudi, iz susjednih zemalja, naglasila je Marinović.

Na svečanosti u velikoj dvorani Gradskog kina okupljenim Sinjanima i pristiglim znanstvenicima i drugim gostima prigodno su govorili student fizike Mate Jagnjić, inicijator i glavni organizator festivala, članovi organizacijskog odbora gradonačelnik Ivica Glavan i dr. sc. Danica Ramljak, ravnateljica Instituta Ruđer Bošković te sinjski gvardijan fra Bože Vuleta.

Ističući da je Festival znanosti za Sinj posebni događaj Danica Ramljak podsjetila je da je gimnazija sinjskih franjevaca bila prva gimnazija na hrvatskom jeziku te da je poslije 2. svjetskog rata ona postala golemi intelektualni rasadnik.

Srednju školu U Sinju je završila cijela plejada uglednih osoba iz svijeta znanosti, umjetnosti, ekonomije, politike i drugih društvenih grana. Danas na desetine profesora prenosi znanje studentima na svim hrvatskim sveučilištima te na velikom broju sveučilišta u svijetu.

Među uzvanicima na otvaranju bili su akademici Nikola Kallay i Vladimir Paar, rektor Sveučilišta u Zadru Ante Uglešić, saborski zastupnici Arsen Bauk, Brankica Crljen i Ante Kotromanović, gradonačelnik Šibenika Ante Županović i drugi. Prigodni program izveo je sinjski zbor Slavuji.

Poslije svečanog otvaranja započeo je radni dio 2. festivala znanosti Sinj. Akademici Kallay i Paar, prof. dr. sc. Franjo Sokolić, prof. dr. sc. Mile Dželalija i prof. Marko Duvnjak održali su okrugli stol na temu “Budućnost hrvatskog obrazovnog sustava”.
Festival nastavlja rad ovog ponedjeljka, a trajat će do petka.

Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:46