StoryEditorOCM
Dalmacijanajpopularnija otočna općina

Show u Nerežišćima: pučki pjesnik Kuščević držao prezentaciju o uspjesima svog sina Lovre, a onda se pokvario projektor...

13. srpnja 2019. - 13:38
Nenad Kuščević, predsjednik Općinskog vijeća, održao je prezentaciju o uspjesima svojeg sina Lovre, donedavnog ministra

Burno je bilo jučer na svečanoj sjednici Vijeća trenutačno najpopularnije otočne općine.

Ovo je bračka cesta koju smo platili 30 milijuna kuna, vodi od nigdje do ničega. Pogađate u čijoj općini?

Pučki pjesnik Nenad Kuščević, otac smijenjenog ministra uprave, a ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća, otvorio je sjednicu riječima dobrodošlice, pozdravio počasne goste i uperio projektor prema platnu na zidu.

U prostoriji navučenih zavjesa pokrenuo je prezentaciju svega dobroga što je njegov sin učinio dok je bio načelnik, ali i onoga što je Svemir Obilinović, aktualni prvi čovjek općine, započeo. Jedna za drugom, vrtjele su se sličice projekata.
Načelnici susjednih općina iz iste stranke zadovoljno su kimali glavama.

I ko za đavla, već pri samom početku demonstracije, nešto je krepalo.

Rat za mikrofon

– Pokvarija se projektor! Dok su pokazivali slajdove na kojima se vidi učinkovitost općine, sve in je crklo. I onda san se ja diga, reka da bi iskoristi trenutak i pročita jedan tekst šta san ga pripremi – govori nam Šime Tomičić iz Donjeg Humca, jedan od dvojice nezavisnih nerežiških vijećnika.

I, što je dalje bilo?

– E, onda se diga Nenad! Zabranio mi govorit, reka da ja to ne smin! Tekst uopće nije bio uvredljiv šta san ga čita, samo pokazuje kako bi trebali živit. I ko je kriv za ovakvo stanje. Oduzimali su mi mikrofon. Onda je doša ovi jedan iz vladajuće koalicije i reka da sidnen doli, a onda su ovi HDZ-ovci počeli bučat ono ka "bu, bu, bu", onda je jedan vika "krnevalu!", i opet "krnevalu"!

Što ste nakon toga učinili? Jeste li napustili prostoriju?

– Nisan ti izić! Čeka san onod, do kraja sjednice san sidi doli na svome mistu – ponosno će Šimica.

Drugi nezavisnjak, Frane Beroš, okupljanje je napustio već dok su trajale uvodne riječi.

– Svemir govori da je ponosan šta je sve napravi. Ja san pita: "A šta si ti to napravi?" I nisan više moga. Nisan moga stat tamo... Meni je toliko napeta atmosfera bila da san mora izać – iznervirano će Beroš.

Ekipa iz Obršja

Prije nego je demonstrativno otišao i pozvao ostatak oporbe da učini isto, okupljenima je poručio kako je ta jučerašnja svečana sjednica održana na "najžalosniji dan u povisti Nerežišća".

– Danas je sveta Margarita. Živila je prije iljadu i sedansto godin. Nerežišća su o' toga iljadu godin bila centar Brača. A vidi ih sad. Ako se ovako nastavi, za par godin postat ćemo Obršje – zabrinuto će Beroš.

Zanimalo nas je što to znači.

– Obršje je malo naselje di ne živi niko. Kuščevići, predsjednik Vijeća i njegov sin, došli su ovod iz Obršja. Mi smo se čitavu povijest borili protiv vanjskog neprijatelja. Protiv Grci, Mlečani, Mađari. Onda Austrijanci, Nijemci, Srbi. Svima smo se oduprli, ali danas nas ovi unutarnji neprijatelji pljačkaju i ruše ovu državu. Zato san in reka da neka stave zastavu na pol kopja – veli Beroš.
Načelnik Obilinović smatra da se na sjednici ništa spektakularno nije dogodilo. Nazvali smo ga dok je trajao svečani domjenak, pa nam je tek u kratkim crtama objasnio:

– Nije bio nikakvih problema. Samo je jedan nezavisni napustio sjednicu, a drugi je ima zahtjev koji nije bio primjeren za jednu svečanu sjednicu.

Šutnja je opasna

Ulomak iz cenzuriranog proglasa vijećnika Šimice koji je otac Lovre Kušečvića zabranio da se pročita na svečanoj sjednici:

"Šutnja može biti zlato, no ponekad znači i prešutno odobravanje da nepotizam, pogodovanje krupnom kapitalu i interesnim skupinama postoji samo na papiru, u medijima i tamo nekim internet portalima.

U tim slučajevima naša je šutnja opasna za sve nas. Opasna je za cjelokupno društvo, jer pokazuje svima, a pogotovo mladima, da nije bitno kako si nešto stekao, nego je bitno koliko si stekao; materijalnih bogatstava, novca i moći. Sebičnost, pohlepa, gramzivost su pojave koje iz toga proizlaze i postaju svjetonazor."

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 06:46