StoryEditorOCM

Sanader otvorio novu luku u Sumartinu vrijednu 15 milijuna kuna

Piše PSD.
7. rujna 2008. - 17:21

Premijer dr. Ivo Sanader otvorio je u Sumartinu na otoku Braču novoizgrađeno trajektno pristanište, u koji je Ministarstvo mora, općina Selca i najvećim dijelom Lučka uprava županije uložili 15 milijuna kuna.



- Mjera razvoja Hrvatske je mjera razvoja otoka!  Da se ne bi ponovila pošlost otoka s karakterističnim iseljavanjem stanovnika iz ekonomskih razloga Vlada  od osamostaljnja Hrvatske ulaže u otoke. Ova je Vlada u pet godina sustavno razvijala infrastrukturu. Uložili smo 6 milijardi kuna i izgradili 211 objekata, 37 vodoopskrbnog i 38 sustava odvodnje, 31 školu i dvorane, 34 domova zdravlja i ambulante, otvorili 10 domova umirovljenika i povećali ili poboljšali 56 luka, kao ovdje u Sumartinu. Uveli smo brend Hrvatski otočni projekti, ozakonili pravo države na prvootkup privatnih otoka, nećemo dozvoliti ukidanje sudova na otocima. Poboljšali smo brodski pomet, na čemu će se i dalje raditi. Sve što obećamo, napravimo. Potičem sada izgradnju puta od Sumartina do Pučišća, što će Vlada pomoći - rekao je Sanader na svečanosti po najvećem zvizdanu u podne na rivi u Sumartinu.

Državni tajnik u Ministarstvu pomorstva Branko Bačić naglasio je da rješenja trajektnog pristaništa u Sumartinu nije cjelovito dok se ne izgradi odgovarajuća luka u Makarskoj, te je zamolio tamošnjeg gradonačelnika za razumijevanje i pomoć.

Načelnik općine Selca Ivica Škarpaco zahvalio je posebno mještanima, koji su dobovoljnim radom isklesali i postavili kamen za popločavanje novog mula u dužini od 60 metara, umjesto kojih je trebao mul biti zaliven asfaltom. Obećali su skoru rekonstrukciju starog mosta na drugoj strani luke u Sumartinu, najveće ribarske poslije Kalija.

Uređenje trajektnog pristava projektirao je inž. Ivica Galasso, a radove od listopada prošle godine izveo Montinžinjering.  

Uz remijera Sanadera svečanosti su nazočili  saborski zastupici Jeko Rošin i Mario Zubović, predsjednik županijskog HDZ-a Kruno Peronja i drugi uglednici.

Ana Dragičević/EPEHA
Ivica RADIĆ/EPEHA
snimio Ivo Ravlić/Copix

Uvijek u prekidu

Trajektna luka u Sumartinu pročula se i izvan granica naše zemlje po čestim upozorenjima kako je trajektni promet na pomorskoj ruti Makarska – Sumartin u prekidu. Stoga je bila stekla neslavnu reputaciju najnesigurnije luke na Jadranu.

Izgradnjom trajektnog pristaništa dodatni prostor dobit će ribarske koće i brodice. Trajektna luka u Sumartinu je druga na Braču po broju prevezenih putnika i vozila, odmah iza Supetra.

Jerko Radić (75): Ajmo Makarska

- Više od 15 godina čekamo ovaj dan koji će mnogo značiti za ovaj dio otoka. Međutim, ako se što prije ne sredi pristanište u Makarskoj nećemo postići rezultate koje smo očekivali. Ipak, nadam se da će od danas, što se pomorskog povezivanja tiče, za Sumartin sve krenuti na bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:21