StoryEditorOCM
Dalmacijazapočela 29. vinarska smotra

Sabatina posvećena kulturi pijenja vina

Piše PSD.
8. studenog 2019. - 12:08

Još jedna međunarodna "Sabatina", 29-ta po redu, svečano je otvorena u četvrtak. U hotelu "Medena" u Segetu Donjem pokraj Trogira (ispred kojeg hotela je tim povodom posađena spomen loza) okupila je vinogradare, vinare, proizvođače opreme..., te naravno stručnjake i znanstvenike koji im prenose svoja znanja putem stručnih radionica i skupova.
Svečano otvaranje međunarodnog susreta vinogradara i vinara su svojim prisustvom uveličali izaslanici najviših državnih dužnosnika: zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, te Zdravko Tušek, pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Prisustvovali su i Milivoj Bratinčević iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Božo Volić, predsjednik Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza, Ivan Udovičić, predsjednik Gradskog vijeća Kaštela, i Jakov Vetma, načelnik općine Klis.

Oznaka izvornosti

Od predstavnika znanstveno-stručnim suorganizatora "Sabatine" bili su Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Katja Žanić, ravnateljica Instituta za melioraciju krša i jadranske kulture, Ivana Rukavina, zamjenica ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar...

- Ovogodišnju "Sabatina" će u ova tri dana obilježiti teme o zaštićenoj oznaci izvornosti, kulturi pijenja vina i Zakonu o vinu - istaknuo je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije i organizatorskog odbora "Sabatine", te je prisutne upozorio da se tijekom trajanja sajma mogu alkotestirati da bi svatko mogao provjeriti kako na njega utječe određena količina vina.

- Jedan od važnih segmenta ovog događanja je onaj znanstveni, te nam je važno da je Agronomski fakultet u Zagrebu, koji slavi stotinu godinu postojanja i djelovanja, prepoznao "Sabatinu" kao mjesto gdje će se odvijati susret znanstvenika i ljudi koji žive s vinom i od vina - kazao je Lordan Ljubenkov, te napomenuo da sudionike i goste mnogo toga lijepoga očekuje u ova tri dana koliko traje međunarodni susret.

- Agronomski fakultet je doslovce od vinogorja u Iloku pa do Konavala upleten u znanosti i struku za pomoć i razvoj hrvatskog vinogradarstva i vinarstva. Drago mi je što mogu reći da uz to što se bavimo sa znanošću, nikada ne odustajemo od toga da radimo i surađujemo izravno s proizvođačima, njihovim udrugama, te lokalnom upravom i samoupravom, kako bi taj razvoj mogao biti onakav kakvog priželjkujemo - rekao je dekan Zoran Grgić.

Uzorni vinogradari

Uslijedila je podjela nagrada. Mladen Gašpar iz Mostara dobio je priznanje "Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i vinogradarstva. Kaštelanka Danica Tadin je nagrađena priznanjem "Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva. Priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu, pripao je Luki Mareliću iz Čare.

Priznanja uzornim vinogradarima dobili su Ivan Kuzmanić iz Kaštel Novog, Neven Vuina iz Kaštel Štafilića, te Ivan Kovač Matela iz Kaštel Sućurca.

Ana Mucalo iz Splita, djelatnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, zaslužila je povelju "Zlatan Plenković" za mladog vinogradarsko-vinarskog stručnjaka kojeg joj je dodijelio "Zlatan otok" iz Svete Nedjelje.
Poljoprivredna zadruga Lovas je dobila priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi koje joj je dodijelio Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo.

Kolega Mladen Krnić je nagrađen Zlatnim perom "Sabatine". Zlatna amfora "Sabatine" za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva, koju dodjeljuje Hrvatska udruga vinarskih gradova, pripala je Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dok je povelja za promociju i afirmaciju vinogradarstva i vinarstva putem umjetnosti je posrtno pripala Vinku Coci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 03:50