StoryEditorOCM
Dalmacijavranjičanin grgo mandić, koji se godinama bori s azbestozom i s obitelji ljetuje u ‘bračkoj perli’, trećeg dana je nakon jutarnjeg razgovora o hajduku, obišao prirodne fenomene otoka brača

SA ’SLOBODNOM’ NA LJETOVANJU (3) Na kavu s Frfom i Rejom

Piše PSD.
22. srpnja 2010. - 14:06

Prvi susjed  hotela ‘Bračka perla’, Hajdukov velikan iz zlatnih vremena Dražen Mužinić Frfa, zainteresiran za priču iz ‘Slobodne’, pozvao je Grgu na kavu u supetarskom kafiću

Treći dan ljetovanja obitelji Grge Mandića, Vranjičanina teško oboljelog od azbestoze, započeo je u muškom ritmu. Prvi susjed hotela “Bračka perla”, Hajdukov velikan iz zlatnih vremena Dražen Mužinić Frfa, zainteresiran za priču iz “Slobodne”, pozvao je Grgu na kavu u Supetru.

− O, drago mi je, nismo se poznavali blisko, ali ko koga u onin našin vrimenima nije zna. Mi smo i generacijski blizu – ispričao nam je Grgo.

 Ekipi na štekatu pridružio se sportski novinar Zdravko Reić, pa su teme – naravno, s Hajdukom u glavnoj ulozi – frcale bez problema.

Ostatak jutra i poslijepodne okupili smo Grginu djecu, Marka, Vilmu i Dragu, i pridružili se Robertu Barilli, jednom od najboljih poznavatelja bračke baštine, u obilasku otoka koji ostaje skriven “običnim” posjetiteljima: napuštenim pastirskim naseljima, šumskim jamama i ovčarskim lokvama na padinama Vidove gore.

− Najbolja je Dobra jama. Da mi se spustit... Sedamdeset metri do dna, a unutra golubi, sove i šišmiši – ispričao nam je petnaestogodišnji Marko Mandić.

 − A ovde je sveti Jure doskočio s kopna i ostavio tragove – pokazuje Barilla na škrapi duboko usječene goleme stope, kao ljudske, i priča pastirsku legendu.

Put po južnoj strani Brača na priličnoj žezi vodio je dalje preko Obršja, Fantovih dolaca, Podžeženika, Brščanove gomile...

− Bolje od brčkanja. Lipo se kupat, ali lipo je i štagod vidit. Ova mista bez vodiča nikad nećeš obić, a di ćeš u današnje vrime nać vodiče?! Neka se dica malo oznoje, neće in bit ništa, a imat će šta pričat – zapuhao se Grgo Mandić.

Ali ne staje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:36