StoryEditorOCM
S mora i krajagorući problem

Zvuči nevjerojatno, ali nažalost je istinito. Grad djece i najmlađi grad u Hrvatskoj - nema pedijatra. Solinski roditelji su ogorčeni: ‘Trebamo li izići na ulice?!‘

Piše Mia Sesartić
3. siječnja 2023. - 21:04

O problemu koji bi se mogao dogoditi solinskoj pedijatriji pisali smo još prije nekoliko godina, kada je pred dugogodišnjim i vrsnim liječnicama bila zaslužena mirovina, a na vidiku još nije bilo novih specijalista.

Međutim, očito se od tada nije ništa uspjelo riješiti, ili, kako kažu, "kasno se krenilo u rješavanje".

Našoj redakciji obratili su se roditelji koji ogorčeni nastalom situacijom, budući da, kako nam je potvrdio i sam dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, "trenutno u Solinu radi jedna doktorica obiteljske medicine u jednoj smjeni u ordinaciji zdravstvene zaštite predškolske djece (u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nema pedijatrijske ordinacije), a u drugoj smjeni radi umirovljena pedijatrica na pola radnog vremena".

- Grad Solin, kako se lokalni čelnici vole izraziti, grad djece i najmlađi grad u Hrvatskoj, nema pedijatra za svoje male, najranjivije sugrađane.

Zvuči nevjerojatno, ali nažalost istinito. Razlog je umirovljenje dviju stručnih i predanih pedijatrica koje nisu dobile adekvatnu zamjenu. Naime, cijeli posao je pao na jednu liječnicu obiteljske medicine. Zanima me tko je odgovoran za ovakvo stanje i kada se planira riješiti, ako se uopće planira?!

Što trebamo mi roditelji napraviti? Izići na ulice? Moliti za nešto na što imamo pravo? Plaćati preglede djece kod privatnih liječnika?

Dragi nadležni, molim Vas, iziđite u javnost. Otvoreno i glasno recite da Vaše dijete zaslužuje primjerenu pedijatrijsku skrb, a da su naša solinska djeca građani drugog reda.

Nek‘ naš glas čuje Ministarstvo zdravstva, županijski Dom zdravlja, Županija, Grad Solin i svi oni koji su nas, svojim (ne)činjenjem doveli do situacije da pravo svoje djece tražimo putem medija - poručila je naša čitateljica u svojem e-mailu, a s druge strane trenutnu situaciju su nam opisali i drugi roditelji.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Zadnji put sam imala sistematski u listopadu, došla na termin, i nažalost nitko od liječnika nije došao, iako imaju zamjene i svaki dan bi netko trebao pokriti mjesto kada nema naše pedijatrice. Otkazali su joj sistematski i zvali me kada je liječnica bila u ambulanti.

Vječito čekamo, jer dok smo u ordinaciji liječnica paralelno treba izići pregledati i bolesnu djecu koja dođu, pacijenti zovu i preko telefona... Ne znam što bih rekla o stanju. Kad god sam došla na svoj termin, minimalno bih tamo provela od 30 do 45 minuta, jer nikad ne bude pregled na vrijeme zbog hrpe slučajeva, a i sestra se rasteže na sve strane kako bi uspjeli sve pokriti - opisala nam je jedna majka čiji su podaci također poznati redakciji.

– Jučer sam baš otišla do Doma zdravlja, računam neću se najavljivati, bit će netko u smjeni, samo da mi posluša dijete jer je dosta kašljalo, pa da reagiram na vrijeme, međutim, u ordinacijama mrak. Tragedija je da vam nema tko pogledati dijete – požalila nam se majka.

- Dom zdravlja je u pregovorima s pedijatricom koja se javila na natječaj koji je nedavno objavljen te očekujem da će početkom godine umjesto prije spomenute doktorice obiteljske medicine biti zaposlena pedijatrica - navodi u svojem odgovoru ravnatelj dr. Rađa, te dodaje:

- Danas je u skrbi jednog tima 570 djece, a drugog 910 djece i to je podatak koji je javno dostupan na HZZO-u u svakom trenutku, s tim kada razgovaramo o ovoj temi uzimaju se u obzir samo djeca mlađa od sedam godina.

Što se tiče samih specijalista pedijatrije koji bi trebali raditi u ovim ordinacijama, Dom zdravlja trenutno na specijalizaciji ima 15 specijalizantica i specijalizanata. Problem specijalizacije je osim financiranja i nepredvidivost trajanja (tako da već 124 mjeseca na specijalizaciji imamo jednu specijalizanticu, a postupak službeno traje 60 mjeseci).

Drugi problem je da nema nikakve sigurnosti da će svi specijalisti ostati raditi u Domu zdravlja nakon što polože ispit (naknada štete Domu zdravlja je na razini niti četvrtine sredstava koje je naša ustanova uložila u specijalizanta).

Na naše pitanje o uređenju i proširenju prostora čelnik regionalne medicinske ustanove naveo je kako su "u izradi planovi za uređenje prizemlja stare zgrade te bi se time dobio prostor i za treću ordinaciju zdravstvene zaštite predškolske djece".

Na situaciju s pedijatrima već nekoliko godina upozoravao je, kako tvrdi, i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, pa smo ga pitali što se za to vrijeme poduzelo.

image 

Nikola Vilić/Cropix

- Problem pedijatrije je jedan od gorućih problema na području Grada Solina iako zdravstvo nije u našoj nadležnosti nego je za to zadužena Županija, odnosno Dom zdravlja, ali to ne znači da nismo zainteresirani za taj problem, posebno što se radi o djeci, o najmlađima, o gradu koji je i statistički najmlađi u Hrvatskoj - ističe Ninčević, te dodaje:

- Upozoravali smo na taj problem i unatrag desetak godina, jer smo imali dvije krasne pedijatrice, dr. Katicu Obradović i dr. Kristinu Drnasin koje su cijeli život i radni vijek provele kao specijalistice pedijatrije radeći s djecom u Solinu.

Porastom stanovnika i broja djece potrebe su sve veće, a nažalost mi smo došli u situaciju da je gora nego prije 20 godina, gora iz razloga što je Dom zdravlja znao da će taj problem doći i morali su planirati puno ranije. Kada se zna da specijalizacija traje pet ili šest godina i kada se radi o ženama, potpuno normalna i očekivana okolnost su i rodiljni dopusti, oni su dakle to morali planirati još prije desetak godina i sada bi imali završene specijaliste, koji bi mogli uskočiti i raditi na tom mjestu.

Liječnici koji zamijenjuju pedijatre, bilo da je to liječnik obiteljske ili školske medicine su stručni ljudi, ali smatram kako skrb o našim najmlađima ne može obavljati nitko kao pedijatri.

- Vjerujem da ćemo zajedno sa Županijom urediti te prostore za pedijatriju i boravak djece, a isto tako apeliram i upozoravam da Županija odnosno Dom zdravlja moraju pronaći način i osigurati pedijatre za Solin. Za mene je nedopustivo i ne mogu prihvatiti objašnjenja da u Splitu ili Kaštelima ima dovoljno mjesta (nedovoljni broj pacijenata ili dovoljno pedijatara) da naše roditelje s malom djecom šalju da idu tamo.

Ne treba zaboraviti da su tu i gravitirajuća područja (Dugopolje, Klis i Muć) na čijem je području zajedno sa Solinom, kako je tada prvi čovjek grada baratao brojkom, bilo oko 3500 djece u dobi od šest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. veljača 2023 03:35