StoryEditorOCM
S mora i krajaTUNA FEVER FRAPA

Županović huknu svoj ratni zov: Drž‘te se, tune, počinje lov!

Piše Sandra Barčot
26. kolovoza 2024. - 12:56

   Od srijede 28. kolovoza pa do subote 31. kolovoza, posade će loviti tune, iglune, iglane, luce, lampuge, trupe, no osim adrenalinskog naboja koje ribolov donosi, još je nešto veoma važno za ovaj događaj koji se po sedmi put održava u akvatoriju Rogoznice.

- Cijelo vrijeme pričamo o produžetku turističke sezone, o turistima veće platežne moći, o takozvanim VIP-gostima, a to su upravo ribolovci u big gameu – u “sridu” je odmah “gađao” Boris Županović, prvi hrvatski izbornik big-game reprezentacije i predsjednik kluba organizatora ovog nadmetanja na izmaku ljeta “Big game Croatia” iz Splita, te pojasnio:

- Tune u Jadranu minulih godina ima u izobilju, kvote za sportska natjecanja su definirane i dovoljne su za loviti po sistemu “ulovi i pusti”, odnosno “catch and release”, a po tko zna koji put trebamo ponoviti kako je Hrvatska svima omiljena destinacije i za odmor, koju sada trebamo nastaviti promovirati i kao ribolovnu zonu. Na našem natjecanju lovimo u fantastičnom akvatoriju, ribolovna je zona pred Rogoznicom, od punte Planke prema Blitvenici...

image

tuna fever

image

Split, 010819.
Ivan Zak se prije koncerta na rivi u Rogoznici okušao i u lovu na tunu.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
 

Paun Paunović/Cropix

  Ističe Županović kako je vrijeme da radimo na promocije nešto drugačije turističke slike Hrvatske, u ovom slučaju Dalmacije.

- Vidjeli smo što nam donosi masovni turizam, od kojeg se odmiču i druge popularne europske turističke destinacije, pa je vrijeme i da mi iskoristimo te ponudimo ono što imamo a drugi nemaju. Big game ribolov je odličan smjer za elitni turizam. Marina Frapa, njihova top-ekipa s vlasnikom Franjom Pašalićem, odavno je prepoznata na nautičkoj karti, nudi i osigurava sve što je ribolovnim posadama potrebno, mi kao klub organiziramo natjecanja i eto dobitne kombinacije i za privlačenje VIP-gostiju, produžetak sezone te promociju sportskog turizma. Uz naravno svesrdnu pomoć i podršku HTZ-a, odnosno Hrvatske turističke zajednice – definira Županović, i raspored događanja:

- Srijeda je doček posada, jer imamo međunarodni prefiks nadmetanja koja je i izlučno za odlazak na svjetsku smotru biggejmaša dogodine u Kostariki, “OWC Costa Rica 2025.” Znači naš pobjednik osigurat će i vizu za svjetsko prvenstvo. U srijedu točno u 18 sati je sastanak kormilara, a u 20 sati i svečano otvorenje “Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2024.”

image

Tuna Fever Rogoznica 2017.
Foto: Božidar Vukičević/CROPIX

Božidar Vukičević/Cropix
image

Manje tune imaju meso s manje teških metala
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilić/cropix/Cropix

    Što se ribolovnih dana tiče, a tri su pred flotom biggejmaša, svaki dan su udice u moru u 9 sati, lovi se do 17 sati, osim zadnjeg dana u subotu, kada je predviđen ribolov sat vremena kraće, znači do 16 sati. 

   Nakon povratka na kopno slijedi vaganje ulova, a u subotnja večer će s početkom u 20.30 sati imati i onaj završni “touch” proglašenje pobjednika te dodjelu vrijednih nagrada.

- Sve se na moru odvija pod budnim okom aktualnog big game izbornika i našeg glavnog suca Tonča Lukete, a kada doznamo tko je najbolja posada ovogodišnjeg “Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2024.”, slijedi i dobra zabava u Marini Frapi. Jer ribolovci vam vole druženja na kopnu, premda na moru, na pučini ljubomorno čuvaju svoje lovne pozicije, tada ne vole da im se netko približava kada love na svojoj pošti – kroz osmijeh nam je rezimirao orar događanja ovogodišnjeg izdanja “Tuna fever Marina Frapa Rogoznica 2024.” u ime organizatora Boris Županović, poželjevši svim sudionicima sreću uz onaj ribarski, tradicionalni pozdrav – dobro more!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 19:39