StoryEditorOCM
S mora i krajaLJETNI SPEKTAKL

Želite otputovati nekamo u prošlost? Dođite na Barokni festival u Korčulu, evo pet razloga zašto ga valja posjetiti

Piše Dora Lozica
12. rujna 2024. - 17:10

Vrhunski glazbenici iz 15 različitih zemalja svijeta i ove su se godini okupili u Korčuli u sklopu 13. Baroknog festivala, a brojna će publika do 16. rujna uživati u vrhunskim koncertima klasične glazbe na autentičnim lokacijama srednjovjekovnog grada, ali i na Badiji, u Veloj Luci, Pupnatu, Lumbardi, Račišću te Orebiću i Vignju na Pelješcu.

Početak rujna u Korčuli znači samo jedno, Korkyra baroque festival, a evo i pet razloga zašto ga morate posjetiti!

1. BAROKNA MOREŠKA

Svake se godine Korčulanski barokni festival otvara svečanom izvedbom barokne moreške. Moreška je tradicionalni, mačevalački ples nastao na Mediteranu u 12. stoljeću, jedno je vrijeme moreška bila u modi pa se izvodila diljem Europe, no do danas se zadržala samo u Korčuli gdje je ponosno baštine i izvode dva društva.

Već je prvi barokni festival iznjedrio ideju o restauraciji barokne glazbe uz koju se moreška u Korčuli izvodila od 17. do 19. stoljeća, a kasnije pa sve do danas izvodi se uz glazbu skladatelja Krste Odaka. Uz pomoć tek tri stara glazbena zapisa iz prošlosti dirigent Ivan Josip Skender skladao je glazbu za baroknu morešku koja je kudikamo drugačija, ali i dalje prirodna i osebujna kao i originalna izvedba.

image

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek stigla je na Festival u Korčulu

Zvonimir Ferina

Već je godinama "batu“ članovi KUD-a Moreška uz sviranje Hrvatskog baroknog ansambla (HBA). Kad tome dodate magične kulise Ljetnog kina, dobit ćete spektakl kojeg imate priliku doživjeti samo jednom godišnje i baš zato ni ove godine baroknu morešku nije propustila posjetiti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je službeno otvorila festival.

2. VRHUNSKI GLAZBENICI

Korčulanski barokni festival okuplja sve najbolje što klasična glazba tog razdoblja nudi, od virtuoza posvećenih glazbi do različitih instrumenata koje neće vidjeti ni čuti na mainstream koncertima klasične glazbe.

Od svjetski poznatog violinista Adriana Butterfielda iz Engleske, Jana Čižmara iz Češke na lutnji, Španjolca Julia Caballera Pereza i Finca Aapa Hakkinena na čembalu do Bojana Čičića također na violini ili Silasa Wollstona na orguljama...

Zanimljive programe svirat će na cijelom nizu baroknih instrumenata, spomenuli smo čembalo i lutnju, a dodat ćemo još i kornet, orgulje, teorbu, violu da gambu, kontrabas, gitaru i cijeli niz zanimljivih i zaboravljenih flauta i udaraljki. Ove godine Barokni festival nudi i dvije svjetski poznate koprodukcije, odnosno koncerti će se nakon Korčule izvesti u Irskoj i Finskoj.

3. SVAKE GODINE NEŠTO NOVO

Kad mislite da vas Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica festivala, poznata violinistkinja i ravnateljica HBA, nema više s čime iznenaditi, baš ćete onda doživjeti najljepši koncert vašeg korčulanskog, baroknog putovanja.

ako je istaknula, ove je godine festival u znaku pjevanja, a ne nedostaje ni plesa. Odmah je prvog dana festivala, u čarobnom dvorištu palače Arneri, publiku komičnim kantatama i arijama iz 17. stoljeća oduševila sopranistica Helena Bergar iz Slovenije uz ansambl Musica cubicularis, a posebne je ovacije dobila opera Henryja Purcella Vilinska kraljica.

image

Laura Vadjon, umjetnička ravnateljica Festivala

Zvonimir Ferina

Umjetničko vodstvo opere u pet činova potpisuje Adrian Butterfield, režiju poznata koreografkinja Mary Collins uz izvedbu HBA, a plesači su dominirali pozornicom izvodeći do sad neviđeni barokni ples. Baš na rođendan svjetski poznatog putnika i najpoznatijeg Korčulanina Marka Pola, 15. rujna, u lumbarajskoj crkvi svetog Roka, ansambl In Echo (UK) izvest će program Battaglia, a contest of equals, posvećen 700. obljetnici rođenja i 770. godišnjici njegove smrti. Ne zaboravimo ni praizvedbu korčulanske Nevere koju je za festival skladao Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

4. NESTVARNE LOKACIJE

U Korčuli imate priliku vidjeti i čuti najbolje svjetske, barokne programe na lokacijama koje autentičnom baroknom arhitekturom doprinose ambijetalnosti i poetičnosti festivala.

Dvorište palače Arneri jedno je od najljepših i najstarijih očuvanih, kamenih, plemenitaških dvorišta Europe, a o monumentalnoj katedrali svetog Marka u središtu grada ne treba niti pisati.

Crkva svetpg Nikole u sklopu dominikanskog samostana poznata je po finoj akustici dok će vas mistika crkvice Svih Svetih zaista vratiti u 17. stoljeće.

Ali to nije sve! Već nekoliko izdanja, festival vrijedno putuje otokom i poluotokom kako bi svi žitelji imali priliku uživati u rapsodiji baroka pa su se tako programi izvodili na poznatoj Oliverovoj pijaci ispred crkve svetog Josipa u Veloj Luci, u crkvama u Pupnatu, Lumbardi, Račišću i Orebiću, u nestvarno lijepom ambijentu dominikanskog samostana u Vignju te u, po svemu nadrealnom i gotičkom, klaustru franjevačkog samostana na otočiću Badiji.

5. VIŠE OD FESTIVALA

Korkyra baroque festival čine prvenstveno ljudi, ističe ravnateljica Vadjon, i to je njegova najveća snaga i posebnost što će osjetiti svaki posjetitelj.

Od osnivača i mecene festivala, Michaela Unswortha do pokroviteljstva gradonačelnice Korčule Nike Silić Maroević te Ministarstva kulture, a potom niza imena koja se godinama vraćaju na festival ili ga na otoku strpljivo čekaju.

Članovi KUD-a Moreška i njihove prostorije u kojima se druže izvođači, organizatori i obični građani stekli su kultni status festivala, ne zaboravimo ni producenticu festivala i Korčulanima dragu Dariju Vencl.

Posebno mjesto u srcu festivala ima nerazdvojni trojac Štimer, Ratko i Miće, odnosno, Atelijer Pavlinić za ugađanje instrumenata, majstor rasvjete i tona Kalogjera te Obrt za restauriranje Depolo za tehničku podršku. Radio Korčula dugogodišnji je medijski pokrovitelj, a brojne gradske institucije kao i građani pomažu u realizaciji jer festival smatraju svojim.

- To je ljubav koja traje već 13 godina, dio smo zajednice, družimo se, stvorene su neraskidive veze. Izvođači jedva čekaju kralj ljeta da dođu u prekrasnu Korčulu, uživaju i sviraju, ali se i druže s otočanima i to sve daje posebnu čar ovome festivalu. Jesmo li kvalitetom svake godine sve bolji, nadam se da jesmo, ali sigurno smo svake godine sve bogatiji! Puno je generacija moreškanata odraslo već s nama, dolaze nove i na to smo posebno ponosni - poručila je Laura Vadjon.

image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina
image
Zvonimir Ferina

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 17:13