StoryEditorOCM
S mora i krajaBRODOVI, OKLOPNJACI

Zašto je predsjednik države ovako naglo prekinuo vojnu vježbu nedaleko Dubrovnika? Milanović spašava sezonu...

Piše Jadran Kapor
31. srpnja 2024. - 14:15

Zvuči nevjerojatno, MORH je usred turističke sezone, zakrčenih gradskih ulica i kilometarskih kolona, odlučio održati vojnu vježbu na širem dubrovačkom području. Desantni brodovi u Luci Dubrovnik iskrcavaju kolone borbenih oklopnih vozila Patria, a akvatorij između rta Pelegrin i turističkog otočića Supetar zabranjen je za ribarenje i sidrenje. Iz MORH-a su, tek na novinarski upit, objasnili da se radi o planiranoj obuci i vojnoj vježbi, iako su zli jezici dan ranije tumačili da se flota HRM-a okupila na jugu Hrvatske zbog političkih odnosa s Crnom Gorom.

Spomenuli su čak i da je predsjednik Milanović zabranio održavanje vježbe uz samu morsku granicu s Crnom Gorom, koja je inače punopravna članica NATO-a, s flotom brodova koja se svodi na jedan pučinski remorker i nekoliko crnih gumenjaka. 

Onom časničkom čizmočistaču i ministru Anušiću koji su vojnu vježbu isplanirali u srcu turističke sezone, u malom akvatoriju kojeg dijele izrazito turističke općine Konavle i Župa dubrovačka doista treba čestitati na timingu i izboru lokacije. 

Cijeli scenario ove vojne vježbe životan je, realan. Scenario kojeg su zamislili spomenuti ministar i njegov časnički čizmočistač mogao bi biti ovakav - neprijatelj je usred sezone izvršio kombinirani napad na Župski zaljev s mora i iz zraka. U napadu je potpuno uništen ogromni hotelski kompleks u Kuparima, zajedno s bivšom Titovom vilom. Turisti su u očaju. Jahte i vodeni skuteri u panici jure zaljevom.

Ceste su zakrčene što turistima, što domaćim življem koje nastoji pronaći spas. U tu situaciju uključuje se brodovlje HRM i oklopno, mehanizirane snage kopnene vojske. Nakon uspješnog desanta u rajonu restorana Glorijet izvršavaju taktičko prebacivanje u Župu, odakle po neprijatelju udaraju iz tri pravca - prva skupina nadire iz apartmana Luce, druga obuhvatom napada iz pravca hotela One Suite, ali najteži posao pripao je nesretnicima koji po neprijatelju djeluju s terase konobe King. Dok oni tako tuku, iz kuhinje se čuje vonj gambora na buzaru. Toliko je munjevita bila oslobodilačka akcija Hrvatske vojske.

Da ne zaboravimo morsku komponentu ove vojne vježbe. Podmornica Gnjurac.... Što, HRM nema podmornicu? Dobro, mogli bi nam je poslati Talijani jer oni iz Jadrana ionako izrone sve što je jestivo. Nemamo ni krstarice, razarače.... Onda ništa - ovo što imamo, s time smo zaštitili jahtu Talithu G na kojoj su ljetovali Stev Jobs i Steven Spielberg. Tko god da je trenutno na jahti, uvjerit će se u udarnu snagu HRM-a.

Ministre Anušiću, čestitamo! Najjači ste!

Vježba je uspjela, plavi su pobijedili crvene (ili ono ide obratno). Dva planirana dana dovoljna su da se pobijedi mrski neprijatelj. A sad, dajte dovedite u red te Kupare da ne ostanu ovakve do iduće vojne vježbe. Glupo je da stoje ovakve još 30 godina. Evo, možda bi inženjerijske postrojbe tu mogle nešto učiniti, svi bi bili zadovoljni. Čak mi vam i kolega Tonči Glavina bio sretan jer u Kuparima ima mjesta za nekoliko tisuća turističkih postelja. 

Bez ikakvog objašnjenja

Bez ikakvog objašnjenja, vrhovni zapovjednik Zoran Milanović zabranio je održavanje vojne vježbe Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske na području Kupara, saznaje Jutarnji list. Vježba se trebala održati od 1. do 3. kolovoza.

Prema neslužbenim informacijama, Milanović je usmenim putem načelniku Glavnog stožera Tihomiru Kundidu prije dva dana izdao zapovijed da se vojna vježba ne smije održati. Generalu Kundidu nakon toga nije preostalo ništa drugo nego da izda zapovijed o povlačenju brodova i vojnika.

Naime, u vojnoj vježbi trebalo je sudjelovati pet brodova - dvije raketne topovnjače klase Helsinki, desantni brod minopolagač i dva desantno-jurišna broda. Svi brodovi već su isplovili iz splitske luke Lora te su se nalazili kod Luke Gruž u Dubrovniku. Nakon Milanovićeve zapovijedi, brodovi su se vratili prema Splitu.

U vježbi su trebali sudjelovati pomorska grupa Zapovjedništva specijalnih snaga te jedan vod Kopnene vojske. Riječ je o redovitoj vojnoj vježbi sinergije pomorskih i kopnenih snaga, koja se održava u rujnu na području Žirja. No ove godine Ministarstvo obrane i Oružane snage vježbu su pomakli na kraj srpnja, prije obilježavanja operacije "Oluja".

Kako neslužbeno saznajemo iz Ureda predsjednika, u Glavni stožer i Ministarstvo obrane nije došlo nikakvo službeno objašnjenje ove odluke, koja je Oružanim snagama prouzročila i nemale financijske troškove, piše Jutarnji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 20:36