StoryEditorOCM
S mora i krajaobiteljski smještaj

Za dalmatinskim iznajmljivačima je sezona za pamćenje, no nije prošlo tako glatko. Pojavili su se ‘neki novi gosti‘, bilo je i demoliranja apartmana, galame, noćnih tučnjava...

6. siječnja 2023. - 23:09

Turistička sezona koja je sada iza nas bila je izazovna od samog početka, iznajmljivači smještaja su se kao domaćini susretali s nekim neočekivanim situacijama, problemima na terenu, novim profilom gostiju...

Ipak, govori se da su rezultatima zadovoljni i da je obiteljski smještaj u razdoblju visoke sezone radio punom parom. Podaci iz 2019. pokazuju da su joj na pragu s fantastičnih 95 posto, pa mogu očekivati da će sljedeća sezona nadmašiti i tu referentnu godinu.

– Prema statistici Instituta za turizam, najviše noćenja u obiteljskom smještaju ostvareno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji – 3,98 milijuna noćenja, što čini gotovo tri četvrtine svih noćenja na razini te jedinice regionalne samouprave. Spomenimo i to da se radi o županiji koja ima najviše iznajmljivača i da nas je tu oko 26 tisuća – iznosi Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

A kada smo već kod obiteljskog smještaja i apartmana, primjetno je da su struktura i profil gostiju ipak nešto drukčiji nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Primjerice, još u lipnju unutar apartmana učestalo su se događali izgredi i demoliranja smještaja od strane gostiju mlađih dobnih skupina. Razbijanja, buka, galame, noćne tučnjave, uriniranja na sve strane... bili su apsolutno izvan kontrole, pa su, koliko smo informirani, prijave stizale i udruzi gospođe Marković.

image

Gosti u obiteljskom smještaju - Gornja Podstrana

Eerik Rusanen

Krš i lom

– Iznajmljivači su naprosto vapili za strožom kontrolom od strane nadležnih organa reda i mira. Apelirali smo na uvođenje turističke policije po uzoru na sve veće uređenije turističke gradove u inozemstvu, jer smatramo da bi pojačana kontrola dovela i do pažljivijeg ponašanja gostiju, a ne protivimo se ni uvođenju oštrijih novčanih kazni za neprimjereno ponašanje gostiju. U ovom momentu domaćini obiteljskog smještaja, kao i većina sugrađana, nažalost su nemoćni te se promjene moraju uvoditi sustavno, zajednički – veli Barbara.

Fotografije objavljivane u medijima, na društvenim mrežama... svjedočile su o neredu unutar smještajnih jedinica, što je posve opravdano, jer je iza takvih gostiju doslovno ostajao pravi krš i lom. Situacija se nije značajno mijenjala ni u mjesecima koji su slijedili, što se osobito osjećalo u staroj gradskoj jezgri Splita, a mora se priznati i to da su na kraju dana festivalski gosti bili najumjereniji budući da se njihov vid zabave ipak zadržavao unutar kruga održavanja festivala.

– Dobro ste to detektirali, iznajmljivači su s vremenom sve manje primjećivali veće incidente. Međutim, mi sugeriramo da bi bilo dobro unutar platformi ipak ograničiti dobne skupine, drugim riječima limitirati dob prilikom primanja rezervacija. Kada su posrijedi malodobnici, tražila bih pratnju punoljetnih osoba, minimum mi je 21 godina, te sigurnosni depozit da bi se uopće izvršila rezervacija u apartmanu i na taj način osigurala imovina – dodaje Marković.

image

Barbara Marković: Apelirali smo na uvođenje turističke policije

Robert Rimac

Bilo je lamentiranja i o podizanju cijena smještaja, premda gospođa Barbara tvrdi da se nisu događala neka značajnija povećanja, ukalkulirali bi se samo novi troškovi vezano uz veće cijene njihovih dobavljača. Cijene smještaja bile su otprilike 30 posto više u festivalskim periodima, a do 20-ak posto u ostatku sezone. Najbolje su prošli vlasnici kuća za odmor, tj. vila, gdje je primjetna sve veća zainteresiranost baš za takve objekte i njima se sezona pokazala vrlo uspješnom.

– Struktura turista koja nas je posjećivala su Nijemci, gosti iz Velike Britanije i Nizozemci naročito u Splitu, dok je prosjek noćenja u gradu bio otprilike tri noćenja. Uvijek je savjet iznajmljivačima podizanje cijena za jedno u odnosu na dva i više noćenja upravo da bismo smanjili troškove i motivirali goste da ostanu još koju noć u odredištu – smatra naša sugovornica.

Edukacijama do znanja i boljih rezultata

– U svibnju smo uspješno organizirali i Prvi hrvatski kongres obiteljskog smještaja s gostujućim predavačima i predsjednicima udruga obiteljskog smještaja iz Španjolske, Crne Gore, Njemačke i Slovenije.

Također planiramo još veći kongres i početkom 2023. godine, da bismo naše iznajmljivače upoznali s novitetima i primjerima iz drugih zemalja, te na taj način vidjeli što možemo još bolje, što već radimo dobro.

Svakako da su nam u planu i edukacije novih, ali i naprednih iznajmljivača, i možemo konstatirati da je odaziv iz godine u godinu sve bolji – zaključila je predsjednica HUOS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:26