StoryEditorOCM
S mora i krajaZa svakoga ponešto

Za autentičan doživljaj potrebno je samo zaviriti iza kantuna! Zaljubite se u skrivene dragulje Srednje Dalmacije

Piše PR
20. srpnja 2023. - 14:47

Zašto su Hrvati tako ponosan narod željan da i druge upozna sa svojom poviješću i kulturom, jedno je od pitanja koje se vrlo često upisuje u najpopularniju internetsku tražilicu, a odgovor ima Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, smještena u samom srcu Dalmacije, u svojevrsnoj metropoli domaćeg duha.

Naime, oni znaju da ćete one najsjajnije, izvorne turističke dragulje pronaći upravo van prenapučenih turističkih središta, i da boljeg mjesta za upoznavanje dalmatinskog identiteta od tradicijskih manifestacija – pravih pravcatih čuvarica domaćeg identiteta – nema!

Za najautentičnije doživljaje potrebno je samo – zaviriti iza kantuna, a oni su nam šapnuli upravo kamo valja poći!

Natjecateljski duh

Domaći dišpet naročito se vidi u natjecanjima od kojih su neka uistinu – veličanstvena. Kojom drugom riječju opisati, primjerice, raskošnu Sinjsku alku čijim natjecateljima nije teško ponijeti masivne odore po najvećoj ljetnjoj žegi i uspješno manevrirati, kako konjem, tako i kopljem? Ako se igdje vidi impresivni inat domaćeg čovjeka, onda je to tamo, a svoju ulaznicu za alku valja osigurati na vrijeme – znajte da se za ovo natjecanje baš uvijek traži karta više!

image
TZ Sinj

Famozni dišpet pokretačka je sila i nadmetanja sa šaljivim predznakom, poput onog tijekom kojeg se Bračani i Šoltani otimaju za otočić, a ne mogavši se dogovoriti čiji je, pretočili su to u manifestaciju zvanu Potezanje Mrduje  koja se ove godine održava 22. srpnja. Uostalom, koliko smo dobri u natjecanjima svih vrsta, pokazuje i činjenica da ćemo rado odmjeriti snage loveći prave riblje kapitalce, kao primjer možemo uzeti manifestacije Big Game Fishingu u Komiži ili pak – berući masline tijekom Svjetskoga prvenstva u branju maslina u Postirama od 19. do 22. listopada. Bilo da nam se pridružite kao natjecatelj ili pak gledalac, znamo jedno – sjajan doživljaj specifičnog tradicijskog šušta je zagarantiran!

Puhovi, žabe i tradicijska torta

Toliko smo ponosni na tradicionalnu spizu da smo joj posvetili čitave manifestacije, a ako ste pravi gastronomad ili samo želite počastiti svoja nepca nečim uistinu posebnim, njih nipošto ne smijete propustiti! Da nas pitate, kraj srpnja rado bismo proveli u dalmatinskom zaleđu – tada se, naime, održavaju Dani komina, pure i bronzina u Tijarici (29. srpnja).

Na kominu se priprema kruh ispod peke, pravi se domaći maslac, krčkaju se u loncima pura, raštika i slasna juha od pivca, peku se uštipci i druge delicije, a sve je dodatno začinjeno folklornim i koncertnim programom! Istog dana u Dugom ratu održava se i 17. Festival poljičkog soparnika – izvorno je to pučko jelo koje se nalazi na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, a oko njegove pripreme nerijetko se među vrsnim kuharskim virtuozima lome koplja, iako sadrži samo blitvu, luk, sol, brašno i ulje!

image
Damira Kalajžić

I dok većina mjesta ima svoje sjajne ribarske večeri (nama se sviđaju one supetarske, poput Dana Voroša u Splitskoj) ili pak izložbe u Mutnim kalama kao u Mircima, mještani Zmijavaca otišli su korak dalje te svake godine organiziraju Žabarsku večer.

Ove godine manifestacija se održava 22. srpnja, a tada gosti iz svih krajeva Hrvatske uživaju u žabljim specijalitetima, a na meniju se nađu i jegulje te riječni rakovi. Ništa manje egzotičnom ponudom mogu se podičiti i otoci – spomenimo hvarsko mjesto Dol, gdje se od 7. do 12. kolovoza održava čuvena Puhijada, dok će dva dana kasnije njegov brački imenjak ponuditi raskošnu tortu hrapoćušu, koja hrapavim i rustikalnim izgledom oponaša brački krš (Noć hrapoćuše, Dol, 14. kolovoza).

Dodatak delicijama

Malo što pristaje tako dobro uz ove delicije kao kapljica domaćeg vina, a i ono, razumije se, ima svoje prigodne fešte! Jedna od njih je Cvit razgovora 13. kolovoza, na kojoj će vam ponosni Imoćani rado ponuditi svoju kujundžušu s veličanstvenim aromama badema, koštunjavog i suhog voća te fascinantnim herbalnim notama dalmatinske makije.

image
TZ Šolta

Šoltani će Vas na svojim   Danima otvorenih konoba, 5., 12. i 25. srpnja upoznati sa svojim vinskim adutom dobričićem, prepunim prezrelog i prosušenog crnog bobičastog voća, s božanstvenim začinskim notama drva i mediteranskog bilja, a Hvarani će vas, poznati po savršenim vinskim etiketama koje dozrijevaju na području jelšanskog prstena, u sklopu svoje Fešte vina u Jelsi oduševiti čitavom selekcijom autohtonih kapljica.

Fabulozna uprizorenja ljubavi i života

Nakon što smo očarali nepce, vrijeme je za – hranu za dušu! Počnimo s mjestom čije ime kao da je doletjelo s mora – nevjerojatni Zagvozd još od ljeta 1998. centar je sada već legendarnih kazališnih susreta, koje su i mještani i brojne glumačke legende od samog starta dočekali raširenih ruku, a i ove godine pripremio je respektabilan ljetni repertoar – predstave urnebesnih, obećavajućih naziva poput Disco baba (5. kolovoza), Zakon Zagore (12. kolovoza), Realisti (29. srpnja) ili pak Tvorničke postavke (22. srpnja).

Kao pravi ljubitelji teatra, nipošto ne bismo željeli propustiti ni našu najpopularniju operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca (22. srpnja). Nigdje kao u Vrlici Ero ne doziva tako srdačno svoju Đulu, a mjesto ove sada već tradicionalne izvedbe splitskog HNK je vrlička česma sagrađena za posjeta austrougarskog cara Franje Josipa. Za još teatra s romantičnim predznakom, posjetite idilična Kaštela koja će vas upoznati sa tvarnim Romeom i Julijom kroz predstavu Legenda o Miljenku i Dobrili.

Morski spektakli

Pored kazališnih predstava, mala mista iza kantuna nerijetko su domaćini uzbudljivih manifestacija s morskim predznakom. Upravo je takva Mala noćna regata koja se 12. kolovoza održava u Postirama. Pogled na plovila koja pokreće noćna zračna struja zvana gažul, koja se s Vidove gore za ljetnih noći spušta u postirsku luku, uz prepoznatljive taktove Mozartove Male noćne muzike, pravi je umjetnički spektakl.

Ništa manje atraktivna nije ni manifestacija Fešta forske pulenetrodnevni festival koji se održava u gradu Hvaru 8., 9 i 10. listopada, a uključuje prigodna predavanja i izložbe u zgradi Arsenala, revijalnu regatu tradicijskih brodova te veličanstveni Bal jedara. A onima koji bi u idiličan morski ambijent dodali i zrnce adrenalina, od srca preporučamo Gusarske dane u Omišu. Očekuju nas brojne aktivnosti, razgledavanje tvrđave Mirabela i povorka gusara kroz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:36