StoryEditorOCM
S mora i krajaVIŠE TISUĆA GODINA

Vjetar s Velebita stvara svježa vrhunska vina

Piše Ana Vučetić Škrbić/Vinski podrum sponzorirani sadržaj
14. lipnja 2023. - 13:31

Ono što čini osnovnu razliku u odnosu na vina južne i srednje Dalmacije specifična je mikroklima podvelebitskog područja koja vinogradima donosi hladna zračna strujanja, pogodujući zadržavanju svježine u vinima. To je i glavni razlog zašto ovo područje odlikuju izvrsna rosé vina.

Diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, opojna vina uzgajaju se više tisuća godina.

No, posljednjih nekoliko godina ova vinogorja vinogradarske podregije sjeverne Dalmacije doživljavaju pravu malu renesansu na hrvatskoj vinskoj sceni, što najbolje dokazuju mali boutique proizvođači, koji se s prestižnih svjetskih vinskih natjecanja poput Decantera vraćaju okićeni zlatom. Čak trećina proizvođača na ovom području, gdje se tradicionalno više proizvode crna vina, posjeduje eko-markicu, što ovu regiju svrstava u sam vinski svjetski vrh.

Od crnih sorti zastupljene su internacionalne bordoške i rhonske sorte poput cabernet sauvignona, merlota, syraha i grenachea, no u posljednje vrijeme sve više proizvođača stavlja naglasak na lokalnu priču nekad iznimno cijenjene svrdlovine. Od bijelih sorti najbolje uspijevaju maraština i pošip.

Ono što čini osnovnu razliku u odnosu na vina južne i srednje Dalmacije specifična je mikroklima podvelebitskog područja koja vinogradima donosi hladna zračna strujanja, pogodujući zadržavanju svježine u vinima. To je i glavni razlog zašto ovo područje odlikuju izvrsna rosé vina.

U svakome kraju Zadarske županije možete i kušati vina u posebno uređenim kušaonicama, kojih svakim danom ima sve više. U nastavku predstavljamo neke od njih.

Vinarije, dvori, zadruge...

U Nadinu, u nagrađivanoj vinariji Škaulj, puni se 200.000 butelja organskog vina. U lijepoj kušaonici, uređenoj u tipičnom dalmatinskom stilu u kamenu, možete kušati njihov Merlot, Syrah, Cuvee, Cabernet Sauvignon, Maraštinu ili slatko desertno vino.

Nedaleko, na istome području, nalazi se i poljoprivredna zadruga MasVin koja se također ponosi lokalnim organskim vinima, uz nagrađivana ekstra-djevičanska maslinova ulja i smokve. Osnovana 2006. godine, zadruga se prostire na 11 hektara zemlje zasađenih hrvatskim i francuskim sortama, uključujući i slavni crljenak kaštelanski.

image
Filip Brala/

Ako vas zanima eno-gastro iskustvo te boravak na autentičnom posjedu u zadarskom zaleđu, pravi izbor su Ražnjevića dvori, nekada tradicionalni ruralni posjed, a danas renoviran i pretvorenom u predivan smještaj za odmor.

Iz Ražnjevića dvora možete krenuti na “Wine&Bike” turu s obilaskom vinarija i seoskih gospodarstava u okolici, kušati domaće proizvode i uživati u prirodi i svježini.

Ako pak želite ostati blizu grada, i u samom Zadru možete pronaći nekoliko mjesta koja ćete posjetiti. Jedno od njih je Vinarija Degarra. U nekadašnjem vojnome objektu na izlasku iz grada, sada obnovljenom, naći ćete kušaonicu gdje možete probati njihova vina od grožđa koja se uzgajaju u Ravnim kotarima. U ponudi jesu Cabernet, Merlot, Syrah, Plavina, Pošip i Maraština, a tu je i poznati pjenušac Degarra.

Kušaonica s pogledom na more

Krenite li, pak, iz Zadra prema Ninu, nezaobilazna stanica su Kraljevski Vinogradi. Vinarija uzgaja grožđe na nekoliko lokacija s više od 300.000 trsova koje uključuju i čuveni crljenak (zinfandel). Grožđe se ručno bere, a u kušaonici s pogledom na more, na brdu iznad Punta Skale, doznat ćete sve o posebnoj mikroklimi s više od 2600 sati sunca godišnje.

U šarmantnome Novigradu je OPG Vlatković Zvonimir, gdje možete uživati u njihovu stoljetnom tradicionalnom vinskom podrumu od drva i kamena. Gradnja podruma započela je davne 1915. godine, a posebno su ponosni na kupažu syraha i merlota, poznatog kao Castrum Novum.

Posljednja destinacija na ovome prigodnome vinskom putu kroz Zadarsku županiju je Vinarija Karaba u Pakoštanima, gdje cijela obitelj sudjeluje u ručnoj berbi grožđa koje će postati vrhunsko vino poput merlota, cabernet-souvignona te žutog i slatkog muškata. Uz malu i šarmantnu trgovina u centru Pakoštana, tu je nova velebna vinarija uz samo Vransko jezero kao odlično mjesto za hlađenje u lijepim ljetnim večerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:50