StoryEditorOCM

Više od 50 milijuna eura ulaganja za novo lice Omiša, za grad po mjeri čovjeka

Piše Sandra Barčot/SPONZORIRANI SADRŽAJ
16. svibnja 2024. - 07:00

Uvijek nekako s rođendanskim danom – a ovih je dana svečano i svečarski u Omišu poglavito baš na dan nebeskog zaštitnika svetog Ivana Nepomuka, kad se obilježava i Dan grada – okrenemo se nazad i pogledamo što se to sve radilo i napravilo u minulih 365 dana.

A grad na ušću Cetine itekako se promijenio!

Ne jedino taj vanjski izgled, onaj okom vidljiv, nego su mnoga ulaganja značajno oplemenila i olakšala živote mještana.

I to ne samo u centru grada, budući da Omiš nije samo Fošal, Priko, Brzet, Ribnjak..., nego je tu još mnogo naselja, razasutih omiškim zaleđem, koja su na većoj nadmorskoj visini.

Pa smo s prvim čovjekom grada, gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem, ovu našu retrospektivu – što se napravilo od prošlog rođendana – započeli s novog vidikovca, doduše još uvijek nedostupnog javnosti.

S novog omiškog mosta, gore iznad Cetine na više od 70 metara visine, odakle je cijeli grad na dlanu.

– Čekamo otvaranje mosta – govori nam poteštat dok pratimo što se događa dolje, na tlu, u gradu koji je cijeli u investicijama, u radovima.

– Pred nama je vrijeme realizacije mnogobrojnih projekata, a jedan od najvećih i svakako najznačajnijih infrastrukturnih projekata je izgradnja gradske luke. Radovi na izgradnji su u tijeku, odvijaju se predviđenom dinamikom, a očekivani završetak projekta je u proljeće 2025. godine.

image

Ivo Tomasović na gradilištu buduće luke, povijesnom projektu za Omiš

Ante Cizmic/Cropix

Povijesni projekt

Riječ je o povijesnom projektu za Omiš, koji će nakon izgradnje luke dobiti brojne mogućnosti daljnjeg gospodarskog razvoja, pa i morsku poveznicu s otocima.

– Investitor izgradnje je Županijska lučka uprava, a vrijednost investicije je oko 13 milijuna eura. Uz sredstva Županijske lučke uprave, projekt je sufinanciran i sredstvima EU-a te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Uz ovaj “morski” dio, važan je i most preko Cetine, povezan dvama tunelima, koji su početak dugo očekivane i sanjane obilaznice, dio one brze ceste Omiš – Split – Trogir.

– Na projektu omiške obilaznice, financijski najvećem i građevinski najzahtjevnijem, radovi su gotovi. Ovim projektom, ukupne vrijednosti oko 24 milijuna eura, trebale bi se dobrim dijelom riješiti prometne gužve u centru grada i omogućiti bolja prometna povezanost – iznosi nam naš sugovornik.

– Ukupni iznos investicija koje su u tijeku i većih investicija koje su realizirane u posljednjih nekoliko godina na području Omiša prelazi 50 milijuna eura, na što smo posebno ponosni.

Naime, za investicijsko održavanje komunalnih građevina i infrastrukture, postavljanje javne rasvjete, rekonstrukciju i gradnju nerazvrstanih cesta i ulica te ulaganja u gradske objekte, dječja igrališta, javne površine, kao i za uređenje i održavanje plaža, u minuloj je godini iz proračuna utrošeno više od dva milijuna eura!

– Sa zadovoljstvom mogu reći kako gotovo nema mjesnog odbora, od njih 37, koliko ih ima na području Omiša, u kojem u protekloj godini nije investirano.

U planu je proširenje groblja u Tugarima i Srijanima, za koje je u tijeku izrada projektne dokumentacije, te u Kučićima, za što je ishođena pravomoćna građevinska dozvola.

– Radovi u vrijednosti većoj od 180 tisuća eura na izgradnji mrtvačnice u Svinišću u tijeku su, ishođena je građevinska dozvola za dovršetak mrtvačnice u Donjem Docu, a uskoro očekujemo građevinsku dozvolu i za mrtvačnicu u Lokvi Rogoznici – zbori nam Tomasović, a osim uređenja posljednjih počivališta za sumještane, pazi se i na sprječavanje onečišćenja atmosfere te na uštedu energije:

– Završeni su radovi na modernizaciji postojeće javne rasvjete na cjelokupnom području grada Omiša, koja se zamjenjuje LED rasvjetnim tijelima, čime ćemo postići smanjenje potrošnje električne energije od najmanje 60 posto na godišnjoj razini.

image

Luka je investicija vrijedna oko 13 milijuna eura

Ante Cizmic/Cropix

Vrijednost projekta je gotovo dva milijuna eura

Kako je Omiš i turistički biser, s gradskom plažom te s uređenom plažom Brzet, kao novom omiljenom destinacijom i za domaće i goste, nastavljaju se ulaganja u infrastrukturu s turističkim predznakom.

– Izradili smo i glavne projekte za šetnice Manćina – Vaga i Mimice – Medići, te za šetnicu na predjelu Ribnjak, odnosno od granice s općinom Dugi Rat do rijeke Cetine. Ukupna je procijenjena vrijednost projekata za sve tri šetnice oko četiri milijuna eura. Sve planiramo sufinancirati bespovratnim sredstvima iz EU fondova na čije smo se natječaje prijavili, a u tijeku je postupak evaluacije – objašnjava prvi čovjek Omiša u svojem drugom mandatu, te dodaje:

– Moram istaknuti da je i Županijska uprava za ceste Split ostvarila bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije uređenja biciklističke staze i šetnice na dionici Omiš – Radmanove mlinice s ciljem sufinanciranja infrastrukturnih radova bespovratnim sredstvima.

Pripremljen je i glavni projekt rekonstrukcije i opremanja tvrđave Mirabela, a u izradi je izvedbeni projekt, kao i finaliziranje imovinskopravnih odnosa s Republikom Hrvatskom, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole. Sve kako bi se očuvala te dodatno poboljšala i ova turistička atrakcija grada gusara, kao svojevrsni vidikovac nad starom gradskom jezgrom.

image

Srijane, radovi na dječjem vrtiću

Ante Cizmic/Cropix

Cestovna infrastruktura

Ulaže se i u cestovnu infrastrukturu:

– Napravljen je glavni projekt spoja Ulice fra Stjepana Vrlića na državnu cestu D8. Proveden je postupak izvlaštenja te je predan zahtjev za građevinsku dozvolu, čije izdavanje očekujemo uskoro. Procijenjena vrijednost investicije je 1,8 milijuna eura, a financirat će se u suradnji s Hrvatskim cestama.

U izradi je i projektna dokumentacija za rekonstrukciju raskrižja na državnoj cesti D8 – ulaz u Nemiru, gdje smo ishodili pravomoćnu lokacijsku dozvolu, a izrađen je glavni projekt za izgradnju nogostupa uz D8 u Nemiri te je predan zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Gotov je i glavni projekt nogostupa u Marušićima i predan je Hrvatskim cestama, te očekujemo raspisivanje natječaja za izvođača radova. Sve za veću sigurnost pješaka!

Kako nam kaže gradonačelnik Omiša, nastavljaju i s daljnjim širenjem vodovodne mreže, te precizira:

– U dijelu vodoopskrbe i odvodnje, Vodovod Omiš potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za projekt dogradnje glavnog tranzita vode sa Zagrada do obalnog ruba u Omišu. Projekt se financira sredstvima Nacionalnog programa otpornosti (NPOO), Vodovoda Omiš i Hrvatskih voda, a ukupna procijenjena vrijednost investicije iznosi 6,24 milijuna eura. Odobrena bespovratna sredstva iznose gotovo četiri milijuna eura. Znamo da je Vodovod Omiš prije dvije godine inicirao novu ideju vezano uz zaštitu od velikih voda koje redovito ugrožavaju dijelove staroga grada u Omišu. Taj projekt sadrži izgradnju crpnih stanica na preljevima mješovitih kanalizacija na području Smokvice i Punte.

Provedena je javna nabava za izvođenje radova, potpisan je ugovor s izvođačem, a radovi se mogu očekivati nakon turističke sezone. Vrijednost investicije je 720 tisuća eura.

A ono na što su Omišani posebno ponosni je razdvajanje otpada!

Predvodnici su u postotku odvajanja otpada među 55 jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jer su:

– Posljednjih godina Grad Omiš i Peovica investirali su oko tri milijuna eura u sustav gospodarenja otpadom, od čega je čak oko 60 posto bespovratno sufinancirano sredstvima EU fondova. Zadnji projekt koji smo realizirali je projekt bespovratnog sufinanciranja nabave opreme za odvojeno prikupljanje otpada u iznosu od gotovo 112 tisuća eura, od čega je bespovratnih više od 46 tisuća eura. Posebno smo zadovoljni činjenicom da je grad Omiš prošlu godinu završio s rekordnih 26,7 posto odvojenog prikupljanja otpada, dok su rezultati prva četiri mjeseca ove godine izvanredni i iznose oko 38 posto.

image

Srijane, javna rasvjeta, projekt vrijedan dva milijuna eura

Ante Cizmic/Cropix

Širokopojasna infrastruktura

Uz ovaj podatak, Tomasović je ponosan na još jedan iznimno važan projekt bez kojega moderno društvo ne funkcionira.

– Radi se o Projektu razvoja širokopojasne infrastrukture ukupne vrijednosti veće od 6,9 milijuna eura. Grad Omiš, kao nositelj projekta u partnerstvu s općinama Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje, osigurao je platformu za provedbu projekta razvoja širokopojasne infrastrukture izgradnjom optičke mreže koja omogućava brzine od minimalno 100 Mbit/s za sve privatne, poslovne i javne korisnike koji takvu mrežu nemaju. Ovim će projektom i područje Zagore dobiti brzi internet. Projekt je u fazi završetka izgradnje mreže, a njegov kraj očekuje se do kraja godine.

No nije sve u Omišu fokusirano samo na ulaganja u gradnju, objekte, ceste, mostove, luke...

U središtu su, naravno, i najranjivije skupine građana!

– Među mnogobrojnim odobrenim projektima financiranja, izdvojio bih i projekt “Zaželi posao na području grada Omiša”, koji je u okviru treće, već završene, faze ukupne vrijednosti veće od milijun i 160 tisuća eura, financiran bespovratnim sredstvima Europske unije u stopostotnom iznosu. Nositelj je projekta u četvrtoj fazi Udruga osoba s invaliditetom “Agape”, kojoj je partner u provedbi Grad Omiš.

Ukupna vrijednost sredstava iznosi milijun i 488 tisuća eura. Zaposlit će se ukupno 30 osoba, a projekt će trajati tri godine. To je ono što nas raduje – podvlači Ivo Tomasović važnost prijava te realizaciju i ovakvih, socijalnih ulaganja.

– U ovogodišnjem proračunu povećali smo planirana sredstva za programe socijalne skrbi za gotovo 300 tisuća eura u odnosu na realizirana sredstva u prošloj godini, pa je tako u ovogodišnjem proračunu osiguran iznos od preko 895 tisuća eura. No nismo zaboravili ni na zaštitu i spašavanje, za što smo predvidjeli 204 tisuće eura, dok izdvajanja za vatrogastvo u ovoj godini iznose više od 960 tisuća eura.

MLADI U FOKUSU

Omišani užurbano rade na stvaranju mogućnosti širenja predškolskih kapaciteta za mališane.

– U tijeku su projektni natječaji za izradu projektne dokumentacije nove zgrade javne uprave i centralne zgrade Dječjeg vrtića Omiš, za koju su ostvarena bespovratna sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od oko 84 tisuće eura. U 2024. godini smo za predškolski odgoj u proračunu osigurali više od dva milijuna i 466 tisuća eura, čemu treba pribrojiti i iznos od gotovo milijun eura za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Srijanima, na kojem su radovi u tijeku. Za ovaj projekt dobili smo bespovratna sredstva europskih fondova u iznosu od 230 tisuća eura.

A do kraja godine planiramo otvaranje dječjeg vrtića i jaslica na Ribnjaku, za koji je ishođena građevinska dozvola. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za proširenje vrtića s jaslicama u Gatima, a uskoro slijedi i raspisivanje javne nabave za izgradnju centralne kuhinje u Ostrvici – nadopunjava sva ulaganja u tijeku, te ona koja su u planu, Ivo Tomasović, žaleći za jednim, još uvijek nerealiziranim projektom koji je pod ingerencijom županijske uprave:

– Budući da smo već prije šest godina ishodili građevinsku dozvolu za izgradnju nove srednje škole, od Splitsko-dalmatinske županije, kao osnivača, očekujemo aktivno zalaganje u Ministarstvu za realizaciju ovog projekta.

Uz kapacitete za smještaj mališana te srednjoškolaraca, radi se i na sportskim investicijama:

– Za izgradnju pomoćnog nogometnog igrališta u sklopu prve faze dogradnje Gradskog stadiona Anđelka Marušića, Grad Omiš realizirao je radove u vrijednosti većoj od 160 tisuća eura, a u ovogodišnjem proračunu osigurali smo sredstva u iznosu od 400 tisuća eura. U završnim radovima i opremanju očekujemo i potporu Hrvatskog nogometnog saveza – ističe poteštat grada na ušću Cetine koji odavno nosi i onaj povijesni epitet – grada gusara.

ČESTITKA

Drage Omišanke i Omišani, želim vam sretan blagdan našeg nebeskog zaštitnika svetog Ivana Nepomuka, Dan grada Omiša!

LAUREATI

Nagrade Grada Omiša za životno djelo dobili su posmrtno profesor Stipe Mekinić i dobrovoljni darivatelj krvi Milući Baučić.

Osobne nagrade Grada Omiša dobili su: jedan od najboljih hrvatskih pijanista mlađe generacije Lovre Marušić, asistent na klavirskom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu, i doc. dr. sc. don Emanuel Petrov, župnik Župe svetog Petra Apostola Priko – Omiš.

Skupne nagrade Grada Omiša dobili su klapa "Pasika" i Klub žena liječenih na dojci Omiš.

Plakete Grada Omiša dobili su: nogometašica Ana Dujmović, Sanja Lelas, medicinska sestra pri Službi za školsku i adolescentnu medicinu u Omišu, Zorica Fistanić, predsjednica Kluba žena liječenih na dojci Omiš, i prof. Tvrtko Roguljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 02:00